Cum trecem cu bine de Sărbătorile Pascale – Pagina de Psihologie
skip to Main Content

Pandemia nu a trecut, restricțiile sunt încă în vigoare, iar protejarea sănătății noastre și a celor din jur rămâne o prioritate. Cu atâtea limitări, ne întrebăm cum am putea, totuși, să ne bucurăm de aceste sărbători? Deseori alegem mâncarea sau băutura în exces, cheltuielile prea mari și mai mereu nejustificate, respectiv acoperirea frustrărilor prin astfel de comportamente sau, din contră, cultivarea lor. O altă întrebare ar putea fi: Tu ce mecanisme de coping ai de sărbători?

Nevoia de spiritualitate

Nevoia de credință este adânc înrădăcinată în noi, fie că este îndreptată către Dumnezeu, către altă divinitate, către oameni și umanitarism sau către noi înșine și propriile abilități. Este una dintre dimensiunile ce definesc natura umană și dizolvă barierele dintre cei care se consideră „credincioși“ și atei. Adevărul este că toți credem în ceva.

Pentru mulți dintre noi, pandemia pe care o traversăm este o reamintire a fragilității vieții, ceva ce am prefera să nu conștientizăm atât de acut. Stilul și ritmul vieții, relațiile, sănătatea, existența pe de-a-ntregul, toate par, brusc, mai precare și ne dorim să revenim la tiparele până în prezent suspendate. Dar religia vede lucrurile diferit. Din punct de vedere spiritual, viața chiar este fragilă și, cu cât acceptăm acest lucru mai repede, cu atât mai bine. Și asta tocmai pentru că fragilitatea de amintește de cât de prețioasă este viața.

Simbolurile ancorate în Paște, respectiv Învierea și chiar și oul, preluat din tradiția păgână, reprezintă speranța unei noi vieți. Iar această nouă viață presupune pierderea celei anterioare sau o transformare. Poate e nevoie să ne amintim că avem aceste abilități și ne putem recontura premisele vieții în noile condiții.

Compensarea lipsurilor

E dificil ca nici în acest an să nu putem fi cu toții laolaltă, poate să nu reușim să ne reunim cu familia sau cu alte persoane dragi, dar putem fi atenți la modurile prin care încercăm să gestionăm această situație, această lipsă. Uneori, pentru a acoperi un deficit, ne îndreptăm către un exces. 

Așadar, să fim atenți la programul pe care ni-l structurăm, chiar să prevedem anumite capcane în care avem obiceiul să cădem: consumul excesiv de mâncare, de alcool, de dulciuri sau cumpărăturile nejustificate. Adevărul este că acestea nu ne vor ajuta să ne simțim mai puțin singuri sau mai împliniți; din contră, aduc cu sine remușcări, sentimente de vină, gânduri copleșitoare legate de incapacitatea de a ne seta și a menține anumite limite. Un comportament prevăzător presupune să nu cumpărăm mai mult decât este necesar, să nu lăsăm „tentațiile“ la îndemână pentru a ne „provoca“ autocontrolul.

Recomand listele, în astfel de cazuri. Cele chibzuite și gândite de pe poziția de adult sănătos, capabil să ia cele mai potrivite decizii, în locul cumpărăturilor compulsive, indiferent de natura lor, pe fondul unor frustrări sau al irascibilității. 

℗PUBLICITATESărbătorile Pascale pot fi un moment în care ne reevaluăm valorile și căutăm moduri sănătoase de împlinire a nevoilor. Pentru acest lucru, prima întrebare ar fi: Tu îți cunoști propriile nevoi?

Practica recunoștinței

Unul dintre cele mai eficiente tratamente împotriva tristeții și a gândurilor negative este recunoștința. Cu toate acestea, rareori o punem în practică și pierdem efectele ei valoroase. A fi recunoscător înseamnă a-ți cultiva abilitatea de a vedea lucrurile bune din viața ta, a-ți permite să trăiești evenimentele pozitive fără a balansa imediat către încărcătura negativă. Nu putem elimina stresul, nici controla evenimentele exterioare nouă, dar putem să ne oferim acest sprijin, făcând exerciții de reamintire a lucrurilor pozitive din viața noastră. Așadar, putem ca în perioada acestor sărbători să ne propunem conștient să readucem recunoștința în viața noastră.

Poate nu suntem acolo unde speram să fim, poate nu avem lucrurile pe care ni le-am dori. Totodată, cu siguranță că am mai traversat momente dificile, iar resursele personale ne-au ajutat să le depășim, să fim azi aici. Putem începe prin a ne fi nouă recunoscători pentru reziliență, curajul de a o lua de la capăt, de a înfrunta dificultățile, de a găsi resurse noi pentru a ne adapta situațiilor cu care ne confruntăm. Totodată, putem fi recunoscători pentru cei care ne sunt alături, fie că vorbim despre familie, prieteni, partener/ă sau animăluțul de companie. Important este să facem această listă, pe care, ocazional, s-o și recitim. 

Exprimarea compasiunii

Indiferent de credințele care ne motivează, cu certitudine știm îndemnul care spune să-i întindem o mână celui aflat în nevoie. Putem să privim din acest unghi contextul de viață actual și să găsim, astfel, un motiv în plus să cultivăm compasiunea, când toți ne aflăm „în nevoie“. Compasiunea începe cu noi înșine, cu grija față de nevoile noastre și cu atenție față de modul în care, în primul rând noi, ni le satisfacem. Cum spuneam, uneori mecanismele de coping, respectiv comportamentele prin care izbutim să depășim o situație nu sunt cele mai potrivite sau sănătoase pentru noi. Ca să ieșim din acest cerc vicios, mai întâi ar trebui să ne întrebăm de ce avem nevoie, și apoi să găsim calea pentru a acoperi această necesitate.

Paștele nu trebuie să reprezinte o ocazie în plus în care ne concentrăm asupra lipsurilor, ci momentul ideal de a renunța la complicarea unei vieți și-așa destul de complicate. Să ne permitem să reaprindem speranța de care avem cu toții nevoie, pornind de la mesajul acestei sărbători: dificultățile inimaginabile pot ajunge să renască viața, s-o recontureze, oricât de improbabil ar părea. Chiar dacă traversăm o perioadă dificilă, povestea nu se termină astfel.

Iulia Bârcă

Sunt Iulia Barca și sunt psiholog clinician, în curs de formare în psihoterapia cognitiv-comportamentală și cu formare continuă în psihoterapia sistemică. Din 2013 am început să scriu texte despre sănătatea psihoemoțională, întrucât consider psihoeducația utilă și necesară tuturor. Timpul liber mi-l petrec citind, socializând, practicând yoga și mindfulness, deoarece, chiar dacă știm ce anume este folositor pentru noi, este important să și punem în practică.

Back To Top
Caută