Încă de mici, aflăm despre curaj din poveștile ce ne sunt spuse, din desenele animate, din cărțile pe care le citim sau din filmele pe care le urmărim. Mai apoi, ca adolescenți, curajul devine una dintre calitățile pe care le apreciem cel mai mult, pentru că, la acea vârstă, ceea ce căutăm este admirația și validarea celorlalți.
Termenul curaj provine din cuvântul latin cor, care înseamnă inimă. Ceea ce înseamnă că motivația pentru curaj vine din interior. Curajul nu este ceva nesăbuit și extrem. El se bazează pe încredere, înțelepciune, autocunoaștere și un simț acut al conștientizării de sine.
În viziunea mea, curajul și frica sunt ramuri ale aceluiași copac. Curajul este capacitatea și puterea de a-ți trasa propriul curs și de a-l urma cu perseverență, de a gestiona frica, eșecul sau provocările ce apar în acest proces. După cum frumos a spus Nelson Mandela: „Curajul nu este absența fricii, ci triumful asupra ei“.
Curajul și frica nu se exclud. Frica este o emoție inerentă existenței umane și toți simțim frică sau teamă de ceva anume. Curajul este înaintarea către ceva sau realizarea a ceva în pofida fricii ‒ „Este frica căreia îi reziști un minut mai mult“, după cum afirmă George S. Patton.
Curajul este descris ca fiind o trăsătură de susținere, una dintre calitățile de bază ale naturii umane. Reprezintă o componentă cheie în evoluția noastră și este cel ce ne împinge să atingem noi obiective, chiar dacă asta presupune un proces dificil sau dureros.
Curajul un pas spre o viață împlinită
Potrivit lui Martin Seligman (pionier în psihologia pozitivă) și lui Christopher Peterson (expert în domeniul speranței și al optimismului), există un număr de șase calități care stau la baza unei vieți împlinite și acestea sunt: înțelepciunea și cunoașterea, curajul, dragostea și umanitatea, dreptatea, cumpătarea, spiritualitatea și transcendența.
Curajul este una dintre cele mai frumoase și înălțătoare însușiri ale omului, ce contribuie la bunăstarea vieții, iar potrivit literaturii de specialitate, curajul include patru trăsături de caracter, iar acestea sunt: perseverență, îndrăzneală, onestitate, entuziasm.
Curajul este, în același timp, și arta de a admite că ai greșit, de a te exprima, de a putea să spui „Nu“, pentru a-ți onora propriile nevoi, decât să le ignori, doar pentru a fi pe placul cuiva. Înseamnă să știi să spui ceea ce vrei și, totodată, ceea ce nu vrei. Winston Churchill spunea atât de clar: „Curajul înseamnă să ai puterea să te ridici și să vorbești. Curajul înseamnă, de asemenea, să te așezi și să asculți“.
A avea curaj presupune să acționezi, chiar dacă simți frică, să îți urmezi pasiunea, să îți învingi vocea interioară care îți repetă că nu vei reuși, că nu meriți, că va fi un eșec. Înseamnă asumarea trăirii după principiile și valorile importante pentru tine. Implică luarea unei decizii sau luarea de măsuri în cazul în care există un risc. Este forța care asigură creșterea, mai degrabă decât retragerea.
Curaj înseamnă și să îți recunoști frica, să reflectezi asupra mesajului ei, să o îmbrățișezi cu blândețe și să acționezi. Pentru a fi curajos, de cele mai multe ori, treci prin frică și incertitudine.
Curajul nu are drept țintă întotdeauna cucerirea Everestului. Uneori, el este invizibil pentru toată lumea, în afară de tine. Expertul în leadership, consultantul și psihanalistul olandez Manfred Kets de Vries explica: „Ceea ce face o persoană curajoasă este o combinație de predispoziție genetică, caracteristici psihologice dobândite, norme sociale și contextul deciziei care necesită curaj“.
Aristotel credea că un individ își dezvoltă curajul făcând acte curajoase. Astfel, curajul este un obicei care poate fi dezvoltat prin practică. Această virtute se poate învăța, educa și modela. Cu alte cuvinte, ne putem cultiva capacitatea de a ne înfrunta fricile, de a ne asuma riscurile și de a accepta nesiguranța. Pe scurt, devenim curajoși fiind curajoși!
Cele trei forme ale curajului
Conceptul de curaj a fost un subiect de dezbatere pentru filosofi, de-a lungul mileniilor și este o sursă de interes și cercetare în psihologie, sociologie, leadership și educație. Deși există mai multe puncte de vedere, avem, totuși, un acord general, conform căruia curajul implică persistență în fața pericolului sau a greutății și ne bazăm pe el pentru a determina o schimbare. De asemenea, folosim diferite tipuri de curaj, în diferite contexte, pentru a gestiona cerințele specifice ale acelei situații particulare. Acestea includ curajul fizic, moral și, mai recent, psihologic.
- Curajul fizic este cel mai ușor de identificat și este definit ca tipul de curaj pe care ne bazăm atunci când ne confruntăm cu o amenințare fizică și pe care îl activăm pentru a ne proteja pe sine sau pe ceilalți de o agresiune.
- Curajul moral este tipul de curaj de care avem nevoie pentru a susține ceea ce este corect și a face ceea ce este drept chiar și atunci când este incomod sau nepopular. Este încorporat în valorile noastre și în sensul de bine și de rău.
- Curajul psihologic se referă la puterea pe care o avem de a ne confrunta cu adevărul despre noi înșine și despre comportamentele noastre și de a acționa acolo unde este necesar pentru a provoca schimbarea. Acest tip de curaj presupune să ne confruntăm cu frica de a ne recunoaște și accepta defectele și vulnerabilitățile. Este genul de curaj necesar pentru a recunoaște și accepta disonanța sau decalajul care poate exista între cine credem că suntem și cine suntem, de fapt.
O modalitate eficientă de a-ți crește nivelul curajului este să te gândești la el și să îl tratezi ca pe un mușchi. Curajul este, pur și simplu, o trăsătură ce poate fi dezvoltată cu implicare, prezență și practică.
Câteva modalități prin care îți poți antrena curajul
- Deschide-te cu privire la îndoiala proprie, alege să-ți permiți vulnerabilitățile ‒ toate acestea te pot face să te simți puternic. Identificând de ce îți este frică, reduci frica de situație, ceea îți dă curajul să acționezi.
- Descompune fricile în sarcini ușor de gestionat ‒ acesta este un alt mod eficient de a-ți cultiva curajul.
- Obișnuiește-te să decizi ce crezi despre anumite lucruri și să vorbești din acel loc de convingere. Spune ceea ce crezi despre lucrurile mici, într-un mod plăcut, politicos și ferm.
- Observă de fiecare dată când faci ceva ce ți-e frică să faci – ceva ce corpul tău îți spune să nu faci.
- Învață să acorzi atenție semnalelor pozitive și să le reduci pe cele negative.
- Direcționează-ți mintea către stimuli pozitivi.
- Găsește modele de oameni curajoși. Urmează exemplul dat de acea persoană până când se simte natural să-ți modelezi propriul sine.
A fi curajos în mijlocul fricii îți poate construi încrederea în tine. Îmbrățișarea curajului îți permite să vezi lumea dintr-o perspectivă diferită, îți lărgește experiențele pe care le trăiești și îți crește sentimentul de fericire. Alege ca în 2023 să exersezi mai mult curajul, să te împrietenești cu frica și să riști ca planurile tale cele mai mărețe să devină realitate.