fbpx
skip to Main Content
De Ce Ar Trebui Să Ne îmbrățișăm Copiii Atunci Când Se Comportă Oribil

Sunt sătulă.

M-am săturat până peste cap de toate izbucnirile și de toate opozițiile și de toate replicile de tipul „nu poți să mă obligi“ și de toate ușile trântite.

Chiar în acest moment îmi vine să îl iau de guler și să îl readuc în fața mea și să îl fac să își ridice naibii perechea aia de pantofi și să își strângă odată toate lucrurile împrăștiate peste tot!

Ultimul lucru pe care simt să îl fac este să îl iau în brațe, însă fac asta oricum. Deschid ușa trântită și îl întreb… „Vrei o îmbrățișare?“ Uneori îmi respinge gestul furios, însă nu și astăzi. Astăzi mi se topește în brațe și plânge așa cum o făcea când era un copilaș, copleșit și nesigur.

Astăzi, chiar dacă era ultimul lucru pe care aș fi simțit să îl fac, chiar dacă avea un comportament oribil, avea nevoie de o îmbrățișare. Amândoi aveam.

Dar, de ce?

De ce ar trebui să ne îmbrățișăm copiii atunci când se comportă orbil?

Uite de ce…

Deoarece copiii noștri învață mai bine cu iubire, nu cu pedeapsă. O îmbrățișare și o conversație despre ce anume se întâmplă va produce un răspuns mai bun decât țipetele și pedepsele.

Deoarece, uneori, atunci când copiii au izbucniri, ei nu fac decât să strige după ajutor.

Poate nu își pot exprima emoțiile prea puternice într-o manieră mai potrivită sau poate ceea ce îi deranjează este despre cu totul altceva, făcându-i să se simtă stresați sau frustrați și o îmbrățișare poate deschide o ușă pentru a vorbi despre lucrurile cu care se confruntă, cu adevărat, astfel încât să găsim soluții pentru a gestiona lucrurile.

Deoarece, uneori, atunci când copiii noștri se simt rău cu privire la propria persoană, ei simt că nu merită blândețe sau respect, astfel încât ei nu se comportă în așa fel încât să primească blândețe și respect.

Și dacă primesc, la rândul lor, furie și frustrare, emoțiile lor primesc validare, ajungând să se simtă și mai rău cu privire la ei înșiși și se deschide un cerc vicios. Întrerupe acest cerc vicios dă-i copilului tău o îmbrățișare și amintește-i faptul că o greșeală nu îl face o persoană rea.

℗PUBLICITATE


Deoarece una dintre cele mai bune căi pentru a-i face pe copii să coopereze este aceea a conectării.

Dacă ne creăm o conexiune puternică cu copiii noștri, îi ajutăm să fie mai deschiși pentru a încerca să facă lucrurile cât mai bine, în cea mai mare parte a timpului… și în momentele în care nu fac ascest lucru sau, pur și simplu, atunci când nu îl pot face, o îmbrățișare poate fi un mod puternic de reconectare.

Deoarece iubirea pe care le-o purtăm copiilor noștri este necondiționată.

Poate că nu ne place comportamentul copilului nostru și nu suntem de acord cu el, însă îl iubim, indiferent ce s-ar întâmpla. Copiii noștri au nevoie să știe acest lucru și uneori au nevoie să li se amintească acest lucru iarăși și iarși, mai ales atunci când se simt cel mai rău.

Deoarece, uneori, suntem noi adulții cei care avem nevoie de o îmbrățișare.

Atunci când copiii noștri suferă sau sunt frustrați sau țipă și se revoltă, se întâmplă să ne simțim depășiți de situație și să nu știm ce să mai facem – uneori suntem noi, părinții, cei care avem nevoie de conexiune, reasigurare și de o îmbrățișare.

Așadar, data viitoare când toată lumea este frustrată și atât tu, cât și copilul tău vă pierdeți cumpătul… îmbrățișați-l.

Știu că este dificil uneori să ne depășim frustrarea.

Știu că, uneori, propunerea unei îmbrățișări ne poate fi respinsă în față, mai ales de către adolescenți.

Dar, oferiți-le o îmbrățișare oricum… deoarece, uneori, o simplă îmbrățișare este cel mai bun răspuns pentru un copil care se comportă oribil.

Sabina Strugariu

Sabina Strugariu este psiholog și psihoterapeut specializat în terapia integrativă. A absolvit un masterat în Evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei. Deține o specializare de lungă durată în psihoterapia cu copii și adolescenți, în cadrul EUROCPS. Este, de asemenea, membră a Colegiului Psihologilor din România și a Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie.

Back To Top
×Close search
Caută