fbpx
skip to Main Content

Formare complementară - Satu Mare

Psihoterapia Familiei (3 ani) – „o abordare centrată pe dezvoltare de competențe și dovezi validate științific“ este un program de formare al Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie și este acreditat de Colegiul Psihologilor din România. Programul nostru le oferă persoanelor interesate de psihoterapie posibilitatea de a învăța despre sănătate mintală și relațională într-un context integrativ, centrat pe paradigma dovezilor validate științific.

Viziunea integrativă a programului de formare oferă participantilor posibilitatea unei pregătiri eficiente, pentru a aplica principiile psihoterapiei validate științific într-o gamă variată de domenii – servicii clinice specializate, ONG-uri, cabinete private, școli și alte contexte educaționale, entități medicale.

Oportunitatea de a interacționa cu o echipă de formatori internaționali, cu o bogată experiență clinică și de cercetare, le oferă participanților posibilitatea de a-și dezvolta competențele clinice necesare practicării psihoterapiei cu o gamă diversă de clienți. Studenții vor beneficia de educație și training cu privire la abordările eficiente din psihoterapia individuală, modelele clinice și conceptuale din terapia de cuplu și familie, teorii despre dezvoltarea individuală și ciclul vieții de familie. 

Tematica formării

Introducere în psihoterapie, Terapia Structurală de Familie, Terapia Imago, Terapia Schemelor Cognitive, Terapia Psihanalitică de Familie și Cuplu, Intervenții în tulburările de anxietate la copii și adolescenți, Intervenții în tulburările depresive la copii și adolescenți, Intervenții în tulburările de anxietate la adulți, Intervenții în tulburările depresive la adulți, Intervenții în tulburările de comportament la copii și adolescenți, Strategii de Parenting, Psihosexualitate, Intervenții psihoterapeutice în traumă, Intervenții psihoterapeutice în situațiile de criză (infidelitate, divorț, pierdere etc.), Intervenții psihoterapeutice în tulburările de personalitate, Intervenții psihoterapeutice în tulburările de comportament alimentar, Evaluarea clinică și conceptualizarea cazului, Terapia Centrată pe Emoții.

Formarea clinică este centrată pe o populație diversă de clienți, fiind prezentată o paletă largă a problemelor specifice persoanei (copii, adolescenți, adulți), cuplului și familiei. Toți studenții vor beneficia de supervizare individuală și de grup din partea echipei de formatori.

Absolvenții programului de formare complementară (3 ani) primesc un certificat de recunoaștere a competențelor necesare practicii psihoterapeutice de familie, în baza căruia pot solicita atestatul de liberă practică în profesia psiholog-psihoterapeut de familie autonom.

Planul curricular de formare include gândirea sistemică, abordarea psihoterapeutică și cercetarea. Planul de formare în psihoterapia familiei cuprinde în total un număr de 5 ani de formare și practică în supervizare, din care primii 3 ani sunt de formare de bază și următorii doi sunt de formare avansată și supervizare. Planul de formare în psihoterapia de familie și cuplu este împărțit în trei elemente majore, însumând un număr de 1.400 de ore (800 de ore formarea de bază, 600 de ore formare avansată și practică în supervizare); 

1. Nivelul introductiv

(anul 1 și 2 de formare și procesul de autocunoaștere – 14 module de weekend/7 pe an)

Obiectiv: Învăţarea teoriei şi a conceptelor de bază în psihoterapia familiei (copil, adult, cuplu, familie). 360 ore de formare teoretică și practică, 100 de ore de dezvoltare personală, 25 de ore de voluntariat, 30 de ore pentru pregătirea și susținerea evaluării scrise;

Nivelul introductiv de formare în psihoterapia familiei implică participarea la orele de formare (515 de ore), la programul de autocunoaștere și efectuarea sarcinilor individuale (teme cu un caracter obligatoriu). Trecerea la nivelul intermediar va fi asigurată în baza unei evaluări în scris (având ca referințe suporturile de curs, informațiile transmise în programul de formare și bibliografia obligatorie), a observațiilor făcute de către echipa de formatori în timpul programului de formare și a înscrierii ca membru provizoriu în cadrul Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie. 

2. Nivelul intermediar

(anul 3 de formare și procesul de dezvoltare personală – 7 module de weekend pe an)

Obiectiv: Integrarea teoriei și a strategiilor de lucru specifice psihoterapiei de familie, precum şi recunoaşterea modelelor clinice întâlnite în practica de zi cu zi şi a protocoalelor formale de evaluare clinică la nivel de familie. 180 ore de formare teoretică și practică, 50 de ore dezvoltare personală, 25 de ore voluntariat, 30 de ore pentru pregătirea și susținerea evaluării orale;

Nivelul intermediar de formare în psihoterapia familiei (285 de ore) implică și efectuarea unor ore de voluntariat în instituții sau organizații nonguvernamentale care acordă servicii de consiliere și psihoterapie pentru familie. De asemenea, acest nivel implică și participarea la manifestări științifice în domeniul sănătății mintale, a psihologiei, a psihoterapiei și a programelor multidisciplinare de prevenție și intervenție. Trecerea la nivelul avansat de formare va fi asigurată prin prezentarea unei evaluări orale în psihoterapia familiei, prin înscrierea ca membru în cadrul Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie și prezentarea contractului de voluntariat. 

3. Nivelul avansat

(anul 4 și 5 de formare și practică în supervizare și procesul de dezvoltare personală – 8 module de weekend/4 pe an)

Obiectiv: Integrarea rezultatelor evaluării clinice cu alegerea celor mai eficiente modalităţi de intervenţie clinică psihoterapeutică. 240 de ore de supervizare de grup și individuală și formare teoretică avansată; 300 de ore de practică psihoterapeutică; 100 de ore de autocunoaștere.

Nivelul avansat de formare în psihoterapia familiei (600 de ore) implică participarea la modulele de formare teoretică, efectuarea obligatorie a orelor de practică clinică în supervizare și prezentarea unui portofoliu de zece cazuri de intervenție psihoterapeutică la nivel de familie în cinci problematici sau patologii diferite. Procesul de supervizare include ore de supervizare individuală și supervizare de grup.

La finalul formării în psihoterapia familiei, viitori psihoterapeuţi, respectiv cursanţii, vor avea o serie de abilităţi de bază care corespund cerinţelor standard formulate de entităţile profesionale din domeniul psihoterapiei de familie.

Apreciem în mod deosebit interesul dvs. pentru formarea avansată în aplicarea modelor clinice și pentru programul nostru de formare complementară. Așteptăm cu interes aplicația dvs.! (descarcă aici)

Persoana de contact: psih. Alexandra Rițiu – 0741.493.052, email: alexandra.ritiu @paginadepsihologie.ro;

Cu urări de bine,
Membrii Comitetului de Admitere

Detalii

Viziunea integrativă a programului de formare oferă participantilor posibilitatea unei pregătiri eficiente, pentru a aplica principiile psihoterapiei validate științific într-o gamă variată de domenii – servicii clinice specializate, ONG-uri, cabinete private, școli și alte contexte educaționale, entități medicale.

Durata: 3 + 2 ani
Format: 21 + 8 module
Cost: 600 lei/modul
Dată începere grup nou: N/A
Termen limită depunere dosar înscriere: N/A
Pre-rechizite necesare pentru admitere:diplomă de licență în psihologie sau diplomă de licență asimilată (conform normelor COPSI).
Interviurile de admiterea în anul academic 2020-2021 se vor anunţa la scurtă perioadă după depunerea dosarului.

Close search

Coș

Back To Top
×Close search
Caută