Skip to content

Una dintre cele mai la îndemână modalități de a-i familiariza pe copii cu banii și de a-i învăța să-i cheltuiască responsabil este alocația. Practic, alocația este un instrument de învățare foarte important, pentru că-i dă copilului ocazia să-și gestioneze singur banii, în timp ce tu îi ești alături și îl poți ghida, arătându-i dacă și unde greșește. Depinde doar de tine câți bani îi dai și de la ce vârstă, dar orice sumă este o modalitate excelentă de a-i învăța pe cei mici noțiuni elementare despre bani.

Primul lucru la care trebuie să te gândești este ce comportament asociezi cu primirea banilor. Desigur, există momente, cum ar fi ziua de naștere sau sărbătorile, când copilul primește bani în dar de la rude, dar alocația ar trebui văzută mai mult ca o plată și nu ca un cadou săptămânal sau lunar. Cu alte cuvinte, ar trebui să o câștige, indiferent dacă acest câștig este legat de performanța academică (notele obținute la școală) sau de mici sarcini în gospodărie, care ar trebui să fie expuse clar și discutate cu toți membrii familiei.

Tu îți cunoști cel mai bine copilul

Elementul esențial atunci când iei o decizie cu privire la alocație este că tu-ți cunoști cel mai bine copilul. Încearcă să nu te lași influențat de propria experiență din copilărie sau de ce decid alți părinți. Pentru că există părinți care nu sunt de acord cu asocierea unei valori financiare îndatoririlor elementare din gospodărie și alții care consideră că o alocație funcționează ca o motivație excelentă.

ABONARE NEWSLETTER


Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.


Apoi, trebuie să-ți analizezi propriul buget și să evaluezi câți bani de buzunar îți poți permite să-i dai copilului tău, fără un efort prea mare. Evident, în stabilirea sumei, contează și ce nevoi are copilul tău, în funcție de vârstă. Pentru că suma pe care i-o dai la cinci ani va fi diferită față de cea de la 14.

Cum să-l familiarizezi pe cel mic cu banii

Dacă te decizi să-i dai copilului tău o mică alocație încă de la vârsta preșcolară, trebuie să începi cu cele mai elementare lucruri. În primul rând, este important ca cel mic să vadă fizic atât banii (monede, bancnote), cât și carduri. Să-i atingă, să-i țină în mână, să plătească la magazin (mai întâi sub supravegherea ta, bineînțeles!), să înțeleagă valoarea banilor (care sunt mai mici, care mai mari). Apoi, ar fi bine să-i dai copilului tău o pușculiță și să-i explici de ce este bine să-și țină banii în siguranță. Și, nu în ultimul rând, să-i vorbești pe înțelesul lui despre economii: de ce este important să-și strângă banii pentru o jucărie care-i place și nu să-i cheltuie pe toți din prima zi pe dulciuri. Numărați împreună banii economisiți săptămânal.

Ca să-l înveți valoarea banilor, începe cu un joc simplu: pune monede de 5, 10, 50 de bani pe masă și apoi pune două monede de 5 bani lângă una de 10 și cinci monede de 10 lângă una de 50 bani, apoi două monede de 50 de bani lângă o bancnotă de un leu. După ce te asiguri că a înțeles echivalența, amestecă banii și pune-l să recreeze grămăjoarele de monede așa cum ai făcut și tu.

La ce folosesc banii

Pe măsură ce se familiarizează cu banii, copilul va începe să înțeleagă cum se folosesc zi de zi, incluzând diferite modalități de plată pentru diverse lucruri. De exemplu, într-un weekend, faceți împreună activități pentru care trebuie să plătiți. Cu câteva zile înainte, alcătuiește o listă cu aceste activități și pune pe ea absolut tot ceea ce costă, inclusiv transportul și gustările. Pune banii care acoperă aceste activități într-un portofel și cere-i copilului să plătească de fiecare dată, folosind doar acei bani. Dacă-și dorește ceva care n-a fost trecut pe listă, explică-i că, pentru această nouă cheltuială, va trebui să renunțați la ceva ce a fost planificat inițial. Astfel, va înțelege că banii sunt o resursă limitată.

O altă idee ar fi să mergeți împreună la supermarket și să faceți cumpărături pentru pachețelul de la școală, stabilind și o limită de buget. Oferă-i și câteva opțiuni pentru fiecare dintre produsele pe care le cumpărați în mod obișnuit. Ajută-l să calculeze cât ar costa diferite combinații și asigură-te că va avea la școală doar acele produse pe care le-ați cumpărat împreună.

