De mai bine de un secol, schimbăm ceasul de două ori pe an și, chiar dacă au existat campanii care vizează „oprirea ceasului“, ceea ce ar însemna să rămânem la ora de vară pe tot parcursul anului, asta n-o să se întâmple prea curând. Se pare că, dintre cele două modificări, cea din primăvară, când trecem de la ora de iarnă la cea de vară, este cea mai perturbatoare (pentru că ne scurtează somnul cu o oră).
Dar această schimbare marchează și trecerea la un nou anotimp: diminețile mohorâte de iarnă se transformă în zori de primăvară, iar soarele crud al dimineții pătrunde prin fereastră. Pe măsură ce zilele devin mai luminoase și (în cele din urmă) și mai calde, te încurajăm să vezi trecerea la ora de vară ca pe o schimbare pozitivă. Așa că bucură-te de apusurile târzii și de zilele pline de lumină.
Totuși, întrebarea este: care e cel mai potrivit mod de a face mai ușor tranziția la ora de vară? Este adevărat că-ți schimbă ritmul circadian, ceea ce-ți poate perturba ceasul biologic. Performanța ta – indiferent dacă este la locul de muncă sau în sala de sport – poate fi afectată, iar oamenii de știință au arătat că, printre alte probleme de sănătate, schimbarea orei poate duce atât la stări de somnolență și oboseală, cât și la un nivel de stres mai crescut.
ABONARE NEWSLETTER
Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.
Somnul insuficient
Schimbarea orei îți scurtează somnul, dar vestea bună este că există predictibilitate și știi exact când se va produce această modificare. Așa că ține cont de ea și schimbă-ți rutina înainte să se modifice ora.
Sugestii:
- Cu aproximativ trei zile înainte de schimbarea orei, mergi la culcare și trezește-te cu zece până la 15 minute mai devreme decât de obicei. În noaptea următoare, mărește acest decalaj cu 20 până la 30 de minute și apoi cu 30 până la 45 de minute, în a treia noapte.
- Cu câteva zile înainte, redu consumul de alcool și băuturi cu cofeină și menține-l așa și după schimbarea orei, întrucât acestea conțin substanțe care-ți perturbă somnul.
Oscilațiile de temperatură și somnul
În martie, temperaturile pot fluctua considerabil de la o zi la alta sau chiar pe parcursul aceleiași zile, de aceea de multe ori nu știi cu ce să te îmbraci. Dimineața este frig, pentru că nopțile sunt încă reci, dar zilele sunt calde, ceea ce afectează reglarea temperaturii corporale, esențială pentru un somn odihnitor.
Aceste schimbări vor afecta în mod inerent și temperatura din interior. Dacă temperatura camerei în care dormi este prea ridicată sau prea scăzută, corpul tău nu poate intra ușor în etapa profundă a somnului. Ideal, pentru un somn bun, temperatura ambientală ar trebui să fie setată pe durata nopții între 16 și 19°C. O temperatură prea ridicată poate provoca treziri frecvente pe parcursul nopții, iar una prea scăzută poate contribui la un somn superficial.
- Ajustează temperatura din dormitor, folosind o pătură potrivită.
- Aerisește camera înainte de culcare, menținând astfel un mediu optim pentru somn.
Creșterea duratei zilei și expunerea la lumină
Pe măsură ce zilele devin mai lungi, crește și expunerea la lumină naturală. Acest aspect este benefic pentru producția de vitamina D și pentru starea generală de bine, dar poate deregla ritmul circadian – ceasul intern al corpului.
Lumina naturală suprimă producția de melatonină, hormonul somnului. Dacă expunerea la lumină se prelungește până seara târziu, poate apărea dificultatea de a adormi sau calitatea somnului poate fi afectată.
- Evită expunerea la ecrane (telefon, laptop, televizor) cu cel puțin o oră înainte de culcare, deoarece lumina albastră inhibă secreția de melatonină.
- Folosește perdele opace pentru a împiedica lumina de afară să-ți tulbure somnul.
Modificările presiunii atmosferice și durerile de cap
În martie, vremea poate fi instabilă, cu schimbări bruște ale presiunii atmosferice. Aceste variații sunt asociate cu migrene și dureri de cap, care pot afecta calitatea somnului. Dacă ești sensibil(ă) la schimbările de vreme, vei simți mai acut aceste schimbări, iar asta va duce la un somn fragmentat sau chiar la apariția insomniei.
- Consumă apă în cantități suficiente și adoptă o dietă echilibrată (aceste obiceiuri pot reduce sensibilitatea la schimbările de presiune);
- Practică tehnici de relaxare, cum ar fi respirația conștientă sau meditația, care ajută la gestionarea durerii.
Astenia de primăvară și oboseala excesivă
În martie, mulți oameni resimt astenia de primăvară, caracterizată prin oboseală accentuată, lipsa energiei și somnolență în timpul zilei. Aceasta este cauzată de adaptarea organismului la noile condiții climatice și la creșterea expunerii la lumină.
- Adoptă un program regulat de somn, culcându-te și trezindu-te zilnic la aceleași ore.
- Include în dietă alimente bogate în vitamine și magneziu (fructe, legume, semințe și nuci), pentru a susține energia organismului.
- Include în rutina ta zilnică activitatea fizică, pentru că îmbunătățește calitatea somnului, îți dă energie și reduce oboseala.
În final, trecerea la sezonul cald înseamnă schimbarea orei, mai puțin somn, variații bruște de temperatură, modificări ale presiunii atmosferice și mai multă expunere la lumina naturală. Toate aceste modificări pot avea efecte semnificative asupra somnului, influențând calitatea și durata odihnei. De aceea, sugestia mea este să ai răbdare cu tine și cu corpul tău în acest proces.
Cu Aquilea credem că este posibil să ai un somn natural și odihnitor, având grijă, în același timp, de corpul tău. De aceea, îmbinăm știința cu cele mai bune ingrediente din natură, pentru a le spori eficiența.
Referințe:
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/the-dark-side-of-daylight-saving-time
Citește și: