Bineînțeles că orice articol despre dans trebuie să înceapă cu o sesiune de dans. Așa că am pus muzică și m-am lăsat purtată de ritm înainte să mă așez în fața tastaturii. Ce bine că am făcut asta! Nu mai dansasem de mult și era momentul să-mi amintesc cât de mult îmi place. Coincidența face că, la ultima ședință, terapeuta mi-a sugerat – ba chiar mi-a dat temă! – să reiau cursurile de dans. Aceasta a devenit una dintre rezoluțiile mele pentru acest an.
Muzica și dansul scot la suprafață ceva frumos din noi. De fiecare dată când dansez, mă simt mai autentică, mai liberă. Renunț la tendința de a mă controla și de a mă analiza și reușesc să fiu EU, cu adevărat. Mintea, care uneori pare că fuge departe, revine „acasă“ atunci când dansez.
Dansul reunește corpul, mintea și hormonii
Rezonez profund cu ceea ce spune Peter Lovatt în cartea sa despre psihologia dansului, The Dance Cure: The Surprising Science to Being Smarter, Stronger, Happier. Există o teorie solidă în spatele acestei forme de mișcare, iar numeroase studii din neuroștiință, biologie și medicină confirmă că dansul poate avea un impact major asupra vieții noastre. Nu este vorba doar despre mișcarea fizică, ci și despre energia pe care o emanăm atunci când ne conectăm cu noi înșine prin dans.
ABONARE NEWSLETTER
Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.
Când ne mișcăm pe ritmul muzicii, șoldurile se unduiesc, iar umerii nu mai au stare, reușim să fim cu adevărat prezenți. Creierul și corpul colaborează armonios, iar rezultatul este uimitor. Studiile arată că dansul reduce anxietatea, reglează tensiunea arterială și relaxează multe zone tensionate din corp.
Cele mai memorabile petreceri sunt acelea de la care pleci fredonând melodia preferată și făcând câțiva pași de dans chiar și pe drumul spre casă. Am experimentat această bucurie de nenumărate ori, în special în perioadele când mergeam la cursuri de balet și dansuri populare. Îmi amintesc cum plecam de la serviciu, încărcată de griji, cu umerii lăsați, iar după o oră de balet și muzică de pian, ieșeam din sală transformată, cu starea de spirit complet schimbată. Pentru că dansul are puterea de a-ți schimba perspectiva, de a-ți ridica moralul și de a-ți crește stima de sine.
Peter Lovatt explică: „Felul în care ne mișcăm este influențat de emoțiile noastre. Putem recunoaște starea emoțională a unei persoane din modul în care își mișcă trupul. În același timp, propriile noastre mișcări subconștiente sunt influențate de structura noastră hormonală și genetică. Dansul reunește corpul, mintea și hormonii, fiind o activitate extrem de puternică, care ne face să ne simțim fabulos“.
Cura de dans, benefică pentru sănătatea ta fizică și emoțională
Ca psiholog și profesor de dans, Lovatt a fost martor la transformările pozitive prin care au trecut sute de oameni care au dansat: ei au devenit mai puternici din punct de vedere fizic, mai încrezători și mai creativi. Chiar și experiențele personale l-au convins de puterea dansului, cum ar fi momentul în care, în copilărie, a învins bullying-ul, datorită abilităților de mișcare dobândite la cursurile de dans.
Lovatt vorbește și despre „cura de dans“, adaptată nevoilor fiecăruia:
- Empatie: încearcă un dans country scoțian;
- Creativitate: alege un dans contemporan;
- Longevitate: zumba este secretul;
- Încredere în sine: optează pentru balet sau dans din buric;
- Dragoste de sine: dansează un solo în lumina reflectoarelor.
Dansul nu este doar o formă de mișcare fizică, ci și o practică ce ne influențează profund starea de spirit. Studiile arată că mișcarea ritmică ajută la reducerea gândurilor negative, îmbunătățindu-ne perspectiva asupra vieții. Acest lucru se întâmplă deoarece, în timpul dansului, în corp sunt eliberate endorfine (hormonii fericirii), stimulând acele zone din creier asociate cu motivația și recompensa. Când ne lăsăm purtați de muzică, învățăm să trăim mai mult în prezent și să privim provocările dintr-un unghi diferit. Dansul poate deveni astfel o metodă eficientă de a cultiva o mentalitate pozitivă, flexibilă și deschisă la schimbare.
În încheiere, vă las cu un mesaj al Salmei Hayek, ideal pentru momentele în care aveți nevoie de un impuls: „Fetelor, când sunteți triste sau simțiți că nu aveți energie, închideți ușa, puneți muzică și dansați. Dansați ca și cum nu v-ar vedea nimeni. Asta o să vă dea putere!“.
Citește și: