Skip to content

Evaluarea psihologică este un subiect despre care se vorbește prea puțin. Mulți dintre noi au trecut printr-o evaluare psihologică la angajare sau pentru a obține permisul auto. Chiar dacă nu ne face plăcere sau ne este teamă de o evaluare psihologică, aceasta are un rol foarte important și ar trebui să constituie un instrument valoros care oferă multe informații utile psihologilor, părinților, cadrelor didactice sau angajatorilor. 

Dacă, de exemplu, avem o problemă de sănătate, medicul ne va recomanda să facem o serie de investigații suplimentare care îl ajută pe acesta să înțeleagă care este problema de sănătate cu care ne confruntăm, să pună un diagnostic corect și să ne ofere un tratament potrivit care să ne ajute în cel mai scurt timp să fim mai bine. Medicul are nevoie de rezultatele analizelor sau a diverselor tipuri de investigații. Dacă noi studiem un anumit domeniu, avem nevoie să ne evaluăm periodic cunoștințele și abilitățile nu pentru a ne pune o notă ci pentru a înțelege care este nivelul nostru de cunoaștere și pentru a ne concentra pe umplerea lacunelor. Orice evaluare ar trebui să aibă ca scop principal înțelegerea nivelului la care ne aflăm la un moment dat.

La fel ca un medic sau ca un profesor, și un psiholog are nevoie să evalueze anumite procese psihologice sau trăsături de personalitate pentru a înțelege problema cu care cineva se confruntă și pentru a propune cea mai adecvată și eficientă intervenție. O intervenție este corectă dacă ea reușește să ducă la modificări în sensul dorit, la nivel cognitiv, emoțional, social și comportamental. Dincolo de aceasta, intervenția este eficientă dacă reușește să facă acest lucru într-un timp cât mai scurt (deoarece de cele mai multe ori resursele financiare și de timp ale pacientului sunt limitate), iar modificările reușesc să se mențină cât mai lung timp.

Care sunt scopurile evaluării psihologice?

Evaluarea psihologică poate fi realizată cu mai multe scopuri. Ea poate ajuta o persoană să obțină un certificat de handicap, poate ajuta un copil să fie încadrat conform nevoilor personale, într-o școală pentru copii cu cerințe speciale, poate ajuta adolescenții să se orienteze profesional sau ne poate ajuta pe fiecare dintre noi să știm care este, în cazul nostru, magnitudinea simptomelor specifice depresiei, anxietății sau a altor tulburări emoționale și cognitive. Rezultatele unei evaluări ar trebui să ne ajute să decidem dacă o intervenție este necesară.

În cazul copiilor mici, evaluarea psihologică realizată cu instrumente validate și normate pe populația României ne poate indica posibilele întârzieri în dezvoltare, existența tulburărilor de scris-citit, a tulburărilor de atenție sau a autismului. Unele probleme ale copilului pot fi observate, cu ajutorul evaluării, încă în primul an de viață. De ce este important să știm cât mai devreme dacă există întârzieri în dezvoltare sau dacă sunt prezente alte tulburări? Studiile realizate de psihologi clinicieni, psihoterapeuți și specialiști din domeniul neuroștiințelor ne arată că în cazul multor tulburări psihologice, intervenția cât mai timpurie joacă un rol crucial în ameliorarea sau tratarea unor psihopatologii. Pe scurt, cu cât intervenim mai repede, cu atât putem schimba mai multe.

℗PUBLICITATE



Cine are dreptul să aplice evaluări psihologice?

Mai sus am precizat că evaluarea psihologică trebuie realizată de psihologi acreditați și folosind instrumente validate și normate pe populația României. Dreptul de a utiliza un instrument validat îi este oferit psihologului de către producătorul testului respectiv. În funcție de complexitatea testului psihologic, unui psiholog care cumpără un instrument, producătorul îi va solicita să facă dovada competenței de a utiliza acel test. De cele mai multe ori, dovada se face prin diploma de studii (licență și/sau masterat în domeniul psihologiei), prin atestatul de liberă practică, emis de Colegiul Psihologilor din România și, uneori, prin parcurgerea unei formări adiționale pentru utilizarea acelui instrument de evaluare.

