fbpx
skip to Main Content

„Uneori, prietenii îmi cer să-i ajut să rezolve anumite probleme existente în lume, folosindu-mi «puterile magice». Întotdeauna le răspund că Dalai Lama nu are puteri magice. Dacă aș fi avut, nu m-ar mai fi durut picioarele sau n-aș mai fi avut gâtul inflamat. Suntem toți la fel – tot oameni – și avem aceleași frici, speranțe și incertitudini.“

Din perspectivă budistă, fiecare făptură conștientă face cunoștință cu durerea și cu realitatea bolii, a îmbătrânirii și a morții. Dar ca ființe umane, avem capacitatea de a ne folosi mințile pentru a învinge mânia, panica și lăcomia. În ultimii ani, s-a tot vorbit despre „dezarmarea emoțională“: să încercăm să vedem lucrurile realist și clar, fără a ne lăsa derutați de frică sau furie. Dacă o problemă are soluție, noi trebuie să încercăm s-o găsim; dacă nu are, atunci să nu mai pierdem timpul gândindu-ne la ea.

„Noi, budiștii, avem credința că întreaga lume este interdependentă. Iată de ce vorbesc eu adesea despre responsabilitate universală. Răspândirea explozivă a acestui teribil coronavirus ne-a arătat că ceea ce i se întâmplă unui om poate afecta rapid și alte ființe umane. Dar ne-a reamintit și că o faptă bună și plină de compasiune (fie că vorbim de munca celor din spitale, fie de simpla distanțare socială) are potențialul de a-i ajuta pe mulți alții.“ a spus Dalai Lama.

„Încă de când au apărut primele vești din Wuhan despre coronavirus, m-am rugat pentru frații și surorile mele din China și de oriunde altundeva.“ Acum putem vedea că nimeni nu-i imun la acest virus. Toți ne temem pentru cei pe care îi iubim și pentru viitorul economiei globale și al gospodăriilor personale. Și totuși, rugăciunile nu sunt de ajuns.

Criza aceasta ne-a dovedit că e necesar ca toți să ne asumăm responsabilitatea, acolo unde putem. Trebuie să tragem învățăminte din curajul pe care medicii și infirmierele îl demonstrează, dar și din descoperirile empirice ale științei, ca să începem să întoarcem sorții de partea noastră și să ne protejăm viitorul de alte pericole similare.

℗PUBLICITATE


În aceste vremuri de mare îngrijorare, este important să reflectăm la dificultățile care ne așteaptă pe termen lung – pe tot globul. Fotografiile făcute din spațiu asupra lumii arată că, de fapt, nu există granițe reale pe această planetă albastră. Prin urmare, toți trebuie să avem grijă de ea și să ne străduim să prevenim schimbările climatice și stricăciunile produse de alte forțe distructive. Această pandemie reprezintă un semnal de alarmă care ne atrage atenția că numai împreună, asumându-ne în mod coordonat o responsabilitate globală, vom face față magnitudinii fără precedent a provocărilor de care ne lovim acum.

De asemenea, e cazul să ne reamintim că nimeni nu-i scutit de suferință și să le întindem mâna celor care nu au o casă, nici resurse din care să supraviețuiască sau măcar o familie care să-i protejeze la greu. Criza asta ne demonstrează că nu suntem separați unul de altul, chiar dacă trăim separat. Așadar, toți avem datoria de a ne arăta compasiunea și a ajuta.

„Ca budist, cred în principiul vremelniciei. În cele din urmă, și acest virus va trece – așa cum am văzut în cursul vieții mele că au trecut războaiele și alte amenințări grozave. Iar noi vom avea șansa de a ne reclădi comunitatea globală, la fel cum am mai făcut-o de multe ori înainte. Sper sincer că fiecare va reuși să rămână în siguranță și să-și păstreze calmul. În această perioadă plină de nesiguranță, este important să nu ne pierdem speranța și încrederea în eforturile salutare pe care atât de mulți oameni le fac.“

Pagina de Psihologie

Informații utile, articole de psihologie, o agendă a activităților și evenimentelor din sfera psihologiei, magazin virtual. Împarte informația - sănătatea relațiilor noastre este cea mai importantă resursă pe care o avem.

Back To Top
×Close search
Caută