Skip to content

Știu că există mereu acea curiozitate legată de cum își gestionează un psiholog (sau cineva aflat în poziția de a da sfaturi) momentele de dificultate sau crizele pe care viața i le ridică la fileu? Da, este adevărat! Și psihologii au multe dificultăți, traversează etape grele, la care este necesar să învețe să se ajusteze.

Am pus la un loc o serie de tips & tricks pe care unii psihologi sau scriitori motivaționali au ales să le descrie cu scopul de ne împărtăși ceea ce funcționează, din propria lor experiență. Fiecare dintre noi poate descoperi care dintre aceste strategii de a ne liniști ni se potrivește cel mai bine, iar pentru asta avem nevoie să încercăm mai multe variante.

Compasiune îndreptată spre sine

Mulți dintre noi se luptă cu o voce internă critică ce le poate sabota, de cele mai multe ori, starea de bine. Ne înăbușim emoțiile considerându-le un semn de slăbiciune și, dacă totuși emoțiile răbufnesc din noi, ne judecăm aspru pentru asta. Atunci când ne regăsim în această atitudine severă față de sine, ne-ar ajuta să ne activăm auto-compasiunea. Kathleen Dahlen de Vos ne spune că practicarea în mod conștient a auto-compasiunii m-a ajutat enorm să trăiesc o viață mai fericită, mai sănătoasă și mai plină de bucurie. Jodi Aman, psihoterapeută și autoare de carte, ne destăinuie felul în care încearcă să depășească un moment greu: Încerc să mă educ în a arăta compasiune față de mine însămi legat de ceea ce simt și acest lucru mă ajută să nu mă judec aspru, ceea ce face ca și momentul dificil pe care îl traversez să fie mai ușor de suportat pentru mintea și sufletul meu.“

„Auto-compasiunea, în esență, este despre recunoașterea faptului că, indiferent de ceea ce se întâmplă în viețile noastre, suntem fără nicio urmă de îndoială, valoroși și demni de iubire, fiind conectați la întreaga umanitate“ – este de părere Dahlen de Vos. Așadar, să fim blânzi cu noi înșine, să ne comportăm față de noi înșine cu o atitudine caldă și protectoare, așa cum am face-o față cel mai bun prieten al nostru atunci când s-ar confrunta cu un moment greu.

Găsește-ți propriile vorbe de duh

Este des întâlnită și recomandarea de a păstra la îndemână (poate, în portofel sau pe oglinda din baie) bilețele pe care sunt scrise mesaje care să ne ajute sau chiar să ne inspire. Tot Dahlen de Vos spune că ea are un pachețel de cartonașe, pe care sunt notate diferite mantre și pe care le ține în buzunarul de la spate sau în geantă. Ea le recomandă clienților ei să-și găsească fiecare propriul set de mantre: „Un set de propoziții ușor de memorat, pe care să le repetați atunci când aveți nevoie de o infuzie de compasiune“.

Nu-ți ignora emoțiile

Emoțiile noastre sunt o resursă importantă de cunoaștere de sine, oferindu-ne astfel o înțelegere mai bună a limitelor și vulnerabilităților noastre.

Pentru mulți dintre noi, poate fi mai ușor să-și suprime toată starea de negativitate pe care o resimt, prin simpla ignorare a emoțiilor negative. Însă, în realitate, nu ne facem chiar o favoare. Indicat ar fi să ne dăm voie să simțim toate emoțiile pe care le avem – chiar și pe cele negative, de disconfort – și să le dăm voie să treacă prin noi, până ce ne putem liniști.

Heidi Ligouri spune: Nu le spune emoțiilor tale să tacă. În schimb, întreabă-te: «Despre ce e vorba?». Să ignori o emoție, adesea, poate face ca situația să se înrăutățească.“

℗PUBLICITATE



Oferind emoțiilor noastre timp suficient pentru a fi procesate, putem depăși mai ușor anumite situații. Nu ne este de niciun ajutor să ne simțim rău pentru faptul că ne simțim rău. Acceptarea emoțiilor negative face parte din «fluxul emoțional» care se referă la experimentarea emoțiilor fără a le judeca și fără a ne atașa de ele“ – spune Kathleen Dahlen de Vos.

