Skip to content

Dau vina (și) pe muzică pentru perpetuarea și „nevindecarea“ tiparelor de atașament anxios sau evitant. Da, știu, muzica face bine. Muzica e benefică. Muzica ne relaxează. Ne ajută să ne dăm frâu liber sentimentelor. Să ne dezlănțuim. Muzica e bună, din orice poziție ai privi-o. Dar… Și aici nu se aplică ideea că „ce s-a spus înainte de dar nu mai contează“. E pur și simplu o idee. La fel ca aia conform căreia filmele ne creează așteptări cumva nerealiste.

Filmele romantice

La care (cel mai probabil) am suspinat cu toții și-am și răsuflat ușurați când a fost cu happy-end. La care am avut, cu toții, momentele în care am vorbit cu un oareșicare personaj, certându-l: „C`mon, de ce faci asta? Look at her! Just look at her!“. Așteptări cumva nerealiste, setate de poveștile de dragoste care se termină doar cu nunta, fără să (ne) mai arate și ce e după. Nici că nu poți spera că fericirea „de după“ o să fie eternă, pentru că nu știi povestea, pentru că scenaristul nu ți-a arătat-o.

Da, filmele ne-au setat niște idealuri fără să ne arate, însă, și rețeta. Ne-au hrănit cu „dacă e să fie, se întâmplă“. Ne-au inoculat ideea că ori lucrezi, oleacă, și dup-aia totul se rezolvă de la sine, ori merge ca uns, din prima.

N-au catadicsit să mai arate și că da, poate merge și după ce se termină filmul, dar nu e de ajuns să vezi genericul și gata: totul e în regulă în lume. De asta unii renunță chiar înainte de a încerca. Povestea cu muzica e, însă, alta.

Când ești fericit, te bucuri de muzică. Când ești trist, înțelegi versurile

Dacă filmele te conving să mai crezi în basme, muzica te convinge că e în regulă să rămâi anxios sau evitant. Vorbim, da, de tipare de atașament.

Toate, dar absolut toate melodiile „de dragoste“ o să te convingă că nu există dragoste adevărată dacă nu te agăți de partener, dacă nu-l sufoci, dacă nu-l aștepți până când decide să se întoarcă la tine, dacă nu-l părăsești, și dup-aia te răzgândești, și dup-aia o iei de la capăt. Nu, pe bune. Ați ascultat cu atenție versurile oricărei melodii romantice, indiferent de limbă, indiferent de gen, indiferent de decadă?

℗PUBLICITATEEl fuge, ea așteaptă. Ea fuge, el o fugărește obsesiv-compulsiv. O cămașă lăsată ca amintire. Un taxi care știe cum să te ducă la adresa fostului. „Voi urmări fiecare pas pe care-l faci“; „te voi iubi mereu“; „o să vin la nunta ta, chiar dacă nu m-ai invitat“; „beau ca să te uit“; „m-am îmbătat atât de tare, mi s-a făcut dor de tine, te sun, ca atunci când mai eram împreună“; „o ultimă țigară, uitată într-un colț de etajeră“; „afară plouă, ești însurat, dar stăm la povești, poate-poate“; „nu contează ce se întâmplă, noi doi suntem făcuți să fim împreună“, „n-o să te las să pleci“; „îmi place modul în care mă minți“.

Ați prins ideea, puteți completa lista și singuri.

Anxios sau evitant

Nu era de ajuns că ne-am dezvoltat aceste tipare de atașament în familie, încă din fragedă copilărie. A trebuit să vină și momentul în care să putem înțelege versurile și ele să ne inoculeze, în continuare, aceeași idee. Prea puține melodii care să spună: „OK, nu te mai agăța de partener“ sau „nu mai fugi de fiecare dată când lucrurile devin puțin mai complicate“.

Nu, nu, trebuie să fie dramă! Perpetuarea dramei. Același joc bolnăvicios care ne fură ani de terapie, neuroni, nervi. Să te agăți de celălalt nu e nociv, e doar dovadă de pasiune extremă. Și, dacă nu e pasiune extremă, atunci în mod clar n-are cum să fie iubire.

Cam asta spun melodiile de dragoste. Bineînțeles că depinde și în ce pasă ești, când le asculți. Dar niciuna dintre ele nu vine cu un disclaimer. Poate – doar poate – dacă ni s-ar spune să ascultăm mai mult linia melodică și să nu luăm drept literă de lege versurile, ne-ar fi mai ușor să ne vindecăm. Sau, la fel de „poate“, e doar încă un pas spre vindecare. Dureros, dar necesar.

Citește și:

Corporatist care a terminat Jurnalismul. Care, până acum ceva timp, era mai mult decât sceptic în legătură cu „dezvoltarea personală“. Căruia îi place să scrie, să citească și să vorbească. Ultima parte mai ales.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0