Skip to content

Reîntoarcerea la muncă după perioada sărbătorilor este dificilă pentru mulți dintre noi, fiind încărcată cu griji, lipsă de energie, tristețe, apatie… sau chiar depresie. La toate acestea contribuie majoritar stresul financiar, emoțional și fizic, întrucât am fost suprasolicitați pe toate planurile. Pentru alte persoane, revenirea la rutina muncii după „cea mai frumoasă perioadă a anului“ atrage după sine o readaptare greoaie.

Cum arată depresia după vacanță

Dacă vom caracteriza starea, vom găsi o parte dintre manifestările similare depresiei, respectiv insomnie, gânduri anxioase, apatie, iritabilitate, dificultăți de concentrare a atenției, energie scăzută. Intensitatea și durata lor nu sunt la cotele celor din depresia clasică, dar disconfortul pe care îl provoacă nu este neglijabil. Chiar dacă se discută mai des de depresia din timpul sărbătorilor, care poate fi activată de o multitudine de factori, nici acestă tulburare a dispoziției nu este de neglijat, fiind destul de răspândită. 

Din ce cauze ne simțim astfel după sărbători

Deși nu există prea multe studii pe această temă, specialiștii cad de acord asupra rolului jucat de adrenalină, mai exact de scăderea nivelului ei după un eveniment major. Chiar dacă aici vorbim despre vacanța de sărbători, același lucru îl resimțim după căsătorie, un proiect important sau un examen. Hormonii de stres sunt cei care ne activează pe parcursul evenimentului, iar după încheierea acestuia, corpul resimte la nivel fiziologic scăderea abruptă a hormonilor.

În această revenire la rutină, creierul nostru este derutat. În momentul în care suntem expuși la contexte similare, dar investite cu calități diferite, percepția diferențelor dintre acestea este alterată fie în sensul creșterii, fie al descreșterii. Or, între luna decembrie și rutina noastră de zi cu zi există diferențe majore, sărbătorile reprezentând o „ieșire din peisaj“. Practic, mintea noastră încearcă își se restabilească ordinea pentru a se adapta unor experiențe diferite. Cum perioada sărbătorilor este percepută exagerat de mintea noastră ca fiind mult mai dezirabilă decât în realitate, în contrapartidă, și revenirea la muncă suferă o alterare în direcția indezirabilității…

Factorii care sporesc disconfortul revenirii la rutină

Un rol important îl joacă și frecvența cu care ne permitem să ne luăm vacanțe și concedii, durata acestora și modul în care ne petrecem timpul liber. Dacă astfel de pauze de la muncă și rutina zilnică nu există sau nu sunt suficient de semnificative pentru noi, permițându-ne să ne relaxăm și deconectăm, sărbătorile de final de an ar putea fi singura perioadă din an în care ritmul nostru de viață este modificat. Chiar dacă nu am petrecut aceste sărbători la cotele de fericire și exaltare cu care deseori (în mod greșit) le investim („cea mai fericită perioadă din an“), creierul nostru are obiceiul de a exagera realitatea și, în acest sens, face ca revenirea la rutină să pară în mod disproporționat mai încărcată cu anxietate decât este în realitate.

℗PUBLICITATEUn alt factor care contribuie la anxietatea și depresia pe care le simțim după sărbători poate fi și stresul constant pe care îl resimțim încercând să navigăm printre așteptările pe care le avem de la această perioadă a anului, în situații și relații dificile cărora în timpul sărbătorilor încercăm să le ținem piept. Pe scurt, mimarea confortului și a bunei dispoziții, deseori „de dragul“ celor din jur, poate fi o îndeletnicire epuizantă. De multe ori, această atitudine este un mecanism de coping, un mod învățat prin care răspundem și ne comportăm în anumite situații, în speranța că le vom diminua impactul.

Câteva sugestii pentru a ieși din această stare

Pentru a ne ajuta în această perioadă de revenire la rutină este recomandat să facem câteva demersuri pentru sănătatea noastră psihică și fizică, exersând mental și recalibrându-ne așteptările. Pe scurt, ar trebui să ne întrebăm, fiecare, ce avem nevoie pentru a ne ușura această tranziție. Cum o altă vacanță poate nu este posibilă, ne putem orienta către activitățile care ne fac plăcere, ne încarcă cu energie, ne îmbunătățesc dispoziția. Iată câteva sugestii:

• Stabiește o rutină sănătoasă pentru tine. Aici includem odihna, preferabil mișcarea și o dietă sănătoasă, considerate de experți factori care contribuie la un stil de viață sănătos și la scăderea simptomelor depresive. Să nu uităm că perioada sărbătorilor a presupus o alimentație haotică și program de somn alterat, iar revenirea sau construirea unor rutine sănătoase ne va îmbunătăți dispoziția, reducând anxietatea.

Planifică activități plăcute. Interacțiunile sociale sunt o parte necesară a vieții pentru a ne crește gradul de satisfacție. Chiar în condițiile în care socializarea încă suferă restricții, întotdeauna există alternative. Fie că alegi mediul virtual, fie că ieși la o plimbare cu prietenii sau că mergi într-o vizită, astfel de activități te ajută să contracarezi disconfortul resimțit. Faptul că planifici astfel de întâlniri și incluzi interacțiunile în programul tău, chiar și atunci când pare că nu ai energia necesară, îți vor aduce un plus de bună dispoziție.

Ai răbdare cu tine. Depresia de după sărbători nu durează la nesfârșit, iar între timp ai putea să ai răbdare cu aceste stări ale tale, să nu te critici pentru ele, să nu te adâncești în gândurile negative, să nu pui mai multă presiune pe tine dacă nu te simți eficient și productiv. Dă-ți timp pentru reacomodare și fă acele lucruri care țin de tine pentru a-ți îmbunătăți starea. Iar dacă observi că simptomele durează prea mult, adresează-te unui specialist.

Sunt Iulia Bârcă și sunt psiholog clinician, în curs de formare în psihoterapia cognitiv-comportamentală și cu formare continuă în psihoterapia sistemică. Din 2013 am început să scriu texte despre sănătatea psihoemoțională, întrucât consider psihoeducația utilă și necesară tuturor. Timpul liber mi-l petrec citind, socializând, practicând yoga și mindfulness, deoarece, chiar dacă știm ce anume este folositor pentru noi, este important să și punem în practică.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0