Skip to content

Judith State – de profesie dansatoare și coregrafă – își face debutul actoricesc în lungmetrajul „Sieranevada“, în regia lui Cristi Puiu (film selectat pentru Palme d’Or, în anul 2016), rol ce-i aduce mai apoi o nominalizare la Premiile Gopo, pentru „cea mai bună actriță într-un rol secundar“. A absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București, apoi a urmat un program al celebrei școli Broadway Dance Center din New York, după care a acumulat noi experiențe la Londra și Viena. Judith are și aptitudini de cântăreață, a lucrat alături de Răzvan Mazilu și a făcut numeroase spectacole pe tot mapamondul, inclusiv pe vasul de croazieră „Queen Mary“ (apreciat pentru spectacolele inedite pe care le găzduiește). În cea mai recentă apariție cinematografică a ei, a deținut rolul principal în filmul „Monștri“ – fresca unui cuplu căsătorit de peste zece ani, cu tumultul și cursul aferent societății contemporane. De asemenea, Judith mai poate fi văzută și la Teatrul Mic, în piesa „Emlék“, un spectacol autobiografic.

Cum era copilul Judith?

Eram în multe feluri, dar o trăsătură generală (care cred că mi-a rămas în oarecare măsură până în ziua de astăzi) era că trăiam, cumva, într-o lume a mea, destul de ermetică și sălbatică. Am fost un copil solitar și mă simțeam foarte confortabil cu lucrul acesta.

Cum ai ales această meserie?

Mi-a plăcut dansul dintotdeauna și-mi amintesc că eram atrasă ori de câte ori vedeam ceva legat de domeniul ăsta, chiar dacă la vremea aceea nu aveam multe ocazii în acest sens. Momentul în care l-am văzut pe Michael Jackson în videoclipul „Smooth Criminal“ a schimbat ceva în mine. Ardeam „să fac și eu așa“.

https://www.facebook.com/JudithState/videos/1519323415790/UzpfSTEwMTU2NTEwNDk6MTAyMTU0MjY5ODk2MDA2ODA/

De cine erai cel mai atașată, în adolescență?

Cred că de fratele meu, Daniel. În perioada aceea cred, am început să ne descoperim cu adevărat și îmi place că facem treaba asta în continuare și astăzi.

Teatru sau film? Ce-ai alege, dacă ai fi nevoită?

Păi, nu sunt în poziția de a alege, eu nu am făcut studii de teatru. Dar este clar că îmi place foarte mult să joc în film!

Ce ingredient secret are actrița Judith State?

Nu există niciun secret. Încerc doar să îmi fac treaba de fiecare dată și să fiu din ce în ce mai atentă. La mine și la cei din jur.

Citești cărți din sfera psihologiei?

O fac, dar nu pe cât mi-aș dori. Și asta se aplică în ultima vreme cititului, în general. Mă interesează mintea omului. E fascinant pentru mine să-i descopăr mecanismele și să fac apoi transferul de la informație la a (mă) observa prin filtrul ei.

Care este lucrul pe care apropiații îl consideră tipic ție?

Că, atunci când fac ceva, mă implic cu totul; că sunt exigentă și critică – atât cu cei din jur, cât și cu mine însămi. Mai ales cu mine însămi.

Ce nu ai vrea să știe oamenii despre tine?

Nu știu dacă este ceva ce nu vreau să se știe, dar cu siguranță sunt aspecte ale vieții mele pe care le protejez, respect și apreciez acolo, la căldura intimității.

Care sunt gândurile cele mai frecvente pe care le ai?

℗PUBLICITATE



Că puteam să fac mai bine și… că sunt norocoasă, binecuvântată. Chiar dacă, aparent, ele nu se întâlnesc, sunt gânduri care apar des și cuprind, la modul general, și personalul și profesionalul.

Rolurile tale te pun în ipostaze directe. Se pliază mai ușor pe personalitatea ta sau din contra?

Direct, oblic și total. Sunt o persoană directă. Unii ar spune că „prea directă“.

Cu cine ai vrea să joci și nu ai avut încă ocazia?

Nu m-am gândit la asta până acum. Probabil că sunt în punctul în care mă bucur de fiecare context în care pot face asta – și atât. Dar, dacă ar fi să fac acest exercițiu de imaginație, cred că mi-ar plăcea să împart spațiul cu Ana Crețu, Ilinca Manolache sau Corina Moise. Ori Ciprian Nicula. A! Și cu Tim Roth!

În ultima perioadă, tot mai multe filme românești ajung să fie apreciate în străinătate. Crezi că urmează o generație care va face istorie în cinematografia internațională?

Cred că filmele românești sunt cel mai apreciate în străinătate – și nu doar în ultima perioadă. Nu știu însă ce să spun despre generația care va face istorie în cinematografia internațională… Ce înseamnă asta? Ce știu este că mi-ar plăcea foarte mult ca lucrurile să înceapă să se miște, în așa fel încât oamenii de film capabili și pasionați de asta să-și poată face treaba aici așa cum ar trebui.

Care este cel mai mare regret al tău?

Au fost momente în care nu am fost sinceră cu mine însămi și cu cei apropiați. Asta regret, dar din asta am și învățat foarte multe.

Ce înseamnă dansul pentru tine?

Dansul este cea mai mare constantă, relația cea mai lungă și complexă, sursa mea inepuizabilă de bucurie și durere – un paradox. Mi-e destul de greu să pun asta în doar câteva cuvinte.

Cum gestionezi notorietatea de care beneficiezi?

Nu este nimic de gestionat. Nu sunt notorie, să fim serioși.

Dacă ai avea o superputere, care ar fi aceea?

Eu am o superputere – ha, ha! – dar, dacă ar fi să-mi pot alege încă una, ar fi să pot fi prezentă în mai multe locuri simultan.

Ai fost tentată să emigrezi și să profesezi în altă țară?

Am avut gândul ăsta cu emigrarea, da, și am fost și pe punctul de a o face. Aveam totul pregătit pentru Canada. Ne-am răzgândit. De profesat în alte țări am făcut-o, am călătorit mult în sensul ăsta și a fost satisfăcător, însă gândul de a mă muta permanent a plecat așa cum a și venit. Și nu știu… mi-ar plăcea să nu fiu nevoită să plec din România.

Unde te vedem în această stagiune?

Recent, am avut premiera primului meu spectacol, „Emlék“, la Sala Studio a Teatrului Mic. Și joc, alături de István Teglás și Edith Alibec, în spectacolul „A New and Better You“, la Point. Am în ianuarie premiera performance-ului „Manifestations“ la Bruxelles și, după ce închei și cu aceasta, aș vrea – măcar o perioadă – să stau fără să mai fac nimic. Am nevoie de o pauză.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0