Skip to content

Într-un interviu acordat recent canalului American Fox News Digital, Deepak Chopra a spus: „Ar trebui să ne întrebăm în acest momente despre ce este viața și să ne reamintim răspunsul. Viața înseamnă să trăiești bucurie. Dacă bucuria nu este măsura succesului tău, atunci îți irosești viața. Întreabă-te, așadar: fac eu ceea ce mă face să simt bucurie?“

Brené Brown numește bucuria ca fiind una dintre cele mai vulnerabile emoții, iar Ingrid Fetell Lee crede că: „În loc să alergăm după fericire, mai bine am accepta bucuria și am găsi modalități să ne întâlnim mai des cu ea. În adâncul nostru, toți avem acest impuls de a căuta bucuria în lucrurile din jurul nostru. Bucuria are legătură directă cu instinctul nostru de supraviețuire. La cel mai elementar nivel, drumul către bucurie este chiar drumul prin viață.“

Dacă ați ști că Bucuria:

  • crește reziliența;
  • îmbunătățește performanța;
  • ne ajută să dormim mai bine;
  • ne scade nivelul de stres;
  • ne permite să ne conectăm mai bine cu ceilalți. Împărtășirea momentelor de bucurie ne ține împreună și ne ajută să depășim diferențele și să găsim unitatea;
  • accelerează manifestarea creativității;
  • ne oferă energie pentru schimbare

Ați investi mai mult timp în Bucurie?

Ce ne spune știința despre bucurie? 

Sunt studii care arată că:

  • Medicii aflați într-o stare de bucurie ajung la un diagnostic corect mai repede.
  • Negociatorii au mai multe șanse să ajungă la acorduri de tip „câștig-câștig“.
  • Suntem cu până la 12% mai productivi când suntem bucuroși. 

Adeseori confundată cu fericirea, bucuria este mai simplă și mai imediată. Poate fi descrisă ca unmoment intens și discret de emoție pozitivă care ne face să ne simțim puțin mai vii.

℗PUBLICITATE



Acum câteva luni, în plină pandemie, NPR (o organizație media americană, independentă și non-profit) și-a întrebat publicul ce anume le aduce bucurie. Iată câteva răspunsuri:

  • Petrece timp cu oamenii tăi dragi.
  • Exersează recunoștința fără a aștepta ca ceva special să ți se întâmple.
  • Încearcă ceva nou, chiar dacă te sperie.
  • Petrece timp în aer liber, admiră un copac, zborul unui pescăruș, un trandafir care a rezistat gerului.
  • Gravitează spre lucrurile care îți fac inima să tresalte.
  • Învață constant.
  • Îmbrățișează-ți curiozitatea și explorează noi pasiuni.

Simțim bucurie în corpul nostru datorită eliberării de dopamină și serotonină, două tipuri de neurotransmițători din creier. Aceste substanțe chimice sunt puternic asociate cu fericirea. Este cunoscut faptul că persoanele cu depresie clinică au niveluri mai scăzute de serotonină.

Dacă vă simțiți triști, dezamăgiți, activități simple cum ar fi: să mergeți la o plimbare în natură, să mângâiați un câine sau o pisică, să sărutați o persoană dragă și chiar să vă forțați să zâmbiți pot ajuta acești neurotransmițători să-și facă treaba eficient, ameliorându-vă starea de spirit.

„Zâmbetul vă poate «păcăli» creierul prin creșterea bunei dispoziții, scăderea ritmului cardiac și reducerea stresului.“ – Diana Samuel MD, profesor asistent la clinica de psihiatrie ColumbiaUniversity Medical Center

Cum să avem grijă de propriul bucurometru? 

Vă invit la câteva exerciții menite să inducă bucuria. Eu le numesc generic Bucurometru.

  1. Notează trei momente de bucurie care ți s-au întâmplat în ultimii doi ani.
  2. Descrie prin maximum zece cuvinte ce s-a petrecut atunci care a generat bucuria.
  3. Pentru următoarele opt săptămâni, notează la finalul fiecărei zile un motiv de bucurie.
  4. Caută o fotografie cu tine în care arborezi un zâmbet despre care crezi că este your best. Îți mai amintești, oare, motivul acelui zâmbet?
  5. Lipește acea fotografie într-un loc la care ai acces vizual, zilnic, cu ușurință. Atunci când vei simți tristețe, teamă, îngrijorare, privește-te acea fotografie și străduiește-te să reproduci acel zâmbet. Știu, nu prea o să-ți vină să zâmbești, însă do your best!

Iar, la final, vreau să-ți smulg un zâmbet folosindu-mă de inconfundabilul Robin Williams. Mulțumesc! 

Project manager creativ cu peste 10 ani de experiență în companii din top Fortune 500, bun comunicator, coach, Gabriela a colaborat îndeaproape cu oameni și echipe din întreaga lume. Este autoarea cărții „VUCA² – Accesează Puterea Din Tine“, cartea și sistemul de carduri bazate pe conceptul ei unic de a trăi într-o lume plină de volatilitate, incertitudine, complexitate și ambiguitate.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0