Se întrevede, din nou, un trend foarte puternic în jurul cuvântului „autenticitate“, în special în social media din România. Și nu mă mir: dicționarul american Meriam Webster l-a declarat cuvântul anului 2023, datorită numărului mare de căutări pe care l-a avut. Motivul ar fi, conform site-ului, discuțiile legate de inteligența artificială. În social media, autenticitatea este ceea ce se străduiesc să promoveze brandurile, influencerii și vedetele. Din câte se pare, discuțiile inițiate în anii precedenți vor ajunge la apogeu în 2024.
Coincidența face că și eu mi-am început anul tot în căutarea autenticității, așa că m-au interesat discuțiile din spațiul virtual despre acest concept. Acum, în primele luni ale anului, pare că definiția acestuia se învârte în jurul ideii de sinceritate. Din păcate, și aceasta pare înțeleasă ca o expunere a lucrurilor mai puțin plăcute din viețile noastre. Oare așa să fie?!
Am început să mă documentez și încerc să expun o definiție. Deși filozofii au fost cei care au adus primii în discuție acest concept, desigur că noi discutăm din punct de vedere psihologic. Cei mai mulți autori au căzut de acord asupra faptului că autenticitatea reprezintă măsura în care gândurile, sentimentele și comportamentul cuiva reflectă adevăratul sine sau esența sa.
ABONARE NEWSLETTER
Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.
Ce presupune să fii autentic?
Psihologii americani Brian Goldman și Michael Kernis au realizat o lucrare amplă despre autenticitate pe care au definit-o astfel: „funcționarea neobstrucționată a sinelui adevărat în toate circumstanțele de zi cu zi“.
Cu toate acestea, ei nu privesc autenticitatea ca pe un proces unitar, ci o împart în patru componente separate, dar interdependente și anume:
- Conștiință de sine: conștientizarea și încrederea în propriile motive, sentimente, dorințe și cogniții relevante pentru sine. Din punct de vedere conceptual, aceasta include conștientizarea punctelor tari și a punctelor slabe ale cuiva, a aspectelor de personalitate înnăscute, a emoțiilor și a rolurilor acestora în comportament.
- Procesare imparțială: a nu nega, distorsiona, exagera sau ignora cunoștințele acumulate, experiențele interne și informațiile autoevaluatoare bazate pe exterior. Din punct de vedere conceptual, deci, aceasta include obiectivitatea și acceptarea aspectelor pozitive și negative ale propriei persoane.
- Comportamente: a acționa în concordanță cu valorile, preferințele și nevoile proprii. Conceptual, aceasta contrastează cu a acționa doar pentru a face pe plac celorlalți, pentru a obține recompense sau pentru a evita pedepsele, chiar dacă aceasta înseamnă a acționa „fals“.
- Orientare către ceilalți: valorificarea, deschiderea și onestitatea în relațiile apropiate. Din punct de vedere conceptual, componenta relațională presupune că este important ca cei apropiați să ne vadă cu adevărat, cu bune și cu rele. Autenticitatea relațională înseamnă să fii autentic și nu „fals“ în relațiile cu ceilalți.
Autenticitatea are costuri ridicate
Așadar, este evident că a fi autentic este o chestiune extrem de complicată, ce ridică probleme importante. Să-ți conștientizezi limitările și toată experiența umană pe cont propriu poate fi extrem de dureros, având efecte negative asupra sănătății mintale.
În plus, este necesară o capacitate foarte ridicată de autoreflecție și de introspecție. Să procesezi imparțial și să fii obiectiv poate fi, de asemenea, dureros, căci implică recunoașterea faptului că poate ce am învățat de-a lungul timpului e greșit și suntem nevoiți să acceptăm și alte variante ale așa-ziselor adevăruri pe care le-am învățat. Când vine vorba de comportament, este evident că nu putem să facem tot ce ne trece prin cap, scopul nostru este să supraviețuim și să avem vieți împlinite, iar să facem tot ce e în acord cu noi poate presupune intrarea în conflict cu apropiații, dar și cu figurile de autoritate.
Consecințele sociale pe care le are comportamentul nostru poate avea implicații negative uriașe, care n-ar servi nevoii noastre de bunăstare. Caz în care un comportament mai puțin autentic, dar cu conștientizarea a ceea ce simțim cu adevărat ne poate aduce mai aproape de bunăstarea spre care tindem. Cât despre orientarea relațională, știm cu toții cât de dificil este pentru majoritatea oamenilor să acceseze și să-și arate vulnerabilitățile. Intimitatea vine cu răbdare și cu un partener care apreciază și este interesat la rândul său să se arate cât mai autentic posibil.
Autenticitatea vine la pachet cu costuri mari și mulți dintre noi au petrecut o viață întreagă să-și creeze un sine fals, pentru a fi acceptați și iubiți. Să fii autentic reprezintă un proces continuu, care necesită multă blândețe, compasiune, prezență, asumare și curaj. E nevoie să avem asta în minte atunci când o pretindem de la noi, dar și de la ceilalți.
Citește și: