Cum definim prietenia? Auzim atât de des acest cuvânt și, totuși, semnificația lui este din ce în ce mai diferită – atât pentru fiecare dintre noi, cât și în cadrul societății de care aparținem. Ne referim la prieteni ca fiind acele persoane care se regăsesc în conturile noastre de socializare, la cei care știu cele mai multe lucruri despre noi sau la cei în fața cărora ne vine ușor să ne destăinuim?
Ce înseamnă prietenia?
Până nu demult, prietenia putea fi definită prin fapte concrete, precum: ajutorul primit într-o anumită situație, respectarea unor promisiuni sau prezența constantă de-a lungul vieții. Pe măsură ce mediul în care trăim s-a dezvoltat și nevoile noastre au urcat spre vârful piramidei lui Maslow, prietenia e tot mai greu de cuantificat și menținut.
Înainte de apariția rețelelor de socializare – care au diluat oarecum semnificația cuvântului „prieten“ – societatea industrială producea deja „dislocația“. Acesta este termenul pe care Gabor Maté îl folosește pentru a semnala degradarea legăturilor dintre oameni și comunitățile din care aceștia fac parte. Dislocația apare acum și pe fondul globalizării – care are extrem de numeroase avantaje, dar și dezavantaje (multe dintre acestea legate de izolarea socială și de relațiile interumane). Tehnologia de care beneficiem azi ne ajută să fim în contact cu oameni din întreaga lume, însă ne îndepărtează adesea de cei mai apropiați nouă.
Astfel, înțelegem cum prietenia capătă valențe în strânsă legătură cu societatea în care trăim, iar comportamentele ce o însoțesc au un repertoriu diferit pentru mulți dintre noi. Ce știm sigur este că, în spatele acestor comportamente, stă nevoia noastră înnăscută de conectare cu ceilalți.
Este prietenia învățată?
Cunoaștem diverse lucruri despre prietenie, găsim peste tot informații legate de cum să o cultivăm și, totuși, o regăsim sporadic în viețile noastre. Ne este cunoscută importanța ei în relația romantică și simțim cât de nocivă poate fi singurătatea, dar ne vine uneori greu să legăm și să păstrăm relațiile de prietenie. Ele au nevoie de timp și de vulnerabilizarea propriei persoane – două lucruri greu de obținut. Lăsând la o parte măștile de zi cu zi, în fața unui prieten e nevoie să promovăm intimitatea și să oferim cheia către propria stimă de sine și demnitate. Mulți dintre noi sunt reticenți în a oferi această cheie.
Similar altor mesaje care vin din familia de origine, prietenia și rolul acesteia în viețile noastre sunt dictate de ceea ce am învățat de-a lungul dezvoltării noastre. Contextul în care ne-am născut și am trăit formează un bagaj de abilități, iar cele mai utile pentru respectivul context se vor dezvolta remarcabil. Multe dintre aceste abilități ne sunt folositoare sau dăunătoare în legarea și menținerea prieteniilor.
De mici, observăm rolul altor persoane în familia din care facem parte. Sunt acestea o extensie a familiei sau regăsim doar oameni dependenți de circumstanțe? Pe măsură ce creștem, suntem învățați cum să ne raportăm la alți adulți, la cei de-o vârstă cu noi, iar în perioada adolescenței ne poate fi chiar interzis să petrecem timp cu anumite persoane de aceeași vârstă cu noi. Apoi, în viața adultă simțim pe propria piele reticența sau deschiderea vizavi de relațiile de prietenie. Ne regăsim atunci față în față cu alegerea de a înțelege mesajele învățate despre conectarea cu ceilalți, de a identifica sursa lor și de a construi un alt cadru pentru aceste relații.
La ce ne ajută prietenii?
Are sens să împărtășești detalii personale cu altcineva? Poți să fii alături de ceilalți? Ceri ajutorul oamenilor în situații critice? Te încrezi doar în propria persoană? Răspunsurile la aceste întrebări fac parte din bagajul pe care l-am primit, adesea inconștient, de la cei ce ne-au îngrijit și care au clădit fundamentul relațiilor de prietenie pe care le avem de-a lungul vieții.
Mi-au plăcut dintotdeauna oamenii care au prietenii de-o viață, prin prisma cărora își pot spune povestea deceniilor trăite împreună. Odată cu trecerea timpului, am ajuns să-i apreciez cu adevărat pe aceia care pot susține astfel de prietenii. Pe măsură ce am înțeles mai bine cum funcționăm ca oameni și am trecut printr-o gamă de experiențe, mi-am dat seama că prietenia face dovada unei sume de calități, valori și principii extrem de importante. Aderarea la acestea și spiritul de comuniune pe care prietenia îl oferă ne poate aduce o calitate mai bună a vieții. Mintea noastră e modelată de experiențele pe care le avem, iar cele de conectare cu semenii se numără printre cele mai valoroase.
Suntem făcuți să trăim în comunitate și să menținem relații cu ceilalți pentru că, odinioară, de asta ne depindea supraviețuirea. Am păstrat această tendință înnăscută și în prezent, fiindcă oamenii pe care îi păstrăm aproape ne servesc ca oglindă, ne ajută să înțelegem momentele neplăcute, ne reglează stresul și emoțiile.
În cuvintele lui Alfried Längle, medic și psihoterapeut austriac, „sensul se naște doar dintr-un dialog cu lumea“. Lumea pe care o construim în viața noastră merită aleasă cu grijă și păstrată. Astfel, putem avea șansa unui dialog coerent atât despre viață, cât și despre propria persoană. Se cuvine să îngrijim relațiile de prietenie importante pentru noi, căci ele pot fi adesea masca de oxigen de care avem uneori mare nevoie.