Skip to content

Asociem adesea jobul doar cu modalitatea de a obține un venit financiar constant, însă un job implică mult mai mult de atât: presupune posibilitatea de a ne dezvolta abilitățile și competențele, de a învăța lucruri noi, de a socializa, de a ne autodepăși, de a obține rezultate, de a contribui ș.a.m.d.

Din păcate, întâlnesc încă frecvent în activitatea profesională oameni care-mi spun că ideea de „slujbă“ nu poate fi asociată cu „plăcerea“, pentru că locul de muncă este perceput ca o obligație. Aceasta e o convingere care de multe ori se întâmplă să fi fost preluată din familie sau din interacțiunea cu cei din jur.

Pe parcursul vieții, vedem adesea că părinții noștri se întorc acasă în permanență obosiți și nemulțumiți de la locul de muncă, așa cum vedem la școală profesori demotivați și blazați. Astfel încât este previzibil că, mai târziu, ne vom raporta și noi la propriul job ca la ceva neplăcut.

O astfel de percepție referitoare la viața profesională îi poate determina pe tineri să nu dea suficientă atenție alegerilor educaționale, întrucât se gândesc că, orice decizie ar lua, oricum le va fi dificil. Și, de asemenea, îi poate împinge pe tineri să amâne startul profesional cât mai mult cu putință.

Realitatea este însă că jobul poate reprezenta o sursă de satisfacții și bucurie, dacă îl alegem pe cel potrivit.

Iată la ce te poți aștepta, dacă ai un job nepotrivit

Ești demotivat.

Este foarte dificil, dacă nu chiar imposibil, să fii plin de energie și aplomb, atunci când faci constant ceva ce nu-ți place. În situația contrară, în care mergi cu drag la locul de muncă, vei fi surprins să constați că nivelul tău de energie se va menține la un nivel optim pe tot parcursul zilei.

Ai rezultate sub așteptări.

Este, într-un fel, un cerc vicios: dacă nu-ți place și nu ți se potrivește jobul, îți va fi dificil să acumulezi informații noi în respectivul domeniu și, în general, vei întâmpina dificultăți în a-ți gestiona sarcinile zilnice.

Ai o stare generală negativă.

Având în vedere faptul că petrecem o mare parte din timp la locul de muncă, starea noastră de spirit este influențată considerabil de ceea ce se întâmplă în acest plan.

Din păcate, atunci când suntem într-un context profesional nefavorabil, există riscul să ne fie afectată inclusiv viața personală.

Încrederea în sine are de suferit.

Este posibil ca, în timp, să începi sa pui lipsa de rezultate pe seama incapacității tale de a le obține. Dacă te afli în această situație, îți recomand să te întrebi sincer: „Cum aș putea excela, făcând ceva nepotrivit pentru mine?!“ Cu siguranță, și tu poți fi un vârf într-un anumit domeniu, dar – dacă nu afli care este acel domeniu – din păcate, riști să ratezi oportunitatea de a te dezvolta cu adevărat în zona care ți se potrivește.

℗PUBLICITATEAceste sunt doar câteva dintre consecințele profesării într-un domeniu care nu are nicio legătură cu tine. Însă, indiferent de ceea ce ți se întâmplă în acest moment, lucrurile pot fi cu siguranță schimbate.

Ce poți face?

Ai încredere că este posibil să îmbini utilul cu plăcutul.

Cu alte cuvinte, fii atent în jurul tău – și te asigur că vei descoperi mulți oameni care sunt pasionați de ceea ce fac și, în plus, au satisfacții financiare din respectiva activitate.

Cu siguranță, și acei oameni întâmpină dificultăți, dar sunt suficient de motivați încât să caute soluții – și chiar le găsesc.

Ai încredere că meriți.

Da, și tu meriți să mergi cu entuziasm la job și să-ți închei ziua de lucru fiind mulțumit de ceea ce ai realizat.

Așa că elimină dialogul intern de tipul „Doar cei foarte norocoși pot avea o viață profesională împlinită“.

Redescoperă-te.

Fii atent la propria persoană. Ce anume îți place, totuși, din tot ceea ce presupune activitatea ta? Ce hobby-uri ai? Ce te pricepi să faci cel mai bine? Ce fel de joburi ți-au atras atenția de-a lungul timpului?

Într-adevăr, să descoperi domeniul potrivit poate fi o adevărată provocare, însă nimic nu este mai extenuant și mai contraproductiv, decât să faci în continuare ceva ce nu te bucură.

Fă o schimbare cât de mică.

Este posibil ca tranziția de la ceea ce faci acum la ceea ce îți dorești să nu poată fi făcută de pe o zi pe alta. Însă există, cu siguranță, ceva cu care poți începe chiar din acest moment – poate, un curs sau un program de voluntariat.

Fiecare dintre noi poate aduce o contribuție benefică la lumea în care trăiește – și poate face acest lucru la nivel excepțional. Ceea ce ai nevoie este să descoperi ce este acel „ceva“ și să te apuci de treabă.

Ana-Nicoleta Zafiu este psiholog și consilier în cariera la Career Invest. Îi ajută pe oameni să își conștientizeze resursele interioare și să ia deciziile potrivite în carieră, oferindu-le suportul în a face schimbările de care au nevoie și în a găsi echilibrul între planul personal și cel profesional.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0