fbpx
skip to Main Content

În ultimă perioadă, piața muncii pune o presiune imensă pe angajat, dar și pe angajator, depinde doar de unghiul din care privim. Cu toate că există intenții pozitive de ambele baricade, de multe ori, în absența unei comunicări constructive, cele două „tabere“ ajung să nu se pună de comun acord, ajungând să-și distrugă relația de parteneriat, ba chiar să aducă aprecieri negative unul altuia.

Astfel, în urmărirea binelui propriu, atât angajatul, cât și angajatorul încearcă să-și impună propriile reguli informale. 

Dacă vreau să-mi fie bine, trebuie să-ți fie bine

Există și companii ce își centrează atenția și pe sănătatea emoțională a angajaților, nu doar pe cifra de afaceri. Potrivit site-ului metro.co.uk, aplicația de întâlniri Bumble a luat decizia de a oferi tuturor angajaților o săptămână de vacanță plătită, în vederea combaterii epuizării colective.

„Pe măsură ce rata de vaccinare a crescut și restricțiile au început să se flexibilizeze, am vrut să oferim echipelor noastre din întreaga lume oportunitatea de a se opri și de a se concentra asupra lor pentru o săptămână“, declara purtătorul de cuvânt al companiei.

Decizia este cu atât mai apreciată, cu cât există o diferență apreciabilă între numărul zilelor libere din Marea Britanie (24 zile/an) și cea din Statele Unite (15 zile/an).

Psihicul este la fel de important ca fizicul, chiar dacă primul este invizibil

Indiferent de domeniul de activitate, această premieră reprezintă un mare pas înainte pentru conștientizarea sănătății emoționale a angajaților. De cele mai multe ori, companiile oferă în pachetul de beneficii și compensații sub fomă de abonamente de sănătate și alte elemente superficiale, însă nu apreciază importanța psihicului în energia și productivitatea oamenilor la locul de muncă. 

℗PUBLICITATE℗PUBLICITATE℗PUBLICITATE℗PUBLICITATE℗PUBLICITATEBurnoutul este unul dintre cele mai întâlnite afecțiuni ale generației actuale. Teoretic, știm că putem ajunge în acest punct oricând însă, de cele mai multe ori, din dorința de a performa și de a ne evidenția la job și din presiunea exercitată de compania la care lucrăm, ajungem să ne ghidăm după dictonul „când nu mai pot, mai pot puțin“. 

Personal, recunosc că m-am aflat în burnout, deoarece sunt genul de om ce nu lasă munca neterminată niciodată, însă ceea ce nu înțelesesem eu este că mereu se găsește câte ceva de făcut, chiar și atunci când crezi că ai finalizat un proiect. Am înțeles greu această lecție și am „plătit“ cu propria sănătate, însă sunt recunoscătoare că am învățat pe propria-mi piele că odihna activă și somnul sunt elementele definitorii ale muncii susținute și, în lipsa acestora, totul pălește.

Datingul online, soluția cea mai la îndemână a persoanelor care își caută un partener?!

Există mai mulți jucători pe piața aplicațiilor, printre cele mai cunoscute fiind Tinder, Grindr, Hinge și Bumble. Aceasta din urmă se diferențiază prin faptul că utilizatoarele heterosexuale care doresc să cunoască un partener dețin controlul (ele sunt numite “Queen Bee”, iar în cadrul cuplurilor de același sex, oricare dintre femei poate emite primul mesaj). Abordarea aceasta a dat roade: utilizatorii nu au întârziat să apară și astfel, aplicația a devenit un real succes. În ziua de astăzi, oportunitatea de a găsi un partener în afara aplicațiilor de dating și a rețelelor de socializare este una foarte mică, opțiunea online-ului fiind una extrem de folosită. De altfel, însăși atitudinea utilizatorilor este schimbată, aceștia afișând o mai mare deschidere față de aceste alegeri. 

În contextul creșterii utilizării aplicației Bumble, proprietarii acesteia nu au pus accent doar pe partea financiară a companiei, ci și pe bunăstarea emoțională a celor ce fac ca rezultatele să apară, iar acest exemplu merită pus în practică de cât mai multe instituții, precum și de corporații, acolo unde epuizarea este laitmotivul cotidian.

Cum facem să fim bine cu toții?

Este sănătos să impunem limite și să ne dozăm energia într-atât încât să nu ne epuizăm. Singurul lucru care ne rămâne de făcut este să punem în practică acest lucru, aspect ce pare ușor de zis, dar mai greu de implementat. Totodată, ca angajator, este necesar să nu supraaglomerăm subordonații, dacă dorim să-i păstrăm mai mult timp, și să creștem împreună din punct de vedere profesional. Așadar, pentru o bună sănătate emoțională, interdependența și grija față de semeni reprezintă cheia către o viață plină de satisfacții, fără a o pecetlui cu prețul sănătății proprii.


Bianca Sîrbu - contributor senior, jurnalist, lifestyle editor, om de bazã, pasionatã de comunicare, scris și materie cenușie.

Caută
Coșul de cumpărături
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0