Cum se face evaluarea psihologică?

Evaluarea psihologică se realizează cu ajutorul chestionarelor sau a unor teste care includ și alte probe (spre exemplu, copiii mici pot fi rugați, în cadrul unei evaluări, să își atingă nasul sau bărbia pentru a se vedea dacă recunosc părțile corpului). Atunci când vorbim despre instrumente validate și normate pe populația României, ne referim la două aspecte. Un instrument este valid dacă el măsoară ce se presupune că măsoară. Spre exemplu, trebuie să fim siguri că un instrument despre care spunem că măsoară nivelul anxietății în situații sociale chiar măsoară acest lucru. Nu putem spune că un instrument tradus măsoară același lucru pe care îl măsoară instrumentul în versiunea originală (de exemplu Engleză), dacă nu testăm acest lucru pe versiunea tradusă și adaptată în limba română. Normarea unui instrument se referă la realizarea unor tabele care ne indică unde anume se situează persoana testată la nivelul populației. De cele mai multe ori, instrumentele folosite de psihologii clinicieni pentru a diagnostica tulburările de depresie și anxietate au praguri care ne indică dacă persoana are un nivel foarte ridicat al simptomelor. De asemenea, normele naționale ne indică, în cazul unui instrument care măsoară dezvoltarea, dacă un copil se dezvoltă normal pe anumite domenii (ex. motricitate, limbaj, cognitiv, emoțional).

De ce costă evaluarea psihologică? 

Dacă ne dorim o evaluare psihologică realizată corect, aceasta va costa (excepție fac cazurile când serviciul este oferit de către ONG-uri sau alte entități care au obținut finanțare pentru evaluare, din alte surse – în acest caz este posibil ca beneficiarului direct să nu i se solicite achitarea acestor costuri). Validarea și normarea la nivel național a unui instrument psihologic (realizate de multe ori pe zeci, poate chiar sute de persoane) necesită resurse și efort. Instrumentele psihologice se achiziționează cu licență, o licență care poate costa de la câteva sute la câteva mii de lei. Acesta este unul dintre motivele pentru care evaluarea psihologică costă. În realizarea evaluării psihologice, un psiholog clinician va folosi de cele mai multe ori mai multe instrumente psihologice pentru a evalua și înțelege mai bine starea persoanei, acesta va calcula punctajele pentru fiecare chestionar, va sumariza rezultatele și va redacta un raport de evaluare psihologică. Această muncă presupune timp și competență din partea psihologului.

Se poate realiza evaluarea psihologică online? 

Multe evaluări psihologice se pot realiza online. Chestionarele de evaluare pot fi parcurse online poate chiar și unele probe pot fi parcurse în cadrul unei ședințe de evaluare online. Totuși, este posibil ca unele constructe psihologice să nu poată fi testate online încă în România. Spre exemplu, poate fi dificil să evaluăm online nivelul de dezvoltare al funcțiilor executive la un copil.

Evaluarea psihologică este foarte importantă. Ea ne poate ajuta să economisim timp și resurse și reprezintă o sursă de informație despre cum suntem în prezent. Totodată, realizată periodic, evaluarea psihologică poate reprezenta un instrument de monitorizare a eficienței intervenției psihoterapeutice.

Alexandra Iacob este psiholog clinician (practicant autonom) și lucrează în propriul cabinet de psihologie cu copii, adolescenți, tineri și familiile acestora. A absolvit masteratul în Psihologia Dezvoltării și Psihologie Clinică la Universitatea Heidelberg din Germania în 2014. Alexandra este pasionată de oameni și dezvoltarea lor, de neuroștiințe și de viață. Își iubește meseria și caută mereu experiențe care să o ajute să se dezvolte personal și profesional.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0