Skip to content

Cu câteva luni în urmă, unul dintre scenariile apocaliptice pe care le urmăream în filmele cu pandemii a devenit realitate. Chiar dacă la început am vrut să credem că este doar o știre alarmistă difuzată în mass-media, în scurt timp ne-am lovit de o realitate crudă, căreia nu știam cum o să îi facem față. Iar în calitate de părinți și profesori, am fost nevoiți să găsim strategii prin care siguranța copiilor noștri să fie cât mai puțin afectată. 

Canalele de știri au început să difuzeze informații despre un virus care se răspândește cu rapiditate și care atacă sistemul respirator. Apoi întreaga lume a fost nevoită să ia decizii rapide și categorice, mai ales că Organizația Mondială a Sănătății a încadrat acest virus la categoria „pandemie“, ceea ce înseamnă că rata lui de răspândire este globală. Lucruri greu de înțeles se petreceau nu doar în câteva state ale lumii; întreaga planetă se afla într-o criză acută. 

Guvernele țărilor au luat câteva decizii rapide, pe care le-au și aplicat în foarte scurt timp. Autoritățile s-au gândit la următoarele variante:

  • Să încercăm să depășim pandemia, printr-o imunizare a oamenilor.
  • Să izolăm populația pentru o perioadă de timp, în scopul de a stopa răspândirea virusului și de căuta un tratament eficient sau un vaccin.

Ca să înțelegem mai bine aceste acțiuni, Organizația Mondială a Sănătății anticipa ca, în prima fază, populația să fie expusă treptat la noul virus, astfel încât organismul să poată produce acei anticorpi care ajută sistemul imunitar. 

Dar cum acest virus este unul nou, pe care corpul uman nu îl recunoaște, îmbolnăvirile au crescut rapid, așa că sistemele medicale au fost suprasolicitate, ajungând chiar în pragul colapsului. 

Chiar dacă strategia și planul au fost bine gândite, din păcate, rezultatele nu au fost cele anticipate.

În pasul următor al luptei împotriva noului COVID-19, majoritatea țărilor au decis izolarea, pentru a limita răspândirea virusului. A fost acea perioadă pe care am trăit-o cu toții, acele săptămâni în care am limitat sau am întrerupt orice legătură socială, când școala și-a mutat cursurile în online, iar părinții munceau de acasă, în timp ce legăturile cu mulți dintre cei dragi au fost uneori imposibil de realizat. Este o perioadă pe care nu ne dorim să o mai reluăm, deoarece știm cu toții că nivelul de anxietate a crescut foarte mult, iar disconfortul a fost la cote maxime. 

℗PUBLICITATE



Dar în acest timp, în laboratoare nu a existat izolare. Acolo se muncește serios. Oamenii de știință, medicii și alte persoane abilitate continuă să lucreze intens pentru găsirea unui tratament și a unui vaccin.

În acest caz, vaccinul este soluția salvatoare. Dar pentru a-l fabrica, e nevoie de timp, astfel încât să fie disponibil într-o variantă sigură și eficientă pentru întreaga populație a lumii. Pentru identificarea unui vaccin sigur, este necesară o perioadă de studiu, de testare – pe care nimeni nu o poate anticipa, tocmai pentru că ne dorim un vaccin cât mai sigur și eficient. 

Și totuși, ce este un vaccin?

Un vaccin funcționează antrenând sistemul imunitar pentru a recunoaște și combate agenții patogeni – fie virusuri, fie bacterii. Pentru a face acest lucru, anumite molecule din agentul patogen, adică din virus, trebuie introduse în organism cu scopul a declanșa un răspuns imun. Aceste molecule care se vor introduce în corp prin intermediul vaccinului, vor învăța în siguranță să-i recunoască pe invadatorii ostili, să producă anticorpi și să-și amintească de ei pe viitor. 

Dacă bacteriile sau virusul reapar, sistemul imunitar va recunoaște imediat amenințarea și va ataca agresiv, înainte ca virusul să se poată răspândi și să provoace boală.

Să ne imaginăm că suntem într-un joc de strategie, cel pe care îl jucăm cu interes și în care ne creăm o armată solidă, pe care o antrenăm. Ne dorim să creștem numărul soldaților mereu pregătiți ca, la orice invazie inamică, să acționeze. Cu cât ne vom diversifica strategia, cu atât vom înainta în joc și vom debloca alte niveluri. Acest lucru îl fac și cercetătorii, chiar în acest moment. Ei „inventează“ acei soldați de care corpul nostru ar avea nevoie ca să lupte eficient împotriva amenințării Covid-19.

Așteptarea noastră se pare că nu va mai fi așa de lungă, deoarece studiile au avansat și speranțele găsirii unui vaccin se arată la orizont. Până în acel moment în care ne vom relua toată activitatea și viața normală, avem marea îndatorire de a fi vigilenți, de a respecta normele de igienă și recomandările specialiștilor, pentru a putea lansa „acel joc de strategie“ cât mai sigur. 

Cosmin Tuduran este absolvent al Facultății de Jurnalism și Relații Publice și este interesat de integrarea tehnologiei digitale în programele educaționale. Experiența lui de peste 20 de ani în domeniul educațional este completată cu un program de masterat în tehnologiile informatice și de comunicații.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0