Skip to content

Fast food-ul este o opțiune destul de folosită de majoritatea dintre noi, este oarecum accesibil, mereu la îndemână și atât de gustos, chiar dacă nu și sănătos. 

Astfel, ori de câte ori suntem pe grabă, alegerile noastre culinare ajung să fie satisfăcute rapid și, în majoritatea cazurilor, ajungem să înfulecăm mâncarea pe stradă. Până aici nu este nimic complet în neregulă, cu atât mai mult cu cât a mânca este o necesitate de bază, ba chiar am putea aprecia că nu ne deranjează când trecem pe lângă persoane care își „iau“ masa pe stradă; pe de altă parte, însă, ceea ce este frustrant este că suntem revoltați, bărbați și femei deopotrivă, atunci când o mamă își hrănește copilul la sân. 

Am făcut această paralelă hiperbolizată, poate, pentru a realiza, odată pentru totdeauna, că alăptarea nu înseamnă nimic vulgar, nimic ostentativ, ci doar satisfacerea unei nevoi bazale.

Alăptatul, subiect tabu

Fără îndoială că alăptatul stârnește controverse chiar și în anul 2021. Sunt voci pro, sunt voci contra (chiar și în rândul femeilor – a se vedea forumurile dedicate maternității, în care mamele însele au atitudini caustice față de alegerile personale ale altor femei), dar atitudinea înjositoare pe care unii dintre noi o au față de femeile ce aleg să-și alăpteze copiii în spațiile publice este aceeași.

Mai precis, rușinea este sentimentul principal pe care mamele îl resimt ori de câte ori imperiozitatea alăptării își face prezența, iar acesta este semnul clar că societatea nu este pregătită pentru o astfel de exprimare a maternității.

Fie că vorbim despre bărbați care privesc insistent, fie că vorbim de femei a căror mină este evident intrigantă, mamele aleg fie să se retragă într-un colț, fie chiar să evite alăptatul în public, tocmai pentru a nu se încărca negativ, din punct de vedere emoțional.

Legea alăptării în public

Cu toate acestea, se întrevede și o oarecare normalitate în acest sens, prin faptul că, potrivit site-ului digi24.ro, persoanele care vor discrimina mamele ce alăptează în public vor putea fi sancționate.

Astfel, în baza proiectului de lege, evacuarea din spațiile publice a femeilor ce alăptează ori interdicția alăptării în spațiile publice a unui copil sau chiar refuzul accesului unei mame la servicii, pentru că alăptează, reprezintă contravenții și se pedepsesc cu amenzi între 100 și 150 lei pentru persoane fizice, respectiv 1000-2000 lei pentru persoane juridice, după cum relatează Agerpres.

℗PUBLICITATE



Cât privește instituțiile abilitate pentru a constata și a pune în aplicare sancțiunile aferente, putem enumera Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului, Poliția Locală ori Ministerul Afacerilor Interne. Astfel, Senatul a adoptat proiectul de lege, urmând a fi aprobată și în plenul Camerei Deputaților.

Maternitatea și criteriile de performanță

Se vorbește răspicat despre echitatea sexuală, însă evidența presiunii asupra femeilor este clară, de la ticăitul ceasului hormonal, până la performanța ridicată pe care ar fi necesar să o atingă pe piața muncii.

Se spune că maternitatea este cel mai frumos rol jucat pe scena vieții, dar este și cel mai greu, iar această propoziție merită, din punctul meu de vedere, a fi silabisită și interiorizată cu prisosință.

Să nu uităm că se pune o foarte mare presiune pe proaspetele mame după criterii de „performanță“ ce nu apar în nicio fișă a postului (ținând cont de faptul că trec prin schimbări fizice și hormonale, modificări ale bioritmului, ale orelor de somn, de hrană, lăsându-se, necondiționat, pe locul doi), dar care există și „trebuie“ bifate pentru un trai conform așteptărilor.

De altfel, nu numai că se adaptează la un nou stil de viață, ci sunt nevoite să-și ducă la bun sfârșit și rolul de soții, de femei.

Alăptarea este, totodată, un alt subiect controversat și prin perioada de timp pe care fiecare femeie alege să o aloce acestei activități, în funcție de organismul pe care îl deține, dar și de opțiunile persoanele pe care le are, fără a se defini într-un mod conformist.

Totodată, există un truism care spune că every body is a beach body, dar ceea ce este grăitor este faptul că, mocnit, aspectul fizic este un subiect cât se poate de sensibil pentru femei, mai ales la scurt timp după naștere. Ne punem la colț, bârfim, judecăm trupurile noastre și ale celorlalți, fără a lua în calcul atributul principal al acestora. 

Nu sunt mamă, dar aș încuraja persoanele care încă nu tolerează astfel de gesturi firești în public (precum alăptatul), să întoarcă privirea ori de câte ori întâlnesc astfel de exemple și să se concentreze pe ceea ce le face plăcere. Apreciez că fiecare dintre noi are drepturi egale și este cu atât mai puțin permisiv să creionăm răni emoționale tinerelor mame, care fac eforturi considerabile în a fi funcționale 24/7 atât pentru ele, cât și pentru cei dragi lor.

Bianca Sîrbu - contributor senior, jurnalist, lifestyle editor, om de bazã, pasionatã de comunicare, scris și materie cenușie.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0