„Să ne evităm emoțiile negative poate părea o măsură de stopare eficientă, dar de fapt nu este decât o amânare și, poate, chiar o escaladare și o exacerbare a unui potop de emoții negative, la un moment dat în viitor“, spune John Duffy, psiholog clinician și autor de carte. „Să încercăm să fugim de emoțiile noastre este ca și cum am încerca să scăpăm de ceva care este chiar în fața noastră. Singura modalitate optimă de a ne elibera cu adevărat de emoții este să ne oprim și să le înfruntăm“ – spune Christina Hibbert, psiholog specializat în sănătatea mentală a femeilor.

Să vezi mereu și partea bună

Atunci când avem o stare negativă din cauza unei erori pe care am făcut-o și ne lăsăm atrași în acest tăvălug al gândurilor negative, cel mai indicat ar fi să putem opri acest flux al negativității, încercând să ne concentrăm pe un aspect pozitiv al personalității noastre. Cu siguranță, putem găsi în noi ceva bun sau la care suntem buni cu adevărat; poate că suntem buni coechipieri, poate că ne pricepem să îi ascultăm pe ceilalți, poate că știm să cântăm sau, poate, gătim bine. Orice gând pozitiv la adresa noastră are rolul de a contrabalansa vocea critică din capul nostru și, prin urmare, de a acționa ca un balsam pentru starea noastră emoțională.

Fă câte un pic din ceea ce pare mult

David Burns, autor al cărții Feeling Good: The New Mood Therapy, ne împărtășește „regula de 30 de secunde“ pentru a combate acele momente în care ne vine să fugim mâncând pământul – când simțim că e prea mult și prea greu pentru umerii noștri. Burns afirmă: „Dacă mă simt descumpănit de o sarcină, de o responsabilitate, de o listă lungă cu treburi de făcut, eu încerc să fac ceva care să reprezinte doar o mică parte din ea, ceva care se poate face în 30 de secunde, astfel încât să nu-mi ofer nicio scuză pentru amânare. De exemplu, într-o zi în care mă simțeam, pur și simplu, copleșit de numărul mare de hârtii care se aflau pe birou meu, am pus în practică metoda celor 30 de secunde. În timp ce vorbeam la telefon, am apucat câteva hârtii, le-am capsat și le-am pus în dosar. Știu, este ridicol de simplu, însă m-a făcut să simt imediat o îmbunătățire a stării mele.“

Amintește-ți să respiri profund

Unul dintre cele mai des întâlnite sfaturi de la psihologi, legat de cum să facem față unui moment care este copleșitor din perspectivă emoțională, face referire la simplul gest de a respira profund. Respirația (atât de… la îndemâna tuturor) este unul dintre cele mai utile „instrumente“ prin care ne putem calma emoțiile. Habib Sadeghi, în The Clarity Cleanse, ne sfătuiește „să tragem adânc aer în piept de câteva ori“, fiindcă asta „poate activa sistemul nostru nervos parasimpatic, o parte a sistemului nervos, care este responsabilă cu încetinirea bătăilor inimii și a presiunii arteriale“.

Indicațiile pentru a face acest lucru sunt următoarele: Începem prin a expira puternic, astfel încât să eliberăm aerul din plămâni, rămânem așa timp de 2-3 secunde, apoi tragem adânc aer în piept, permițând abdomenului să se extindă. Numărăm până la 5-6 secunde cât timp inspirăm, iar apoi încercăm să menținem aerul timp de alte 5-6 secunde. După care scoatem aerul ușor, timp de alte câteva secunde. Repetăm acest ciclu de aproximativ 10 ori, de preferat într-o poziție șezând pe un scaun și cu ochii închiși. Sadeghi adaugă că „deși acesta e un exercițiu simplu, el poate reprezenta un mod de a ne liniști și ne poate ajuta să ne schimbăm și felul în care gândim sau simțim“.

Alte sfaturi cu rol terapeutic pe care ni le pot oferi psihologii pentru atunci când ne e greu sunt: să ascultăm muzica preferată și să îi permitem corpului să se miște în ritmul muzicii; să ne jucăm cu un animal de companie, dacă avem; să facem o plimbare lungă prin pădure sau prin parc; să facem o baie călduță și plăcut aromată– și lista poate continua.

Oricare ar fi strategiile de a face față situațiilor stresante, ajută să depunem efortul de a le testa – pentru a alege ceea ce ne este mai util și mai potrivit.

Oana Calnegru este psiholog și psihoterapeut de familie şi trainer de programe de dezvoltare personală adresate copiilor şi părinţilor. A absolvit programul de formare în psihoterapia relațională din cadrul AMPP.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0