Skip to content

Pandemia COVID-19 ne-a împărțit în cel puțin două categorii: unii sedentari, iar alții din ce în ce mai orientați spre sport și mișcare. Desigur că nuanțele sunt multe și nu-mi imaginez că oamenii nu s-ar putea regăsi și în alte categorii (de exemplu, cei care se gândesc acum, în vremea rezoluțiilor, să-și introducă mișcarea pe agenda de lucru), dar, dacă mă uit la cei pe care-i cunosc, unii fac și alții nu fac mișcare. Explicațiile sunt variate; încă din fragedă copilărie am fost învățați să ne începem zilele cu câteva exerciții de înviorare. Dacă ar fi să fim sinceri cu noi înșine, majoritatea eram total dezinteresați de aceste momente de sport, cu atât mai mult cu cât nu știam, cu adevărat, însemnătatea lor pe termen lung. 

Desigur, exemplul familial juca (și o face și în continuare) un rol esențial în toată această ecuație a mișcării ca stil de viață și, din acest motiv, scutirile la orele de sport au fost un soi de „sport“ național al anilor 2000. Ceea ce pe moment poate că ne scutea de un disconfort, dar pe termen lung ne-a îndatorat major față de sănătatea noastră. 

Cu un astfel de tipar comportamental, am ajuns la maturitate și am înțeles pe propria piele ce înseamnă să locuiești într-o metropolă, câți pași poți face, involuntar, într-o zi și, în acest fel, cum te poți simți după aceștia.

Este adevărat că vremurile s-au schimbat și sportul a devenit mult mai promovat și uzitat în rândul populației, apariția maratoanelor în marile orașe, precum și a alergării, a mersului pe jos ori a frecventării sălilor de sport ambiționând oamenii să-și regândească relația cu mișcarea însăși; dar mai este mult spațiu pentru dezvoltare. Apropo de categoria celor care spun: „Ce, sport?! Nu, mulțumesc!“

Împreună poate fi mai ușor, chiar și când vine vorba despre mișcare

Este dovedit științific că sportul (indiferent sub ce formă) are beneficii incontestabile asupra calității vieții, a calității somnului, dar și asupra relațiilor pe care le avem cu cei din jur.

℗PUBLICITATE



Mai mult de atât, potrivit site-ului psychologytoday.com, exercițiile realizate alături de un partener (mai ales dacă este cel de cuplu) sunt asociate cu o dispoziție pozitivă crescută în timpul exercițiilor (independent de prezența endorfinelor, ce rezultă din executarea mișcărilor fizice intense), corelându-se, în egală măsură, cu o stare de bine ridicată pe tot parcursul zilei, ceea ce duce automat la un nivel ridicat al satisfacției în cadrul relației.

Cei ce reușesc să se antreneze cu jumătatea de cuplu nu numai că își valorifică obiectivele aferente unui stil de viață sănătos, însă și relația de cuplu are de câștigat. După cum ne spune John Gottman, renumitul autor, mersul la sală este benefic, dar calitatea relației cu partenerul îi depășește beneficiile. Acum să ne imaginăm ce impact poate avea asupra vieții noastre acest „combo“ de sport și relaționare de calitate. 

Cum să construim o relație sănătoasă cu sportul

Orice activitate sportivă poate părea greoaie, sinuoasă și o corvoadă dacă punem presiune pe noi. Primul pas pe care îl putem face spre o acțiune de grijă de sine este să ne tratăm cu blândețe, urmând apoi să alegem acea activitate care ne-ar putea face plăcere (este important a înțelege că pașii mărunți sunt de dorit în acest punct, pentru a ajunge să facem totul cu drag). Greșeala iminentă realizată de către mulți dintre noi este aceea de a alege o zi de luni sau, eventual, o primă zi a lunii pentru a putea avea o evidență clară, însă în acest fel nu facem altceva decât să ne agățăm de tot felul de tertipuri pentru a amâna, în fapt, motivul principal de la care am pornit demersul.

