fbpx
skip to Main Content
Cuplurile Fericite Postează Mai Rar Pe Site-urile De Socializare Lucruri Despre Relația Lor. Iată De Ce:

Nu caută validare din exterior

În urmă cu ceva timp, modul prin care îți stabilizai relația adolescentină era dacă postai despre ea pe profilul de messenger. Însă, de când trăim în era „Facebook official“ și a statusurilor de tip selfie, este destul de evident confortul pe care ni-l conferă posibilitatea de a eticheta definitiv relația – lucru de care foarte adesea ne simțim, altfel, nesiguri și care poate fi foarte prost comunicat.

Acum, este tot mai obișnuit, chiar frecvent să postezi lucruri despre relația ta (și despre viața personală). Dacă nu este online, nu ai dovada faptului că s-a întâmplat.

Dacă ne putem gândi la site-urile de socializare ca la echivalentul modern al unei piețe publice – acel spațiu în care se fac anunțurile și în care se postează informații și în care se creează comunități care trăiesc experiențe comune, atunci are sens faptul că suntem înclinați să ne împărtășim aspectele vieții pe care le considerăm demne de a fi consemnate. Ideea este de a posta lucrurile esențiale. Conceptul este acela de a împărtăși acele părți ale vieților noastre la care nu au acces persoanele care nu ne sunt în imediata apropiere și care, altfel, nu ar putea să le vadă – și nu este nimic în neregulă cu acest lucru.

Cu toate acestea, site-urile de socializare au un strat adăugat de nuanțe, întrucât ele sunt un supliment (dacă nu chiar o proiecție) a propriei noastre identități, a sentimentului de conectare și a valorii de sine. Putem alcătui o imagine despre noi înșine, putem cuantifica cât de mult ne iubesc sau ne privesc ceilalți și, în final, putem începe să ne formăm un etalon și să ne comparăm cu ceilalți pentru a ne da seama unde anume ne poziționăm social.

Nu ar trebui să fie o surpriză pentru nimeni faptul că ajungem să devenim dependenți de sentimentul electrizant pe care ni-l oferă toți acești pixeli și toate click-urile, întrucât toate aceste lucruri pe care le reprezintă social media – personalitate, conexiune, valoare de sine – sunt dificultăți cu rădăcini foarte adânci în condiția umană.

Dacă vrei să vezi cum anume vrea o persoană să fie văzută de către lumea exterioară, nu este nevoie să te uiți decât la tiparele prezente în postările de pe site-urile de socializare. Acest lucru nu este nicicând mai adevărat (sau mai interesant, dacă este să fim sinceri) decât atunci când vine vorba de relațiile lor cele mai intime. În timp ce este normal și chiar sănătos să fii mândru și deschis cu privire la persoana cu care te întâlnești, există, în același timp, o conexiune clară între gradul de mulțumire autentică pe care o simți în relația ta și intervalul la care postezi despre ea.

Mai jos sunt câteva dintre motivele care susțin această idee:

℗PUBLICITATE


Te poți simți mai bine cu privire la anumite aspecte ale propriei vieți doar gândindu-te că alți oameni le văd cu alți ochi

Cu alte cuvinte, dacă nu obținem apogeul din părțile vieții noastre pe care le considerăm importante pentru mulțumirea noastră emoțională, atunci începem să căutăm să trăim acest sentiment în altă parte. Cel mai adesea, această idee vine de la modul în care credem noi că percep alți oameni situația în care suntem. (Dacă ne putem convinge pe noi înșine că alți oameni ne văd relația ca fiind una fericită, ne simțim mai bine cu privire la ea, întrucât ne schimbăm, inconștient, perspectiva).

Atunci când ești mulțumit cu viața pe care o trăiești (sau cu relația în care ești), ești, în mod natural, mult mai prezent în ea

Îți vine mult mai rar să faci fotografii sau să îți verifici notificările de pe site-urile de socializare. Nu înseamnă că nu mai faci niciodată aceste lucruri, ci doar că viața ta îți oferă atât de multă fericire, încât nu vezi de ce ai vrea să fii distras de la ea?

Orice cuplu care își menține certurile și dificultățile în offline, le gestionează mai bine

De cealaltă parte a împărtășitului excesiv sunt postările publice cu privire la lucruri care nu te fac atât de fericit. Însă, indiferent care este contextul, o situație nu s-a rezolvat niciodată cu succes după ce unul dintre partenerii conflictului și-a spălat rufele murdare în fața tuturor prietenilor (și familiei) de pe Facebook.

Relația lor îi validează suficient încât să nu simtă nevoia unei validări din exterior

Cu alte cuvinte, nu pare să existe un mare farmec în a posta constant lucruri despre propria relație. Bucuria lor este în a fi împreună, nu în a posta despre cum e să fii împreună.

Nu au nimic de dovedit

Partenerii nu se folosesc unul de celălalt pentru a dovedi lumii că sunt fericiți și demni de iubire sau valoroși și atractivi. Ei sunt împreună pentru că vor să fie împreună, nu pentru că anumite chestiuni bine înrădăcinate îi fac să fie împreună.

Cercetările arată că persoanele care folosesc site-urile de socializare mai rar sunt, în general, mai fericite

Persoanele care renunță la Facebook pentru o săptămână, afirmă că sunt semnificativ mai fericite. Depresia este corelată cu utilizarea excesivă a site-urilor de socializare, ca urmare a teoriei comparațiiilor sociale. Utilizarea în exces a social media este asociată și cu o deficiență în ceea ce privește sănătatea mintală. Și tot așa. Ideea este că anumite aspecte ale personalității noastre se relevă de la sine, așadar nu este nimic nou pentru noi, nici mental nici emoțional. Totuși, nu este de mirare faptul că acest lucru ne influențează relațiile interpersonale.

Sabina Strugariu

Sabina Strugariu este psiholog și psihoterapeut specializat în terapia integrativă. A absolvit un masterat în Evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei. Deține o specializare de lungă durată în psihoterapia cu copii și adolescenți, în cadrul EUROCPS. Este, de asemenea, membră a Colegiului Psihologilor din România și a Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie.

Close search
Coș
Back To Top
×Close search
Caută