Sper ca aprigele dezbateri despre referendum să fie înlocuite cât mai curând de discuții mai profunde și mai practice despre echilibrul cuplurilor din România, de orice fel ar fi ele. Și, pentru că pasiunea și specialitatea mea sunt finanțele personale pentru adulți și copii, propun astăzi să vorbim despre cuplu și „cashcaval“. Pentru că acesta din urmă reprezintă principala cauză de stres și divorț din România. Pentru că milioane de oameni au plecat din țară în căutarea cashcavalului și sute de mii de familii s-au rupt din motive financiare, cu consecințe dureroase pentru parteneri și copii.
E ceva ce putem schimba în relația cu partenerul și cu banii noștri? În primul rând, ar fi de dorit să discutăm mai deschis acest subiect și să înțelegem că relația unei persoane cu banii ei este un excelent indicator al personalității, valorilor și convingerilor sale. Așa încât…
…Înainte să zici „Da!“
Eu le recomand partenerilor ca, înainte de căsătorie cu minimum 6 luni, să înceapă deja un exercițiu al gestionării în comun a banilor. Asta începe cu alcătuirea unui buget al cuplului (disponibil gratuit pe adrian.asoltanie.com). Acest buget îți va arăta niște aspecte noi și reale ale personalității partenerului tău. Este, în primul rând, un exercițiu de sinceritate și încredere. Cu toții ne pricepem să „dăm bine“, când suntem îndrăgostiți. Dar este o vorbă: „Arată-mi extrasul de cont și-ți voi spune care îți sunt obiceiurile și prioritățile în viață.“ Banii și discuțiile financiare sunt o lupă excelentă cu care poți observa acele laturi nevăzute, zonele fără fond de ten, gel de păr și parfum fin. Sunt discuții profunde despre valori, obiective și obiceiuri, pe care e bine să le cunoști din timp.
Vei descoperi în partener, poate, un SPENDER – un spirit risipitor împrumutat în toate părțile sau, dimpotrivă, un SAVER înrăit care ține cu dinții de fiecare leu. N-ai vrea să știi dinainte, dacă are pasiuni scumpe, gen jocuri de noroc, tunning auto sau shopping impulsiv? Nu ți s-ar părea suspect dacă ai afla că, deși câștigă bine, n-are economii deloc sau se împrumută lunar de la părinți? Asta înseamnă o lipsă de viziune pe termen lung. Iar căsătoria e un proiect pe termen lung. Așadar, te invit să-i propui să vă imaginați câteva scenarii despre cum o să arate viitorul vostru peste 5-10 ani (desigur, fără ca asta să sune a interviu corporatist). Pentru că… degeaba vă înțelegeți acum la tipul de ecler pe care îl împărțiți, dacă aveți viziuni complet diferite asupra viitorului vostru.
De ce ne certăm de la bani?
După ce-am instruit câteva mii de persoane la cursurile pe care le țin în companii, am extras și vă prezint cele mai grave 3 greșeli care duc la scandal:
• N-avem un buget comun – adică nu știm ce bani intră în familie într-un an și pe ce se duc, de asemenea, calculat pe 12 luni. Veți avea cu siguranța niște surprize, când veți calcula pe termen lung.
• Banii nu sunt la fel – adică suta pentru creditul casei nu e la fel cu suta pentru cafeaua cu colegii. Banii trebuie împărțiți pe categorii și trimiși fiecare la locul lui. Eu folosesc în familie un sistem cu 10 plicuri, care ne ajută să alocam sumele pe fiecare categorie, conștient și echilibrat. Poți folosi mai multe plicuri sau conturi, însă reține principiul: Tu ești dresorul leilor tăi și ei trebuie să asculte de tine! De asemenea, e foarte important ca împărțirea să se facă la începutul lunii – ca să nu te întrebi pe data de 20 pe ce s-or fi dus banii. Atunci e prea târziu și asta e o nouă ocazie de reproșuri și neînțelegeri.
• Plicul meu și plicul tău – Deși banii se gestionează împreună, după ce cuplul își elimină datoriile mici, recomand alocarea unor fonduri individuale, rezonabile (gen 200 – 300 lei) pe care fiecare partener să îi poată cheltui la discreție. Veți elimina astfel 90% din motivele mărunte de ceartă gen: „Chiar îți trebuia bormașina aia…?“ sau „Parcă mai aveai o bluză turcoaz…“.
