Skip to content

Ne naștem cu o anumită cantitate de curaj? Putem să creăm singuri curajul de care avem nevoie pentru a călători mai ușor prin viață? Dacă simțim frică, înseamnă că nu avem curaj?

Schimbarea cauzează aproape de fiecare dată disconfort, generează frici, anxietate, chiar panică. De mai bine de un an suntem în mijlocul unor schimbări majore, neplanificate, dificile. Dar, în ciuda tuturor dificultăților, cred că această perioadă a creat o mare oportunitate de a ne fortifica curajul și rezistența. 

Vă sugerez să vă luați o foaie de hârtie și să răspundeți la aceste întrebări:

ABONARE NEWSLETTER


Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.


  • Pe o scară de la 1 (nivel scăzut) la 10 (nivel înalt), cât de curajos mă simțeam în martie 2020?
  • Folosind aceeași scară de la 1 la 10, care este nivelul meu de curaj ACUM?

Adeseori, binecuvântarea adusă de o cumpănă în viață vine sub forma curajului. De prea multe ori, oamenii cred că fie te naști curajos, fie nu. Eu cred că dobândim curaj prin practică zilnică.

Manfred F.R. Kets de Vries, psihoterapeut și profesor de leadership în cadrul INSEAD, împărtășește o serie de tehnici pe care le putem folosi pentru a ne găsi și exersa curajul:

1. Creați scenarii. Imaginați-vă acel rău care s-ar putea întâmpla dacă întreprindeți o anumită acțiune, precum și care ar fi rezultatul dacă nu acționați. Prin identificarea riscurilor pe care ni le asumăm, ne putem imuniza împotriva temerilor noastre. Este important să recunoaștem că frica nu este un lucru rău. Reprezintă o oportunitate de a afla mai multe despre cine sunteți și ce ar putea ea să vă comunice.

2. Numiți-vă fricile. Dacă vă faceți timp să vă exprimați temerile și să înțelegeți de ce sunt acolo, veți deveni mai curajoși. Desigur, nu este ușor să recunoaștem unde și când suntem vulnerabili. Dar, dacă poți face față acestor temeri, ești cu un pas mai aproape de a fi curajos.

℗PUBLICITATE



3. Exersați ieșirea din zona personală de confort. Practicarea conștientă și consecventă a micilor acte de curaj poate avea un efect cumulativ.

4. Aveți grijă de corpul vostru. Frica epuizează atât din punct de vedere fizic, cât și mental. Într-o criză, asigurați-vă că vă faceți timp pentru a mânca bine, a face mișcare și a dormi. Folosirea diverselor tehnici de relaxare, cum ar fi meditația sau yoga, creează claritatea minții, care este necesară pentru acțiuni curajoase.

5. Înconjurați-vă de oameni cu care vă puteți împărtăși, în mod liber, temerile și pe ale căror frici să le ascultați la rândul vostru.

Acum câteva zile, Gordana Biernat, autoarea cărții Know the Truth, răspundea la întrebarea „Cum crezi că pot găsi oamenii curaj?”

„Când lucrurile din realitatea exterioară sunt atât de dificile încât simți că trebuie să te predai acestora pentru că nu poți face față, fix în acel moment apare curajul. Nu poți dicta să ai curaj, nu poți spune: «Eu voi îndrăzni să fac asta.» Ci să te predai în fața a ceea ce este, și asta va permite curajului să apară. Nu poți planifica curajul, acesta se întâmplă în anumite momente, gradual.“

Dacă ar fi să vă uitați la ultimele 365 zile din viețile voastre, ce ați învățat despre cota personală de curaj? Vă planificaserăți acum un an să vă creșteți doza de curaj?

Iar dacă aveați nevoie de (încă) un îndemn de a practica curajul, vă recomand cu mare drag aceste câteva minute cu Jordan B. Peterson.

https://www.youtube.com/watch?v=q8H6VTIPv-I

Project manager creativ cu peste 10 ani de experiență în companii din top Fortune 500, bun comunicator, coach, Gabriela a colaborat îndeaproape cu oameni și echipe din întreaga lume. Este autoarea cărții „VUCA² – Accesează Puterea Din Tine“, cartea și sistemul de carduri bazate pe conceptul ei unic de a trăi într-o lume plină de volatilitate, incertitudine, complexitate și ambiguitate.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0