De la „soț & soție“ la „parteneri de viață“: 3 lecții despre relații de la Will Smith & Jada Pinkett – Pagina de Psihologie
skip to Main Content

În ultima lună, presa din SUA a explodat cu știri despre relația lui Will Smith cu soția lui Jada, după ce actorii au confirmat un zvon pe care inițial l-au negat cu vehemență: au povestit live despre o experiență pe care cei mai mulți ar eticheta-o drept „infidelitate“. Șoc și groază, stimați telespectatori, soțul și soția au discutat despre relația ei extra-conjugală iar, la final, nu numai că nu s-au despărțit, ci chiar au plecat acasă de mână. Uneori, viața bate filmul. And I love it! Dar haideți să vedem cum au ajuns în acest punct…

„The Smiths“ sunt un cuplu iconic și pe mine m-au cucerit de prima dată când au declarat că au trecut dincolo de rolurile de „soț“ și „soție“ pentru a deveni „life partners“… Wow, asta da artă de a fi împreună! De atunci îi urmăresc pentru cine sunt ei ca oameni și nu neapărat pentru cine sunt ca actori. De ce? Pentru că au o relație vie de peste două decenii (lucru mare oriunde, darămite la Hollywood) și pentru că amândoi sunt preocupați de dezvoltare personală. În plus, Jada Pinkett prezintă de doi ani Red Table Talk, un show online produs de „zeul“ Facebook însuși, despre relații din perspectiva a trei generații de femei: Jada, mama ei Adrienne și fata ei și a lui Will, Willow. 

Din discuțiile lor despre relații am reținut mai multe, dar azi vreau să împărtășesc cu voi trei idei mai puțin „comode“: 

Pentru a avea o relație împlinită cu altcineva, trebuie mai întâi să ai o relație împlinită cu tine

Atunci când alte cupluri vorbeau obsesiv despre fericire, Will și Jada vorbeau obsesiv despre importanța iubirii de sine și a dezvoltării personale pentru a putea aduce iubire și o atitudine constructivă în cuplu: „Iubirea de sine este puterea interioară pe care o avem cu toții, ca potențial. Fără dezvoltarea acestei puteri, nu există niciun fundament pentru a cultiva dragoste pentru altcineva.“, scria Jada pe Instagram în februarie 2019. Fără dezvoltare personală, tot ceea ce are un om este ego-ul iar acesta îi dă un fals sentiment de «Mi se cuvine» (engl. entitlement), care, în cele din urmă, va sugruma orice dragoste.“

Și continua un an mai târziu: A ne transfera încrederea dinspre Ego către Inimă e o etapă tare grea în procesul de a învăța cum să iubim. Dar, trecând prin toate astea, când ajungem în sfârșit în locul în care putem da și primi iubirea în starea sa cea mai pură, dincolo de ego, este doar… frumusețe.“

Iubirea de sine nu înseamnă să îmbrățișezi clișeele gândirii pozitive pentru a te convinge că „sunt perfect așa cum sunt“, cred eu. Dimpotrivă, înseamnă să îți îmbrățișezi vulnerabilitățile și să lucrezi cu tine pe toate planurile, pentru a deveni cât mai plin de iubire. În felul acesta vei fi cu atât mai demn și să o primești. 

Cum spunea Thích Nhất Hanh („the father of mindfulness“), suntem însetați după afecțiune și frumusețe și le căutăm înnebuniți în exteriorul nostru, sperând că vom da peste un partener care să întruchipeze tot ceea ce ne dorim. De fapt, ar trebui să le căutăm și să le cultivăm în noi, înainte de toate. Doar așa vom putea face alegeri bazate pe iubire și nu pe frică.

O relație pe termen lung cere angajamente și efort pe termen lung

„Căsătoria este cel mai dificil, istovitor și chinuitor lucru pe care ni l-am asumat de bună voie în această viață. Dar să știți că nu vom renunța niciodată!“ este una din confesiunile prin care actorul din Men in Black alegea să vorbească despre „the real life“ în doi, alături de Jada. Chiar dacă în povești greul este până la „I do!“ iar apoi urmează partea simplă cu „au trăit fericiți până la adânci bătrâneți“, în viață e puțin invers. Traiul împreună cere investiții permanente de energie și de răbdare pentru a naviga prin toate transformările tale și ale celuilalt, prin conflictele inevitabile oricărei familii și prin situațiile neprevăzute care vin, întotdeauna și la toate casele, pe nepregătite. Nu degeaba îi spunem „căsnicie“, suspectez că vine de la „caznă“…

Din acest motiv, orice relație pe termen lung are nevoie de angajamente, exact așa cum un sportiv are nevoie de o coardă de siguranță când escaladează un munte. Contextul se schimbă, sentimentele fluctuează, nevoile noastre se transformă. Însă angajamentele sunt ancore stabile. „Divorțul de mama primului meu copil a fost cel mai groaznic lucru din viața mea de adult“, spunea Will Smith încă de la începutul căsniciei cu Jada, „…așa că i-am spus soției mele de la bun început că ne luăm angajamentul de a ne rămâne alături indiferent de provocări. I-am spus: Jada, I could love you through anything!“ (nota red. : Te-aș putea iubi trecând prin toate). Și douăzeci de ani mai târziu, pare că se ține de cuvânt. 

