Discuțiile în cuplu nu sunt niciodată ușoare. Dar, cu atât mai greu este să discutăm cu partenerii noștri despre lumea noastră ascunsă, despre fanteziile noastre sexuale. Și asta nu pentru că avem o istorie lungă în care sexul a fost considerat un subiect tabuu, rușinos și periculos. Cultura pedepsei (inclusiv prin critică, reproș și dispreț) a fost îndelung promovată și astfel tăcerea a ajuns la rang de artă. Iar în școală se pune accent prea puțin pe felul în care comunicăm, ca să nu mai vorbim despre educație sexuală. Studiile arată că este mai ușor să vorbim despre dorințele noastre sexuale cu un străin, dar nu și cu partenerul nostru. Ne gândim că o să fim judecați sau că ceilalți ne vor respinge dacă ne exprimăm conținutul fanteziilor noastre.
Normalizarea conținutului sexual al gândirii noastre este extrem de important, deoarece astfel, facilitam discuțiile despre sex (o activitate ce stă la baza nevoilor noastre umane) și putem să acționăm asupra dorințelor noastre care sunt de comun acord. Fiecare dintre noi avem fantezii sexuale, doar că barierele sociale și culturale ne împiedică să discutăm deschis. Și să nu uităm faptul că fanteziile noastre sunt expresia unor nevoi psihologice mult mai profunde. În funcție de tipul de fantezie sexuală, specialiștii în domeniu pot să ajute individul să își identifice nevoile psihologice.
Însă, într-adevăr, felul în care comunicăm dorințele noastre, dar și momentul în care dorim să abordăm acest subiect sunt esențiale. Din nou, literatura de specialitate în domeniul psihologiei sociale, indică faptul că acele persoane care nu au verbalizat niciodată conținutul fanteziilor partenerului sunt cele care au anticipat un răspuns negativ. Însă această anticipare era modelată de credința că ceea ce ei gândesc sunt activități negative, că violează normele culturale ale sexului și monogamiei, ca să nu mai menționăm de prescripția morală cum că sexul ar fi doar în scop reproductiv. Este adevărat că răspunsul partenerilor variază în funcție de tipul de fantezie împărtășit. Dar chiar și o fantezie aparent inofensivă – cum este cea legată de romantism – poate fi percepută ca fiind amenințătoare dacă este prezentată ca fiind neadecvată într-o formă sau alta.
ABONARE NEWSLETTER
Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.
Ce ar fi, totuși, de făcut?
1. Pentru a facilita acest dialog cu persoana iubită ține cont în primul de rând de momentul și modul în care dorești să faci dezvăluirea dar și motivele pentru care îți dorești ca fantezia ta să fie ascultată.
Poate că ar fi indicat să faci o programare la dialog cu partenerul tău. Da, ai auzit bine… o programare. Simplu spus, îți manifești dorința de a purta un dialog pe această temă și întrebi „când este un moment bun pentru tine să discutăm… când ești disponibil(ă)?“. Ține cont de faptul că s-ar putea ca informația să fie prea multă, iar partenerul(a) să nu facă față emoțional. Drept urmare, dozează cantitate de informație împărtășită. Începe lent, iar pe măsură ce încrederea se construiește între voi (ca la preludiu) poți începe să te dezvălui mai mult (spre exemplu, dacă fantezia ta implică acte sexuale de tip BDSM, iar practicile comportamentale implică lanțuri, bici, cătușe și grad ridicat de durere, iar partenera(ul) este novice în astfel de practici, poate ai dori să începi cu un nivel de durere scăzut înainte să treci la „intensitatea maximă“).
2. De asemenea, ține cont și unde faci dezvăluirea. Studiile arată că receptivitatea partenerului crește atunci când dezvăluirea are loc pe un fond de excitare sexuală, unde nu sunt alți factori distractori. Spre exemplu, debutul conversației poate să aibă loc după ce ați urmărit un film erotic împreună, pentru că suntem mult mai pregătiți să ne dezvăluim sexual atunci când ne gândim deja la actul sexual.
3. Menționează partenerului tău de ce vrei să faci această dezvăluire. Este pentru că dorești să aflați mai multe lucruri unul despre celălalt, sau pentru că dorești ca fantezia să fie transpusă în realitate? Crede-mă, nu vrei ca aceste întrebări să rămână fără răspuns, lăsându-l pe celălalt într-o stare de incertitudine! Motivele dezvăluirii sunt foarte importante.
4. De asemenea, fii foarte clar în ceea ce privește rolul partenerului în fantezia ta. A spune persoanei iubite că tu îți dorești altceva din punct de vedere sexual, are potențialul de a crea foarte multă anxietate, sentimente de nesiguranță, gelozie. Așa că specifică-i partenerului că face parte din fantezia ta și modul în care face parte. Încearcă să ai o atitudine empatică vizavi de anumite reacții emoționale și validează-ți partenerul atunci când împărtășești fantezia, mai ales dacă persoana iubită este mai nesigură.
Ce mai este important de știut…
Pe măsură ce devii vulnerabil în fața partenerului și te dezvălui din ce în ce mai mult, se creează un sentiment reciproc de încredere. Amândoi veti avea acces în lumea interioară a celuilalt. Este foarte posibil să afli că partenerul tău nu are aceleași fantezii ca ale tale. Nu este de speriat, din contră, este un lucru firesc, pentru că așa cum spuneam în rândurile de mai sus, fanteziile noastre sexuale sunt expresia nevoilor psihologice profunde. Și este foarte posibil în acest moment al vieții voastre de cuplu, nevoile să fie diferite. Însă, știm că pe măsură ce înaintăm în vârstă, precum și în relație, nevoile noastre se schimbă. Așa că nu este exclus ca la un moment dat, fanteziile voastre să se armonizeze.
Și nu în ultimul rând, gândește-te puțin la cum vei reacționa tu la ceea ce partenerul îți va spune despre fanteziile sale. Scopul vostru comun este să va comunicați dorințele într-un mod care implică respect, grijă, înțelegere și acceptare a lumii interioare a celuilalt. Comunicare cea mai eficientă este atunci când între cei doi parteneri există foarte multă siguranță în cuplu, încredere și conectare.