Banii de buzunar: cheltuieli și economii

Ca să câștige încredere în propria capacitate de a-și gestiona banii, copilul trebuie să vadă, în primul rând, că tu, ca părinte, ai încredere în el. Poți să-i demonstrezi această încredere dându-i, așa cum spuneam mai sus, bani de buzunar. Pe lângă suma stabilită săptămânal sau lunar, dă-i ocazia să câștige mai mult, îndeplinind niște sarcini suplimentare (cum ar fi să te ajute la pregătirea mesei), ca să-i cultivi și motivația. Vorbește cu copilul tău despre banii câștigați: cum se simte și pe ce intenționează să-i cheltuie.

℗PUBLICITATE



Pe măsură ce crește, mărește și tu suma. Adu în discuție un lucru pe care și-l dorește foarte tare, dar care îi depășește mult bugetul (o bicicletă, un gadget, o vizită la un parc de distracții). Ajută-l să calculeze cât de mult îi va lua până va ajunge la acea sumă, dacă va pune deoparte jumătate, un sfert sau o treime din banii primiți lunar. Ajută-l să decidă care este cea mai bună variantă de economisire; eventual, concepe un tabel pe care-l printezi și-l expui într-un loc cât mai vizibil, în care notezi periodic câți bani s-au strâns.

Treptat, poți începe să introduci (bineînțeles, în funcție de vârsta și de nivelul copilului) lecții de bugetare, economii, controlul impulsurilor și întârzierea recompensei. O modalitate de a face acest lucru este să începi prin a crea un cont de economii, căruia să-i atașezi un card. Astfel, îi poți da copilului o parte din alocație în numerar (pentru cheltuieli) și restul sumei o depui pe card, pentru economii. Conveniți împreună asupra unui plan de economii și discută cu el pentru ce și-ar dori să economisească. Periodic, verificați împreună (la bancomat sau pe o aplicație bancară) câți bani s-au mai strâns și cât de mult s-a apropiat de suma de care are nevoie pentru achiziția acelui bun sau a experienței pe care și-o dorește.

Alocația pentru adolescenți

În cazul copiilor mai mari sau al adolescenților, dacă alocația lunară pentru viață socială se „evaporă“ în primele zile ale lunii, discutați despre împărțirea acesteia în patru sume săptămânale și despre diverse modalități de a face ca acestea să dureze chiar o săptămână.

Dacă adolescentul din familie e pasionat de modă și cumpără o mulțime de haine, dar se plânge că nu-și permite cei mai trendy pantofi sport, ajută-l să elaboreze un plan de economisire desfășurat pe mai multe luni. Dacă alocația acoperă majoritatea cheltuielilor personale, reamintește-i să pună deoparte bani pentru costuri ocazionale, cum ar fi un joc video pe care și-l dorește sau bilete la concertul formației preferate.

În multe țări din vestul Europei și în Statele Unite, nu este nimic neobișnuit ca adolescenții să lucreze în perioada vacanțelor sau în weekenduri în cafenele, în magazine sau să facă babysitting. Chiar dacă la noi nu există încă acest obicei răspândit la scară largă, încurajează-ți adolescentul să-și câștige propriii bani. Vei observa că, atunci când banii sunt munciți de el, nu-i va mai cheltui cu atâta ușurință ca atunci când îi primește de la tine.

În loc de concluzie

Principalul beneficiu al acordării unei alocații copilului tău este că-l va ajuta să câștige experiență în a face și a-și gestiona banii, iar asta îi va permite să ia decizii financiare mai înțelepte ca adult. În plus, îl va încuraja să-și dorească independența financiară, mai degrabă decât să se bazeze pe părinți pentru bani. Atunci când au bani de administrat, copiii pot învăța cum să-și facă un buget și de ce sunt importante economiile, principalele două lecții care-i vor fi de folos la maturitate.

Educația financiară este esențială pentru o viață mai bună. Pentru mai multe sfaturi legate de gestionarea eficientă a banilor, puteți accesa cursurile online gratuite de pe Școala de Bani.


Citește și:

După 17 ani ca jurnalistă la revista de modă și lifestyle ELLE România, în care a scris despre evenimentele culturale locale, cărți, modă, parenting, relații și destinații de călătorie, și în care a intervievat mulți oameni interesanți, Crina a decis că o schimbare este mai mult decât binevenită și s-a alăturat echipei entuziaste de la Thrive Global România, platforma de wellbeing inițiată de Arianna Huffington.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0
Livrare gratuită în România la achiziții de peste 149,00 lei
0%