Ce-i al meu e doar al meu…
Eu recomand întotdeauna ca, după căsătorie, partenerii să-și gestioneze finanțele împreună. Pentru că sunt o mulțime de beneficii, dacă o fac. Și pentru că sunt multe semnale de alarmă, dacă nu o fac. Să luăm pe rând beneficiile:
- Obiective mai îndrăznețe
Două venituri puse împreună și orientate în aceeași direcție pot atinge obiective mult mai importante decât dacă fiecare vâslește în propria bărcuță, eventual în direcții opuse. De la achiziții majore la economii și investiții, totul este mai ușor de construit, atunci când gestionăm banii la comun, conștient și responsabil.
- Decizii mai echilibrate
Am arătat într-un articol anterior că suntem complementari, că vedem lucrurile din perspective diferite. Personal, cele mai mari prostii financiare le-am făcut atunci când nu m-am sfătuit cu soția. Pentru că are o intuiție excelentă și vede pericole sau oportunități la care eu sunt complet orb. Consultați-vă constant și veți avea o imagine mai clară și mai echilibrată asupra alegerilor voastre. Aș recomanda chiar, de exemplu, ca orice decizie financiară peste 100 EUR să fie luată doar după consultarea partenerului.
- Transparență și încredere
În cuplurile în care fiecare e cu banii lui, se instalează după un timp o ceață nesănătoasă legată de acțiunile celuilalt. Administrarea banilor la comun aduce un context limpede, transparent și ajută la construirea încrederii în cuplu. Nu permiteți ca gândul „Ce-o face soțul (soția) cu… banii?“ să-și planteze semințele otrăvite în relația voastră. Pentru că imaginația va alege scenariile cele mai urâte și curând vor apărea crăpături în fundație. Am învățat că cele 5 minute petrecute împreună cu soția pe 1 ale fiecărei luni, în care ne împărțim veniturile pe cele 10 categorii/plicuri, sunt extrem de valoroase pentru unitatea familiei noastre. Amândoi suntem conștienți ce bani intră și pe ce se duc, luăm decizii comune și ne sfătuim. De 4 ani n-am mai avut nicio ceartă care să plece de la bani. Și asta face toți banii!
- Comunicare
Obiceiul de a vă gestiona banii împreună dă naștere la discuții. Uneori mai aprinse, alteori mai calme. Dar fiecare asemenea împrejurare va fi o ocazie de a vă defini, propune și susține obiectivele și valorile. Vremea și politica sunt subiecte pentru conversații cu necunoscuții. Cu partenerul avem acele discuții profunde despre viitor, copii, carieră, case și vacanțe. Și toate acestea au mare legătură cu banii. Așa încât puneți-le pe masă și luați-le pe rând, cu responsabilitate și un strop de umor.
- Exemplu bun pentru copii
La noi în casă, copiii sunt implicați în gestionarea banilor. Cred că e un exemplu bun să vadă doi părinți uniți, conștienți și transparenți, în ceea ce ține de sănătatea financiară a familiei noastre. Au căpătat un simț al realității și al valorii. În același timp, le solicităm creativitatea pentru găsirea unor soluții la diverse „dorințe“ pe care le are familia. Pentru că discuțiile deschise ne ajută să-i cunoaștem mai bine, iar lor le oferă un sentiment suplimentar de siguranță și încredere. Învățăm.
Pericol în față!
Atunci când partenerul nu e de acord să vă gestionați banii în comun, ar trebui să urmăriți câteva „stegulețe roșii“, care flutură în direcția relației voastre:
- Lipsa de încredere în partener – „Țin banii separat, de teamă că celălalt îi risipește sau, dimpotrivă, îmi limitează achizițiile.“
- Lipsa de comunicare – „Ce rost are să vorbim despre obiectivele sau dorințele fiecăruia dintre noi? Decât să ne certăm…“
- Lipsa de maturitate – „Eu asta îmi doresc și n-am de gând să mă schimb. Așa sunt eu, cui nu-i convine…“
- Aroganța – „Eu câștig mult mai bine decât partenerul… de ce să-mi cheltuie el banii?“ sau „Soțul (soția) habar nu are să umble cu banii…“
- Lipsa de transparență (eu o mai numesc și „infidelitate financiară“) – în general, ascunde obiceiuri nesănătoase (jocuri de noroc, pariuri etc.), datorii, investiții pierzătoare sau chiar planuri de viitor ascunse (de exemplu, divorț).
Banii sunt o unealtă. Puteți să-i folosiți în cuplu ca un adeziv puternic, ce sudează relația prin comunicare și viziune comună. Sau puteți să-i lăsați să sape la fundația iubirii voastre, ca un mucegai toxic ce se întinde și cu greu poate fi eliminat.
Educația financiară e despre viață, nu despre bani!