℗PUBLICITATEÎn plus, cred că ar trebui să primească premiul pentru cea mai frumoasă urare aniversară, de vreme ce i-a scris Jadei așa (atenție, urmează cuvinte care vă pot afecta emoțional): „Love is Like Gardening… I have learned to focus on helping you to blossom into what YOU want to be. I have learned that Love is Listening. Love is Giving. Happy Anniversary, My Queen! I am forever devoted to nurturing your Deepest Truth.“ (nota red.: Dragostea este ca grădinăritul. Am învățat să mă concentrez pe a te ajuta să înflorești în ceea ce vrei. Am învățat că iubirea înseamnă ascultare. Iubirea înseamnă dăruire. Aniversare fericită, regina mea! Sunt pentru totdeauna devotat să îți hrănesc Adevărul cel mai profund.)

Într-o relație foarte evoluată, se poate discuta și se poate înțelege orice. Uneori, chiar și o călătorie în afara cuplului

Ani de zile, presa a speculat că Will și Jada ar avea „an open marriage“ (o relație deschisă), lucru despre care Jada a declarat: Am agreat că putem face orice ne dorim fiecare, pentru că avem suficientă încredere în noi încât să ne permitem acest lucru. Asta înseamnă nu că avem o relație deschisă, ci că avem o relație matură!“.

Anul acesta avea să readucă în prim plan deschiderea mariajului lor, după ce mai tânărul cântăreț R&B August Alsina a declarat că a avut o relație de câțiva ani cu Jada, totul cu binecuvântarea… soțului. Cu toate că inițial reprezentanții cuplului au negat zvonurile, Jada a trecut de la This is absolutely not true!“ (nota red.: Aceasta este complet neadevărat) la a mărturisi că e vremea pentru o discuție „de vindecare“, așa că s-a autoinvitat împreună cu Will la o ediție incendiară a Red Table Talk. Episodul s-a viralizat instant și îl puteți vedea aici.

În controversata emisiune, ea a admis că a avut cu Alsina ceea ce a numit „an entanglement“ (nota red.: o încurcătură) – (…wait, whaaat?!), într-o perioadă în care ea și Will luaseră o pauză pentru ca „fiecare să exploreze pe cont propriu ceea ce îl face cu adevărat fericit“. Will a insistat însă să numească încurcătura „o relație“ explicând după aceea: „De fapt, noi am încercat tot ce se putea încerca pentru a ne separa, numai pentru a descoperi de fiecare dată că nu putem trăi unul fără altul. Dar, după toate astea, a trebuit să ne rescriem relația. Cu noi premise, cu noi reguli.“ Frază care mi-a amintit de ideea lui Esther Perel: „uneori, după o criză de cuplu, trebuie cumva să te recăsătorești cu aceeași persoană, trebuie să vă reclădiți relația“.

Și Jada a scris: „Am văzut atât de multe relații dizolvându-se în jurul meu… Căsniciile se schimbă. De multe ori este nevoie să fie dărâmate și reconstruite. Alteori, pur și simplu se năruie… dar, oricum ar fi, mă rog pentru cei care trec prin aceste tranziții dureroase să găsească în ei suficientă răbdare și dragoste pentru a nu arunca copilul o dată cu apa murdară“.

Emisiunea a fost tensionată dar s-a terminat cu bine. Mai exact, cu o vacanță de lux în Bahamas pentru cuplul proaspăt „re-căsătorit“. Între timp, entanglement a devenit noul cuvânt viralizat pe social media și ținta multor meme la adresa lui Will Smith. Iar August Alsina n-a ratat oportunitatea și a lansat o melodie cu același titlu („o insultă muzicală“ în opinia lui Jada): 

The definition of entanglement (No, oh-woah, oh, oh)
It’s when you’re tangled in the sheets (Yeah, yeah)
Girl I know that we don’t call it a relationship (No, oh, oh)
But you’re still fuckin’ with me (Oh), yeah (Yeah)
Entanglements, is when you tangled in them sheets
Entanglements, is when you’re tangled up with me
Entanglements (The number one’s here, it’s the Biggest), is when you’re gettin’ in too deep
Tangled up with me (Huh), tang—,tangled in them sheets (Yes)

Morala?

Arta de a fi împreună cere sacrificarea ego-ului pentru binele cuplului. Și chiar dacă acest entanglement dintre Jada și Alsina va continua să inspire multe „glume“ (probabil tot mai puțin funny pentru Will Smith), în final… câinii latră, caravana trece. Și merită să reținem măcar un lucru din povestea asta: we could really love each other through anything! (nota red.: ne-am putea iubi trecând prin toate!)

Olivia Petre

Olivia Petre este specialist în comunicare și leadership consultant, cu un background solid în domeniul publicității. Totodată, ea este content writer & social media manager pentru platformele Talent Development Solutions și Psyence, precum și Contributor în cadrul revistei de lifestyle ForbesLife Romania.

Caută