Skip to content

Relațiile dintre frați sunt unele dintre cele mai semnificative relații din viața oamenilor, stând sub semnul duratei și al atașamentului. De cele mai multe ori, frații împărtășesc o istorie de viață și o poveste comună a copilăriei, ceea ce poate aduce mult sens și înțelegere în perioada când vor fi adulți.

Psihologa Susan McHale, cercetătoare specializată în dinamica sistemelor de familie, analizează impactul pe care-l au relațiile dintre frați asupra evoluției fiecărui individ în parte, susținând că dinamica relațiilor dintre frați este esențială în dezvoltarea armonioasă a unei persoane. „Pentru majoritatea oamenilor, frații sunt persoanele cu care au relațiile cele mai solide și durabile – din copilărie până la bătrânețe. Studiile demonstrează foarte clar că un frate îl poate înțelege pe celălalt într-un mod în care alte persoane nu o pot face vreodată“, explică McHale.

Frații își influențează reciproc comportamentul, starea de bine și parcursul în viață, atât în mod pozitiv, cât și negativ. Pe de o parte, ei se sprijină și învață unul de la altul; pe de altă parte, pot trăi într-o permanentă competiție și rivalitate pentru obținerea atenției părinților. În acest caz, pot dezvolta comportamente nepotrivite, uneori riscante, cum ar fi consumul de alcool sau substanțe interzise.

ABONARE NEWSLETTER


Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.


Importanța relației dintre frați în copilărie

Frații sunt primii profesori în copilărie. Ei modelează comportamente și oferă sfaturi practice, de la teme la gestionarea relațiilor sociale. „Frații au o perspectivă unică asupra lumii, pe care părinții nu o pot avea. Această experiență comună este extrem de valoroasă pentru dezvoltarea unui copil“, afirmă Laurie Kramer, psiholog clinician la Universitatea Northeastern.

O relație caldă și apropiată între frați în copilărie este asociată cu acceptarea lor facilă în colectivitate, competențe sociale și reușite academice. De asemenea, o astfel de relație poate oferi protecție împotriva efectelor negative ale unor evenimente stresante, precum bullyingul sau conflictele cu părinții.

Totuși, frații pot învăța și comportamente negative unii de la alții. De exemplu, Shawn Whiteman, profesor la Universitatea de Stat din Utah, a descoperit că frații mai mari, care consumă alcool sau alte substanțe, au o influență directă, negativă, asupra fraților mai mici. „Dacă ai un frate mai mare care consumă alcool, ai șanse mult mai mari să începi și tu. Iar dacă îl admiri, probabilitatea este și mai mare“, explică Whiteman.

De asemenea, conflictele frecvente dintre frați pot avea efecte negative asupra sănătății lor mintale. Relațiile agresive, caracterizate prin excludere sau umilire, sunt corelate cu depresie, stimă de sine scăzută și comportamente riscante în adolescență.

℗PUBLICITATE



Relațiile dintre frați la vârsta adultă

Chiar dacă interacțiunile dintre frați scad ca frecvență, pe măsură ce aceștia înaintează în vârstă, ele rămân relevante pentru bunăstarea lor psihologică. Studiile arată că, la maturitate, frații tind să aibă mai puține conflicte, iar conversațiile dintre ei devin mult mai profunde. Sprijinul unui frate poate fi la fel de important ca cel primit din partea părinților sau a partenerului.

Pe termen lung, relațiile armonioase dintre frați sunt asociate cu un risc mai mic de depresie. Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Harvard a arătat că tinerii care aveau relații nu tocmai fericite cu frații la 18 ani prezentau un risc mai mare de depresie și consum de substanțe până la vârsta de 50 de ani.

La vârstă adultă, existența unui frate continuă să aibă un impact major asupra sănătății mintale a indivizilor. Relațiile strânse dintre frați reduc efectele negative ale singurătății, în timp ce conflictele și favoritismul parental persistent sunt corelate cu depresie, anxietate și ostilitate.

„Frații sunt extrem de influenți în ceea ce privește sănătatea mintală, mai ales atunci când vorbim despre perioada adultă a vieții“, afirmă Megan Gilligan, cercetătoare la Universitatea de Stat din Iowa.

Cum pot încuraja părinții relațiile armonioase dintre frați

Părinții joacă un rol esențial în modelarea relațiilor dintre frați. Un factor major de conflict este percepția favoritismului. „Copiii observă atent modul în care sunt tratați în comparație cu frații lor“, explică Whiteman. Percepția inechității poate afecta relațiile dintre frați și relația lor cu adulții, așa că psihologii îi încurajează pe părinți să acorde o atenție egală fiecărui copil în parte. Modul de relaționare al părinților cu fiecare dintre ei va deveni, ulterior, modul lor de relaționare, iar de alegerile pe care le fac părinții va depinde direcția în care se va dezvolta relația de frăție dintre copii.


Citește și:

Ileana Voicu Ghinea, absolventă a Facultății de Jurnalism, și-a început cariera în presă în 2004 la Revista Apropo și a colaborat cu Revista Pro TV Magazin. A trecut pe online în 2008 la Eva.ro, apoi a preluat conducerea editorială a Unica.ro în 2010. Ulterior, a fost implicată în proiecte precum viva.ro, avantaje.ro și bravonet.ro. În 2018, s-a alăturat echipei Radio ZU ca PR, după o perioadă de redactor online. În prezent, este invitat permanent în emisiunea „Frătzi află tot“ de la Metropola TV.

Caută
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți oferi cea mai bună experiență de utilizare posibilă. Informațiile stocate în cookie-uri sunt salvate în browserul tău și îndeplinesc funcții precum recunoașterea ta atunci când revii pe site și ajutarea echipei noastre să înțeleagă care secțiuni ale site-ului sunt cele mai interesante și utile.