Skip to content

Având în vedere statisticile sumbre în privința nașterii din sistemul sanitar românesc, numărul mare de abuzuri atât verbale cât și fizice din maternități, teama mămicilor de a naște a doua oară din motive cât se poate de obiective, ne-am decis să aflăm și părerea unui specialist din altă zonă, însă cu o foarte mare expunere la gravide și mămici, Gáspár György, psihoterapeut relațional.

Scopul acestui serial educațional este acela de a analiza modul în care mama trăiește sarcina, travaliul și nașterea și ce impact are asupra sănătății ei. Vom analiza impactul psihologic al modului în care gravida este asistată în timpul nașterii, la felul în care îi sunt prezentate anumite circumstanțe speciale, ce ar putea interveni în sarcină sau la naștere, la alegerea cuvintelor, la modul în care trebuie să relaționăm cu ea, și nu numai.

Înainte de a vă prezenta, pe scurt, în ce a constat interviul cu psihologul clinician Gáspár György, iată o imagine de ansamblu a cadrului în care au loc nașterile din țara noastră: peste 150.000 de femei nasc anual în România; OMS recomandă o rată a cezarienei între 10% și 15% și o rată a epiziotomiei de 5% pe țară, ceea ce înseamnă că nașterea vaginală fără epiziotomie în România ar trebui să fie de minimum 81%; realitatea este însă cu totul alta: rata nașterilor vaginale fără epiziotomie este de doar 21%; aceste cifre conduc către concluzia că în România, peste 60% dintre gravide sunt abuzate la naștere.

Gáspár a încercat să ne lămurească în următoarele probleme:

1. Cum descrie psihologul clinician Gáspár nașterea din punct de vedere psihologic pentru o femeie? În acest prim episod Gáspár declară: „Majoritatea mămicilor cu care lucrez îmi spun că din momentul în care bebelușul s-a născut, viața lor a căpătat o altă dimensiune. Totul s-a transformat: valorile s-au modificat, raportarea față de viață, față de relații, față de ceea ce contează, față de ceea ce era important înainte, și această transformare vine cu foarte multe elemente pozitive, însă și cu foarte multe provocări.“

2. Ce impact are experiența nașterii asupra psihicului unei femei și ce modificări îi aduce la nivel emoțional și psihologic? Nașterea – un tsunami emoțional pentru mămici. „De multe ori, poveștile lor seamănă cu poveștile legate de o catastrofă naturală, de război, de accidente, de viol…“

3. Putem vorbi de un impact psihologic al procedurilor medicale din timpul travaliului, mai mult sau mai puțin invazive, asupra sănătății imediate a gravidei – cum ar fi depresia post-natală și limpsa lactației? Depresia post-partum: „una din șase femei dezvoltă această formă de dificultate psihologică“. Ce trebuie să faceți?

4. Putem vorbi de un impact psihologic al procedurilor medicale din timpul travaliului, mai mult sau mai puțin invazive, asupra sănătății pe termen lung – relatia cu copilul și/sau încrederea în propriile forțe?dezvoltarea psihologică a bebelușului este puternic influențată de faptul că mămica nu poate să răspundă nevoilor lui de dezvoltare pentru că mintea ei se întoarce mereu și mereu la experiența negativă a nașterii!“ Mămica are nevoie de suport și să știe că aceste fenomene sunt posibile.

5. Ce impact are cuvântul „cezariană“ asupra psihicului gravidei, induce frică sau siguranță? În acest episod analizăm modul în care gravida își trăiește sarcina și nașterea din momentul în care îi este recomandată, de către medic – autoritatea, nașterea prin cezariană, modul cum îi este sugerat acest timp de naștere, alegerea cuvintelor și tonul.

℗PUBLICITATE



6. Cum ar trebui să se comporte cadrele medicale care abuzează fizic sau verbal gravida? Comunicarea medic-pacient este un process foarte important pentru sănătatea și mentalul pacientului, și este cu atât mai important cu cât este vorba de comunicarea ginecolog-viitoarea mămică. Prezența cadrelor medicale la modul cel mai conștient în timpul consultațiilor cu gravidele, empatia lor, tonul cald, răbdarea de a răspunde întrebărilor gravidei, ar avea efecte pozitive asupra psihicului gravidei și ar reduce frica de a naște în sistemul sanitar românesc, fie el de stat sau privat. Ceea ce ar conduce la creșterea natalității și la un act al nașterii mai normal, firesc și mai puțin traumatizant în România.

7. Cât dintr-o naștere blândă reprezintă auto-sugestia și cât susținerea primită de la cei dragi? Promovând relațiile pozitive și sănătatea relațională în România, Gáspár consiliază persoanele apropiate mămicilor să aibă o atitudine pozitivă, umană și foarte multă compasiune, pentru că tot stresul pe care-l generează perioada de până la naștere și nașterea să fie mai ușor de gestionat.

8. Ce boli psihice poate provoca o naștere traumatizantă? (cauzate de abuzurile din timpul nașterii, proceduri invazive, proceduri făcute împotriva voinței gravidei, sau fără vreo avertizare prealabilă/consimțământul gravidei) Cum se ajunge la depresie, ce se întâmplă cu mămica atunci când se stresează și la ce duce creșterea nivelului de cortizol și rata divorțurilor foarte mare în primii trei ani de viață ai copilului?

9. Ce impact au abuzurile verbale din partea cadrelor medicale asupra gravidei? Personalul medical care asistă la naștere ar trebui să știe că gravida se lasă în totalitate dusă de valul contracțiilor, că este posibil să aibă comportamente un pic ieșite din comun, greu acceptate de societatea actuală. Și atunci ne întrebăm de ce oare se implică în comportamente agresive și pline de furie față de biata femeie care stă să nască?

10. Cât de importantă este experiența nașterii asupra sentimentului de împlinire pe care îl simte o femeie? De ce este important să respectăm nașterea?  Poate oare o naștere trăită la modul cel mai conștient și pozitiv să ne schimbe viața, atât nouă, mămicilor, dar și tăticilor?

11. Cum poate experiența nașterii influența dinamica cuplului? Fiecare cuplu sau familie are propriiile sale modele de relaționare, care formează practic dinamica familiei lor. Această dinamică poate fi influențată fie de sentimentele sau personalitatea fiecăruia, de mediul cultural, de apariția copiilor, dar și de felul în care fiecare se raportează la trăirile, emoțiile și nevoile reale ale celuilalt în momente dificile, în momente cheie precum nașterea.

12. Care este impactul sfaturilor bine intenționate, de cele mai multe ori, din partea celor dragi, asupra proaspetei mămici?

Irina Thiery, Lion Mentor Association

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0