Skip to content

Trăim într-o societate în care cuantumul contului bancar dictează rolul, valoarea și identitatea fiecăruia dintre noi. Cu alte cuvinte, ni se inoculează, încă de foarte devreme, să ne alegem meserii în urma cărora să fim remunerați într-atât încât să atingem fericirea. Ajungând astfel să ne ghidăm existența în jurul banilor, convinși fiind că având suficiente resurse materiale, vom putea să ne atingem visurile și scopurile mărețe pe care le plănuim.

Totuși, oricât de direct proporțională ar părea legătura dintre bani și fericire, studiile pe subiect ne arată că ele sunt, de fapt, într-o relație complicată.

Spre exemplu, profesorul Jon Jachimowicz de la Harvard apreciază că beneficiul principal al banilor este faptul că servesc drept plasă de siguranță atunci când ne confruntăm cu evenimente nefericite. Cu ajutorul lor ne putem cumpăra crâmpeie de bucurie, ne putem atenua lipsurile, dar banii nu ne pot asigura pe de-a-ntregul fericirea.

Un studiu al profesorului Matthew Killingsworth a conchis că pe măsură ce venitul crește, crește automat și starea de bine a oamenilor. Cu toate acestea, specialiștii în sănătatea emoțională ne avertizează că obținerea unui loc de muncă mai bine plătit nu înseamnă că acesta aduce cu sine și fericire.

Legătura complicată dintre bani și fericire

Alergăm de dimineață până seara să câștigăm mai mult, crezând că astfel primim validare și ne sunt asigurate și alte beneficii, precum sănătatea ori relațiile. Întrebarea devine mult mai ambiguă atunci când ajungem să câștigăm suficient, dar nu știm, cu exactitate, cu cât ar fi indicat să câștigăm în plus, pentru a atinge plafonul abundenței. Dincolo de sumele pe care ajungem să le câștigăm, să le economisim sau pe care alegem să le investim, este important să nu uităm care este costul ascuns al stilului de viață, sau, mai precis, ce primim și ce dăm la schimb.

Am vrut să aprofundez acest subiect stringent, așa că am povestit cu psihoterapeuta Sabina Strugariu, care mi-a spus direct: „Banii nu aduc fericirea, nici celor ce-i au, nici celor ce nu-i au. Ceea ce aduc, însă, este siguranță (acoperirea nevoilor de bază: acoperiș, hrană, sănătate, educație) și confort, cam ca în zicala «Banii n-aduc fericirea, dar o întrețin». De multe ori noi, oamenii, asociem a avea mai mult cu a fi mai fericiți, însă, adesea, a fi mai prezenți, a fi activi și deschiși experiențelor sunt lucrurile care contribuie la sentimentul nostru de împlinire și fericire.“

Mergând pe filonul discuției, am mai aflat de la Sabina că totul depinde de mindsetul pe care-l avem. Dacă ne gândim la fericire nu doar ca la o emoție trecătoare, ci ca la un cumul de angajament, plăcere și sens, atunci banii sunt necesari, întrucât ne dau posibilitate și opțiuni. Însă, îmi repetă psihoterapeuta cu formare în terapia integrativă și în metoda imago, nu sunt suficienți în sine. Avem nevoie de un scop, de un sentiment de utilitate și confirmare a propriei valori în lume, de oameni cu care să împărtășim și să creăm experiențe, de curiozitate și generozitate și de capacitatea de a fi recunoscători pentru ceea ce deja avem.

℗PUBLICITATEO altă idee cu sens vine de la Caroline Welch, autoarea cărții Darul prezenței conștiente, care subliniază că: „Poate fi stresant să luăm decizii, deoarece ne temem să nu greșim și ne vine greu să facem schimbări. Cu toate acestea, pivotarea ne reamintește că ne putem baza pe relațiile, experiențele și resursele noastre înainte, în timpul și după efectuarea schimbărilor.“ Altfel spus, înseamnă că relațiile pot cântări mai mult decât banii, când vine vorba despre goana după fericire, că nu suntem făcuți să trăim atât de independenți pe cât ni se spune și că fericirea constă în repetate momente de conexiune. Aceeași idee este reluată sub altă formă și în recent publicatul bestseller american Iubirea 2.0., unde ni se explică cu dovezi științifice că acțiunile interpersonale pozitive ne încarcă corpul cu energie și fericire.

Cât „costă“ fericirea?

Nimeni nu poate răspunde la această întrebare. Și dacă ar fi să fim sinceri cu noi, am înțelege că fericirea chiar nu are preț. Ea poate echivala cu momentele noastre de liniște și de confort emoțional. Ceea ce putem, realmente, face pentru a ne îmbunătăți starea psihică este să ne creăm ritualuri. Spre exemplu: consemnarea într-un jurnal de recunoștință, practicarea unor exerciții fizice zilnice sau (cum am punctat deja) conectarea cu persoanele dragi. Toate acestea pot avea efecte mult mai semnificative asupra stării noastre de fericire, decât încercarea de a câștiga mai mulți bani.

Prof. Laurie Santos (gazda podcast-ului The Happiness Lab) susține că: „Dacă am lucra la sănătatea noastră mintală și la evitarea epuizării, am performa mai bine la job și acest lucru ar putea conduce spre rezultate pozitive în ceea ce privește succesul în muncă și salariul nostru.“ Pe scurt, persoanele care sunt optimiste și au perspective pozitive asupra viitorului au șanse mai mari de a performa la locul de muncă și, astfel, de a accede la salarii mai mari.

Provin dintr-o familie în care educația financiară nu a fost punctul forte, motiv pentru care grija zilei de mâine a fost un bun accelerator al anxietății personale. Ceea ce aș vrea să subliniez este că am învățat, odată cu obținerea propriilor venituri, că micile plăceri, dobândite când și când, au reprezentat un stimul emoțional mult mai important decât alte investiții costisitoare. Fapt ce mă face să cred că lucrurile simple fac diferența, oricât de mult sperăm că o viață de vedetă (spre exemplu) ne-am schimba perspectiva.

Sufletul banilor

Chiar dacă avem rareori la dispoziție resursele materiale pe care ni le dorim, mereu fiind loc de mai mult și mai bine, este eminamente necesar să fim recunoscători pentru ceea ce deținem în prezent, pentru a ne putea reconfigura structura și comportamentele viitoare. Pentru că după cum aflăm de la Lynne Twist, autoarea cărții Sufletul banilor, secretul este să înlocuim neîndestularea cu practica suficienței.

Ajungem să fim nefericiți atunci când privim doar spre ceea ce lipsește sau este insuficient și atunci când ne comparăm cu ceilalți. Dar deprinderile de acest gen pot fi schimbate. Putem alege, în mod conștient, să vedem și ceea ce este frumos în viața noastră, ceea ce este suficient și astfel să investim în contul stării noastre emoționale de bine. Putem, de asemenea, să acceptăm diferențele dintre noi și ceilalți, să ne bucurăm pentru ei și să ne aducem aminte că fericirea stă în ceea ce facem noi, nu în ceea ce nu facem. Este uneori convenabil să stăm pe margine și să judecăm, dar ne face asta mai fericiți? Nici vorbă! Drept urmare, banii merită făcuți cu înțelepciune și cheltuiți cu eficiență.


Citește și:

Bianca Sîrbu - contributor senior, jurnalist, lifestyle editor, om de bazã, pasionatã de comunicare, scris și materie cenușie.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0