Skip to content

Suntem unici și tocmai această particularitate individuală face ca fiecare dintre noi să aibă acel je ne sais quoi. Nu, nu suntem de neînlocuit, oricât de mult ni se inoculează acest lucru (prin diverse căi), însă uneori reușim cu greu să înțelegem că într-un dialog, părerea celuilalt poate fi la fel de validă precum este a noastră. 

Nu de puține ori observăm cum prietenii longevive ajung să se destrame ori cum relații familiale sfârșesc prin a se răci dramatic din cauza faptului că interlocutorii nu au reușit să accepte cealaltă opinie și, astfel, realizăm că deși ne folosim de tehnologii inteligente, nu le punem în practică în viața cotidiană când vorbim de acceptare și înțelegere.

De regulă, cele mai aprinse discuții pornesc de la ideologii politice diferite, lucru care dezbină și împarte taberele vehement. Ele își fac apariția, cu precădere, atunci când familia se strânge fie la aniversări, fie cu ocazia sărbătorilor etc. Fiecare apreciază că deține adevărul absolut și pare aproape imposibil să-și schimbe părerea în favoarea celuilalt.

Din punct de vedere cultural, politica se disecă oriunde. Fie că vorbim de colțul străzii, de chioșcurile de ziare ori de social media, ea împarte adepții partidelor și-i învrăjbește unii împotriva celorlalți, chiar dacă rolul acesteia este cu totul și cu totul altul.

Astfel că ajungem să preferăm să ne concentrăm lista de prieteni și cunoștințe în așa manieră, încât să formăm o bulă ale cărei doctrine și păreri sunt unanime. 

Valorile morale sunt fundamentul unei prietenii, însă câți dintre noi apelăm la acestea atunci când suntem în punctul culminant al unei discuții contradictorii?

Facem comparație între comunism și democrație, însă nu ne legăm de ideologiile de facto, ci ne legăm, intrinsec, de evenimente benefice ori, din contră, dăm vina pe ele, considerându-le piedici ce au stat la cârma neîmplinirilor personale. Diferența dintre generații creează o segregare uriașă la nivel politic, în așa fel, încât ajungem chiar să înglobăm un segment de vârstă sub umbrela unui anumit regim politic, fără să ne gândim la alte aspecte diferențiatoare. 

Și pentru că vrem ca lucrurile să nu rămână în acest punct, prof. psih. Tania Israel (Universitatea din California, Santa Barbara) ne învață cum ne putem angaja într-un dialog presărat cu astfel de poziții politice diferite. Potrivit site-ului apa.org, prof. Israel punctează câteva elemente-cheie pentru o edulcorare fină a situației:

Dialogul înseamnă să vorbim și ascultăm în tandem 

Este important ca dialogul să aibă loc fie față-n față, fie pe Zoom, Skype ori la telefon, dar niciodată în scris. Oamenii nu își imaginează cum ceilalți pot avea o părere distinctă de a lor și, cum nu înțeleg acest lucru, nici nu profită de ideea de a înțelege și de a descifra ceea ce interlocutorul său are de spus.

Merită subliniat că nivelul de stres pe teme politice a crescut (conform unui studiu realizat de Asociația Psihologilor Americani) din cauza parcursului unor oameni politici sau ale proiectelor lor care și-au pierdut magnetismul pe parcursul anilor, discreditându-se masiv în fața electoratului. Așadar, dialogul rămâne celula de bază atunci când vorbim de menținerea unor relații cu persoane (din familie, cunoștințe, colegi etc.) care au viziuni politice diferite, dar cu care am vrea să ne îndreptăm spre un teren comun.

Înțelegerea propriilor motivații

Sortarea obiectivelor la nivel individual pare un lucru facil însă, într-o rafală de motivații personale (care, uneori, pot și interfera între ele), crearea unui clasament este un proces complex, dar necesar aprioric unei conversații dificile.

Prof. Israel menționează că este important ca persoanele să conștientizeze, nu doar să-și valideze un set de obiective pe care să învețe să le implementeze în interacțiunea cu alții.

℗PUBLICITATEConversația are această tușă personală de a modela părerile interlocutorilor, cu mențiunea că este necesar atât să ne înțelegem partenerul, cât și să-l ascultăm activ.

Practicarea ascultării active este o dovadă de inteligență relațională

Ascultarea activă înseamnă (potrivit lui Stephen Covey, în cartea Șapte obiceiuri ale oamenilor extrem de eficienți) să asculți pentru a înțelege și nu să asculți pentru a răspunde.

Așadar, este important să realizezi ce fac rolurile de emițător și de receptor și cum sunt ele intercalate atât pentru a-ți putea verbaliza părerile, cât și pentru a le putea interioriza și, ulterior, oglindi pe ale celuilalt.

În acest fel, oamenii au tendința să se deschidă mai mult, să comunice pentru că se simt în siguranță, nu neapărat puși la colț și judecați.

Prezența curiozității ne ajută să rămânem umani 

Părerile contradictorii politice au tendința de a inflama și de a scurtcircuita o discuție, fără să mai existe cale de întoarcere. Astfel, dacă vrem să înțelegem cu adevărat de ce atare persoană este un admirator al partidului cu care nu rezonăm, este necesar să exprimăm curiozitate față de ea. Cu siguranță, în spatele motivației celuilalt există un sâmbure de adevăr propriu care îl mână în acest „război“ ideologic, însă, înainte de a-l respinge și de a-i nega opțiunile, e o virtute să fii curios.

Adresarea întrebărilor deschise duce la evitarea unor concluzii premature

Ei bine, pentru a intra în profunzimea lucrurilor și a opiniilor autentice ale celorlalți este necesar să adresăm întrebări deschise, menite să ofere celuilalt spațiul optim pentru a  a-și exprima, dezvolta și delimita foarte clar ideile și răspunsurile.

În cele mai multe cazuri, este mai important cum spunem decât ce spunem

Cu siguranță, dacă suntem în poziția celui care ascultă, am putea aprecia că oferim spațiu celuilalt și, drept urmare, că pornim deja de pe un loc secund doar pentru că nu ne facem vocea auzită.

Dar acest lucru este înțeles greșit pentru că atunci când avem o intervenție, este sănătos să știm nu numai când să o facem, ci și cum să o facem, în așa manieră, încât să putem să fim și eficienți în verbalizarea modului în care am ajuns la părerea noastră.

Social media, o voce virtuală, nesusținută în spațiul real

Observăm cu ochiul liber cum mulți dintre semenii noștri, sub protecția anonimatului sau a unor conturi sociale neasumate, împroșcă cu comentarii nesusținute și, de cele mai multe ori, instigatoare. 

Tania Israel conchide că, în cazul în care observăm că avem astfel de reacții prin preajmă, este sănătos să luăm deoparte, într-o discuție separată, interlocutorul și să aflăm tot mai multe despre proveniența și mediul său; pe scurt, să-i cunoaștem rădăcinile. Bineînțeles că intonația vocii ori limbajul non-verbal ar ajuta și mai bine în conturarea unui profil mai clar al acestuia, toate aceste informații fiind necesare pentru a găsi tot mai multe punți de legătură și de înțelegere.

Așadar, nimeni nu spune că este ușor, dar nu este nici imposibil, motiv pentru care aceste conversații nu sunt de ocolit, ci dimpotrivă, sunt de disecat cu raționament și empatie. Însă, pentru a purta un dialog politic fructuos este necesar să respectăm pașii de mai sus și, în egală măsură, să verificăm punctual și starea emoțională a celuilalt. Punctul de plecare este, totodată, un alt element important, la fel cum sunt și elementele non-lingvistice care ne ajută să apreciem reacțiile pe care le are receptorul față de informația discutată. Nu avem o cultură în acest sens și, deseori când apar astfel de situații, fie decidem să nu le abordăm, fie să devenim virulenți. Tiparul este deja cunoscut, întrucât în familiile noastre discuțiile pe teme politice sunt doar un exemplu de subiect care se discută cu perdea. Poate că acum, când petrecem mai mult timp acasă cu familia, să găsim în noi deschiderea de a schimba macazul, de a fi mai toleranți, mai permisivi, mai empatici și, poate, mai curajoși să abordăm teme pe care nu le-am mai analizat până în acel moment. Să nu uităm că dacă vrem să schimbăm ceva, este necesar să facem noi primul pas în acest sens, nu doar să așteptăm ca lucrurile să se schimbe de la sine. 

Bianca Sîrbu - contributor senior, jurnalist, lifestyle editor, om de bazã, pasionatã de comunicare, scris și materie cenușie.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0