Skip to content

În urmă cu câteva luni, atunci când mi s-a propus o colaborare cu o agenție de relații publice, mi s-a cerut și un buget. Nu pe proiect, nici pe numărul de materiale livrate, așa cum eram obișnuită, ci pe oră. Practic, am fost pusă în situația de a-mi aprecia singură munca și de a traduce în bani cât fac 60 de minute din viața mea (mi s-a spus chiar că, dacă voi participa la o întâlnire cu un potențial client, cei de la firma de PR se așteptau să taxez și acel timp, indiferent dacă întâlnirea respectivă se materializa sau nu într-un contract).

Cum nu mai lucrasem în viața mea într-un astfel de sistem, cerința m-a pus într-o mare încurcătură. Dar mi-am amintit că am cel puțin trei amice care au mai colaborat în această formulă și m-am gândit că informațiile de la ele îmi vor fi de ajutor în stabilirea unui reper. Ce n-am anticipat deloc a fost reticența cu care a fost întâmpinată întrebarea mea. Pe scurt, niciuna dintre ele nu mi-a putut da un răspuns. Una dintre ele mi-a motivat că are o relație dificilă cu banii, că niciodată nu-și apreciază corect valoarea muncii și că, de fapt, comunicarea oricărei sume mi-ar face un mare deserviciu. Cealaltă s-a eschivat cu un „depinde“ și apoi m-a purtat printre diferite servicii și tarife, periplu la capătul căruia eram și mai nelămurită decât la început. În fine, cea de a treia m-a expediat cu o glumă: „Doar știi că despre ani și despre bani nu vorbim niciodată! Zi-mi, mai bine, cum stai cu dragostea!“.

Nu e elegant să vorbești despre bani!

Ca și prietenele mele, mulți dintre noi au fost educați în ideea că banii sunt unul dintre acele subiecte – cum ar fi politica, sexul și religia – pe care ar trebui să le eviți într-o conversație politicoasă. Nu te lauzi cu cât câștigi. Nu vorbești despre salariu cu colegii pentru că, nu-i așa?! încalci politicile de confidențialitate ale companiei. Și nu-ți întrebi prietenii cât îi costă chiria, chiar dacă informația te-ar ajuta să ai o perspectivă mai corectă asupra pieței. Cu alte cuvinte, „nu e elegant să vorbești despre bani“. Dar oare cum ai putea rezolva o problemă despre care nu vorbești niciodată?

Chiar dacă am lăsa deoparte acest tabu social, există și alte obstacole care stau în calea noastră, atunci când vrem să ne gestionăm mai bine banii: a învăța despre bani poate fi intimidant, iar educația financiară lipsește nu doar din școală, ci și din multe familii. În plus, privim slabele abilități de gestionare a banilor (ale noastre și ale altora) ca pe ceva rușinos sau jenant, iar asta ne poate împiedica să fim sinceri în privința banilor și să căutăm ajutorul potrivit.

„Oamenilor le vine greu să vorbească despre bani, pentru că nu există un standard real de măsurare a valorilor financiare“, este de părere Shannon McLay, fost consilier financiar la Merrill Lynch, fondatoare a companiei The Financial Gym, o platformă de planificare financiară din Manhattan, citată de New York Times. „Cunoaștem cu toții parametrii sănătății fizice, cum ar fi indicele de masă corporală, greutatea și mărimile de la haine, astfel încât să putem evalua unde ne încadrăm în acest spectru“, afirmă Shannon McLay. „Dar din cauza lipsei unor valori financiare convenite la scară largă, oamenii simt frică sau rușine în legătură cu modul în care arată finanțele lor.“

Toți acești factori combinați – tabuul social, factorul de intimidare, stânjeneala – ne împiedică să vorbim despre bani și, prin urmare, să ne îmbunătățim contextul financiar. De exemplu, conform datelor furnizate de un studiu realizat de Fidelity Investments, 43% dintre americani nu știu câți bani câștigă partenerul lor, asta în condițiile în care disputele în cuplu cauzate de bani sunt un predictor sigur al divorțului. Când nici măcar nu cunoști veniturile din gospodăria ta, este doar o problemă de timp până când va izbucni o ceartă de la bani.

Pentru că am fost învățați că banii nu aduc fericirea…

Poate veți spune că așa stau lucrurile de cealaltă parte a Oceanului. Dar și în Europa discuțiile despre bani sunt la fel de tabu. Un sondaj Ifop a scos la iveală că 78% dintre francezi consideră că a fi bogat este „perceput negativ“. Potrivit aceluiași sondaj, un francez din cinci consideră bogăția ca fiind „foarte negativ percepută”. „A vorbi despre bani este încă tabu în Franța“, confirmă și Janine Mossuz-Lavau, autoarea cărții L’Argent et nous (Banii și noi).

Sociologa identifică trei motive culturale pentru această tendință spre modestie manifestată în societatea franceză. În primul rând, tradiția catolică („o religie pentru săraci, care trebuie să aibă grijă de săraci“) oferă o perspectivă negativă asupra îmbogățirii personale. În al doilea rând, influența marxismului, din care „a rămas ideea că profitul nu este bun“. Și, în al treilea rând, moștenirea „culturii rurale“: „Țăranii aveau bani acasă și nu trebuia să vorbești despre asta ca să nu stârnești invidie“, explică ea.

