Ne-am mutat viețile în zona online, pe aproape toate palierele. Unele dintre activitățile cotidiene se desfășurau deja online în mod frecvent (și aici mă refer la socializare, shopping, dating etc.), însă altele au ajuns să constituie adevărate premiere.
Am devenit profesioniști în tot ce înseamnă Zoom, Facetime, Teams, Skype (și tot felul de alte aplicații) – de drag ori de nevoie. Ne-am adaptat și am ținut pasul… atât pentru locul de muncă sau pentru activitatea școlară, cât și pentru a mai „scurta“ dorul de cei dragi.
Nesiguranța și incertitudinea au mers mână în mână, iar vulnerabilitatea a scos la suprafață stări dintre cele mai necunoscute (chiar și nouă înșine).
Nevoia de conectare a fost stringentă pentru toți, însă cu siguranță cei care s-au aflat la început de relație, precum și celibatarii (care s-au agățat de orice formă de conexiune, pentru a umple golul solitudinii) au simțit-o mult mai acut. Între aceste două categorii indicate mai sus, mai există și cuplurile care aveau programate în această perioadă oficializarea relației lor și care s-au confruntat cu luarea deciziei de a anula ceremonia sau de a se căsători la Starea Civilă cu un număr extrem de restrâns de participanți.
Totodată, nu au fost puțini nici cei ce și-au încheiat relația la finalul stării de urgență. De asemenea, au fost și cupluri care, pentru faptul că au stat mult mai mult de vorbă, au găsit un bun prilej de a diseca anumite subiecte tabu și, astfel, relația lor a devenit mult mai sudată.
Astfel, timpul petrecut între cei patru pereți alături de jumătatea noastră a decantat nu numai cantitativ, ci și calitativ trăinicia legăturii dintre noi.
Izolarea ne-a reamintit că suntem unici și că reacționăm diferit (în funcție de emoțiile și impulsurile pe care le avem), dar și că relația de iubire este una fragilă, care are nevoie de lucruri ce nu pot fi cumpărate – precum timp, atenție și grijă, așa cum ne era clar la începutul relației (când am fi făcut orice să intrăm sub pielea celuilalt și să ne bucurăm cât mai mult unul de celălalt). Toate acestea sunt înmagazinate undeva în conștiința noastră, dar, pe măsură ce înaintăm în viața conjugală, uităm de gesturile care îl pot bucura pe celălalt și nici nu mai suntem la fel de creativi cum eram odată. Iar motivele sunt lesne de înțeles, întrucât societatea și viața au capacitatea de a ne ține într-o permanentă vrie. Iar în tot acest malaxor, uităm esențialul: nevoia noastră de a acorda iubirea și timpul necesar familiei.
Relațiile ne-au dovedit, încă o dată, cât sunt de puternice
Cu toate acestea, au existat și cupluri care au decis să-și înceapă viața în doi (inclusiv din punct de vedere legal) și au mers la Starea Civilă cu câțiva apropiați.
În România, majoritatea celor ce și-au depus declarațiile de căsătorie înainte de instituirea stării de urgență au renunțat să o realizeze pe perioada pandemiei, în speranța că vor veni și vremuri în care bucuria să poată fi împărtășită cu cei dragi lor.
Este și cazul Andradei Cosma și a logodnicului ei, Sergiu, care aveau stabilită cununia civilă în data de 25 aprilie 2020. Își rezervaseră această zi încă de pe 1 ianuarie 2020. Nimic nu anunța ceea ce avea să urmeze. Cei doi nu s-au stresat deloc cu pregătiri sau planificări; știau amândoi că voiau doar să îi aibă pe cei dragi alături și nimic altceva nu mai conta. Nu luaseră nicio decizie până la începutul lunii aprilie, deși se tot gândeau cum să facă. Parcă le era greu să anuleze ei data, așa că s-au simțit ușurați când Primăria Cluj-Napoca le-a trimis un e-mail prin care îi anunța că se suspendă oficierea de căsătorii până la noi reglementări. Ei au decis să sărbătorească, totuși, ziua de 25.04. Apropiații i-au sunat și i-au felicitat, iar ei au declarat-o zi de sărbătoare printr-un maraton de filme (o activitate dragă amândurora). Acum, de când s-au ridicat restricțiile, cei doi susțin că sunt și mai confuzi, întrucât își doresc mult să stabilească o nouă programare, dar, în același timp, se tem că nici de data aceasta nu le va ieși exact așa cum și-au propus. Deși este psiholog, Andrada spune că, din punct de vedere emoțional, nu a fost ușor să trăiască pe propria piele lipsa de control și predictibilitate.
Totuși, cei ce au mers până în pânzele albe – fără să fie deranjați în vreun fel de faptul că sunt nevoiți să se reunească într-un număr foarte restrâns – au urmat procedurile legale și au transmis documentele necesare pe e-mail, urmând ca în ziua ceremoniei să le aducă și în format fizic.
Cum arată ceremoniile religioase în timpul stării de alertă?
Cât despre ceremoniile religioase, părintele Francisc Doboș declară: „Cele mai multe căsătorii programate în aceste luni la Catedrala Sfântul Iosif din București au fost amânate. Evident. Cei mai mulți doresc să celebreze nunta și alături de prieteni, nu doar de familie. Doar câteva cupluri au rămas în program și își vor celebra căsătoria în biserică, alături de cei mai apropiați. Pandemia nu micșorează iubirea, ci o întărește.“
Totodată, Vasile Bănescu (purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române) afirmă: „Pe perioada stării de alertă, Sfânta Taină a Cununiei se va săvârși în lăcașul de cult cu un număr de maximum 16 participanți (slujitorii bisericești, primitorii Tainei, părinții acestora și nașii). Aceștia vor respecta în biserică distanța de 2 m. La Taina Cununiei, paharul comun («paharul mântuirii») se va oferi doar mirelui și miresei (conform rânduielii Slujbei Sfintei Cununii).“
Lucrurile au stat diferit și în funcție de gradul de restricție impus de fiecare stat în parte. Spre exemplu, în Marea Britanie, majoritatea cuplurilor au ales fie să-și amâne nunțile, fie să le anuleze (atât din motive legate de restricțiile aferente COVID-19, cât și în urma luării deciziei de a se despărți de cei cu care formau o relație). Din păcate, perioada carantinei nu a scos la suprafață numai lucrurile bune despre care nu știam că zac în noi. Izolarea ne-a întins nervii la maximum, făcând să ne fie greu să mai observăm numai lucrurile pozitive. Și, astfel, mulți au pus punct relației înainte de nuntă.
În India, căsătoriile implică mai mulți invitați, însă, potrivit restricțiilor existente, ceremoniile au fost transmise live (cu ajutorul gadget-urilor), astfel că prietenii, familiile și cunoștințele au putut „asista“ în spațiul virtual.
New York-ul este pionier în această zonă, astfel că cei doritori să-și unească destinele au putut să o facă prin intermediul tehnologiei. Guvernatorul New York-ului, Andrew Cuomo, le-a permis funcționarilor Stării Civile să efectueze ceremonii pe internet și să emită certificatul de căsătorie de la distanță. Astfel, fiecare și-a organizat evenimentul în așa fel încât unicitatea sa să fie dusă la un alt nivel.
Indiferent de felul în care a decis să procedeze fiecare cuplu în parte, un lucru este clar: dacă există dragoste, aceasta răzbate prin cele mai întortocheate căi, iar împreună cu dorința și creativitatea, reușește să răzbească până și în cele mai ciudate vremuri.