Dacă încă nu reușim să conștientizăm care ar fi beneficiile sportului și ale mișcării, cercetările ne arată următoarele lucruri:

  1. Exercițiile fizice au numeroase foloase pentru sănătatea fizică și pentru cea mintală (ex. memorie îmbunătățită, ameliorarea durerii, disfuncție erectilă corijată etc.);
  2. Indiferent de metoda de mișcare aleasă (mers la pas, kinetoterapie, yoga, alergat, jogging, drumeție, dans, sală de fitness ori altă formă de activitate sportivă), precum și de scopul ales (fie vrem să pierdem în greutate, ori să ne tonifiem, sau să gestionăm rezistența la insulină), este necesar să facem asta cu plăcere, aceasta fiind combustia internă ce ne ajută să ne începem exercițiile încă o dată și încă o dată. Specialiștii ne mai sfătuiesc să nu oferim toată energia în primul antrenament, acest lucru ducând, inevitabil (în cel mai bun caz), la o febră musculară suficient de dureroasă care ne va face să ne gândim de două ori dacă vrem să continuăm cu sportul sau să ne retragem, apreciind că nu este pentru noi. Totodată, este lesne de înțeles că, în baza factorilor externi la care suntem supuși în mod cotidian, nu vom avea mereu dorința, puterea ori determinarea de a merge la sală sau de a face exercițiile acasă, însă, cel mai important este să nu ne pierdem motivația.
  3. Determinarea este crucială atunci când alegem să ne schimbăm stilul de viață și să ne îmbunătățim calitatea existenței. Nu putem avea o disciplină haotică în alimentație, odihnă și activități în timpul liber, iar apoi să pretindem că putem avea o bătrânețe decentă. 
  4. Niciodată nu este prea târziu pentru a face o modificare radicală, totul depinde de propria persoană. De asemenea, dacă partenerul de viață ne susține și ne motivează, atunci lucrurile se schimbă semnificativ.
  5. Așa cum am aflat deja, cercetările demonstrează faptul că realizarea de exerciții fizice alături de partenerul de viață este asociată cu o dispoziție mai bună în timpul sesiunii de exerciții și pe tot parcursul zilei, precum și cu niveluri mai ridicate de satisfacție în relație. În acest sens, psihoterapeutul relațional Diana Lupu conchide: „Așa cum ne spune terapia relațională imago, relația de cuplu este un spațiu de creștere și vindecare pentru cei doi parteneri, iar acestea pot să prindă diferite forme, chiar și cea a sportului în doi. De câte ori nu ne-am promis că de mâine, de la începutul lunii sau al noului an o să introducem sportul în rutina noastră și apoi motivația și întâmplările de pe timpul zilei ne-au determinat să renunțăm? Ei bine, cred că a face sport alături de partener poate să se transforme într-o sursă foarte bună de motivare. Mai mult decât atât, aceste beneficii pot avea impact și asupra calității relației, pentru că cei doi învață să lucreze împreună către un scop comun, să fie alături în momentele dificile și, cel mai important din punctul meu de vedere, să observe că pentru a construi este nevoie de un întreg proces.“

Este deosebit de sănătos să nu uităm că legăturile interpersonale se clădesc și se „finisează“ în timp, ele nu se iau de-a gata, nu ni se cuvin, de aceea este necesar să depunem efort zi de zi să le oferim toată atenția, grija și iubirea pe care o avem. Să nu uităm că lucrurile mărunte sunt cele ce fac diferența și care ne apropie, timpul fiind unul dintre cele mai valoroase „cadouri“ pe care le putem oferi celor dragi, iar dacă facem și sport împreună, cu atât mai benefic pentru starea noastră de bine!

Bianca Sîrbu - contributor senior, jurnalist, lifestyle editor, om de bazã, pasionatã de comunicare, scris și materie cenușie.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0