Nici la noi lucrurile nu stau mai bine. A aborda în public subiectul banilor este (încă) privit, în unele cercuri, fie ca o intenție de epatare, fie ca o intruziune, asta în condițiile în care oricum ne lipsesc cunoștințe esențiale de educație financiară.

℗PUBLICITATE



Mesajele și ideile despre bani ne-au parvenit, evident, din cultura și religia în care am fost crescuți. Cu toții am auzit astfel de proverbe: „Banii sunt ochiul dracului“, „Ban la ban trage“, „Banii n-au miros“, „Banul face din om neom“, „Cine are bani n-are minte. Cine are minte n-are bani“, „Banii nu cresc în pom“. Și, nu în ultimul rând, cuvintele lui Hristos, care la finalul unei discuții cu un tânăr bogat, înalt demnitar în rândul poporului evreu, rostește o sentință dramatică: „Mai lesne este să treacă cămila prin urechile acului, decât să intre un bogat în Împărăţia lui Dumnezeu“ (Matei 19, 24). Cu alte cuvinte, banii sunt asociați cu tentația, păcatul, zgârcenia, corupția, abuzul de putere, iar oamenii bogați sunt necinstiți, hoți, nu știu să se bucure de viață. În varianta pozitivă, e posibil să fi internalizat mesajul că banii se obțin doar prin muncă grea, dar cumva și această idee camuflează un (alt) mesaj incorect: nu e în regulă să ceri bani dacă faci ceva ce-ți place. Nu în ultimul rând, e posibil să fi crescut într-o familie în care mama era econoamă și nu cheltuia niciodată bani doar pentru plăcerile ei sau, dacă o făcea, se ascundea de restul familiei.

Discuția despre bani este o discuție necesară și mai actuală ca niciodată în societatea românească. Dovada: repertoriul muzical urban abordează cu multă generozitate și transparență subiectul banilor. Am să las aici doar câteva titluri de melodii, fiecare dintre ele având câteva zeci de milioane de vizualizări pe YouTube (da, ai citit bine!), o anume filosofie de viață și videoclipuri provocatoare: Banii, banii; Banii și golanii; Banii cash, nu în rate; Dacă n-ai bani; La tine și la bani; Banii și fetele.

Și dacă tot a venit vorba despre femei și bani, discuțiile deschise despre bani ar ajuta și la rezolvarea unui alt aspect: diferențele de salarizare între femei și bărbați. Discriminarea femeilor, plătite mai puțin pentru o muncă similară, este în continuare un subiect departe de a fi rezolvat, care nu se găsește doar în agenda feministă, ci se dezbate și în sălile de tribunal. În urmă cu șase ani, Google a fost dat în judecată de Departamentul de Muncă din Statele Unite, care a susținut că „discriminarea împotriva femeilor în compania Google este una extremă, chiar și în această industrie“. Cu toate acestea, Google a refuzat să dezvăluie date despre istoricul salariilor angajaților.

Așadar, de unde începem discuțiile despre bani?

  1. Informează-te!

Dacă nu ai primit educație financiară în familie, nu e nici o rușine să te apuci să înveți la maturitate. Începe cu lucruri mici, cum ar fi modalitățile de economisire sau diferite metode de plată și achitare a datoriilor. Citește bloguri financiare, ascultă podcasturi când ești blocat în trafic, urmărește emisiuni economice!

  1. Programează discuții despre bani!

Poate ți se pare ciudat, dar ar trebui să ai periodic o discuție despre bani cu partenerul tău, ca să vă asigurați că sunteți pe aceeași pagină (financiară!). Abordați subiecte precum scopuri comune, bugetul familiei, fonduri de economii, obiceiuri de consum și cheltuieli. Astfel de conversații (transparente și calme) vă vor ajuta să evitați eventuale dispute legate de bani în viitor.

  1. Vorbește despre bani cu apropiații tăi!

Oricât de inconfortabil ar părea subiectul, abordează-l cu curaj! Poți fi chiar tu cel care sparge gheața, pentru că doar astfel este îndepărtat tabuul. Puteți vorbi despre credite, planuri de pensionare, asigurări, costurile vacanțelor. Conversațiile deschise pe teme financiare vă vor da ocazia să învățați unul de la altul și să vă îmbunătățiți propria relație cu banii.

  1.  Fii transparent în legătură cu situația ta financiară!

Să presupunem că ai o lună în care ești mai strâmtorat pentru că ai avut o cheltuială neprevăzută, dar prietenii te invită la o cină într-un restaurant exclusivist. În loc să inventezi o scuză, pentru a „salva aparențele“, cum ar fi că ai un proiect urgent de predat la serviciu, fii onest și recunoaște adevăratul motiv. Poate că amicii tăi vor sugera în schimb alternative mai accesibile sau poate te vor învăța cum să-ți creezi un fond de urgență, astfel încât cheltuielile neprevăzute să nu te mai ia prin surprindere și să nu-ți mai afecteze bugetul lunar.

Educația financiară este esențială pentru o viață mai bună. Pentru mai multe sfaturi legate de gestionarea eficientă a banilor, puteți accesa cursurile online gratuite de pe Școala de Bani.


Citește și:

După 17 ani ca jurnalistă la revista de modă și lifestyle ELLE România, în care a scris despre evenimentele culturale locale, cărți, modă, parenting, relații și destinații de călătorie, și în care a intervievat mulți oameni interesanți, Crina a decis că o schimbare este mai mult decât binevenită și s-a alăturat echipei entuziaste de la Thrive Global România, platforma de wellbeing inițiată de Arianna Huffington.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0