Tu ce amintiri ai din copilărie? Aproape toată lumea are câteva amintiri sau mai multe. Poate că ai niște amintiri pozitive, cum ar fi vacanțe în familie, profesori, prieteni, tabere de vară sau premii școlare; și unele amintiri negative, cum ar fi conflicte de familie, rivalități între frați, probleme la școală sau chiar unele evenimente triste ori tulburătoare. Cartea Drama neglijării emoționale din copilărie nu este despre niciuna dintre aceste amintiri. De fapt, nu este vorba despre ceva ce‐ți poți aminti sau despre ceva ce s‐a întâmplat în copilăria ta.
Această carte este scrisă pentru a te ajuta să devii conștient de ceea ce nu s‐a întâmplat în copilăria ta, de ceea ce nu‐ți amintești. Pentru că ceea ce nu s‐a întâmplat are la fel de multă, sau poate chiar mai multă, putere asupra persoanei care ai devenit ca adult, decât oricare dintre acele evenimente pe care ți le amintești. Drama neglijării emoționale din copilărie îți va prezenta consecințele a ceea ce nu s‐a întâmplat: o forță invizibilă ce poate fi activă în viața ta. Te voi ajuta să‐ți dai seama dacă ai fost afectat de această forță invizibilă și, dacă da, cum să o depășești.
Forța invizibilă
Mulți oameni buni, capabili și funcționali se simt în secret neîmpliniți sau deconectați. „Nu ar trebui să fiu mai fericit?“ „De ce nu am realizat mai mult?“ „De ce viața mea nu pare mai plină de sens?“ Aceste întrebări sunt adesea provocate de această forță invizibilă. Și sunt adesea adresate de persoane care cred că au avut părinți iubitori și bine intenționați, și care își amintesc de copilăria lor ca fiind în mare parte fericită și sănătoasă. Așa că se învinuiesc pe ei înșiși pentru tot ce nu merge bine în viața lor de adult. Nu‐și dau seama că sunt sub influența a ceea ce nu‐și amintesc: forța invizibilă.
ABONARE NEWSLETTER
Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.
Deja probabil că te întrebi ce este această forță invizibilă? Te asigur că nu e nimic înfricoșător, supranatural, paranormal sau ciudat. De fapt, este un lucru foarte comun, uman, care nu se întâmplă în case și familii din întreaga lume, în fiecare zi. Cu toate acestea, nu ne dăm seama că această forță există, contează și are un impact asupra noastră. Nu avem un nume pentru ea. Nu ne gândim la ea și nici nu vorbim despre ea. Nu o vedem; doar o simțim. Iar când o simțim, nu știm ce simțim.
Neglijarea emoțională din copilărie
În această carte, dau în sfârșit un nume acestei forțe. Îi spun „neglijare emoțională“. Nu trebuie confundată cu neglijarea fizică. Hai să vorbim despre ce este de fapt neglijarea emoțională.
Toată lumea este familiarizată cu cuvântul „neglijare“. Este un termen comun. Definiția „neglijării“, conform dicționarului Merriam‐Webster, este „a acorda prea puțină atenție sau respect, a nesocoti; a lăsa nesupravegheat, mai ales prin nepăsare.“
„Neglijare“ este un cuvânt folosit în special de profesioniștii din domeniul sănătății mintale din serviciile sociale. Este folosit în mod obișnuit pentru a se referi la o persoană dependentă, cum ar fi un copil sau un bătrân, ale cărei nevoi fizice nu sunt satisfăcute. De exemplu, un copil care vine iarna la școală fără geacă sau un bătrân închis în casă, a cărui fiică adultă „uită“ frecvent să‐i aducă de mâncare.
Neglijarea emoțională pură este invizibilă. Poate fi extrem de subtilă și rareori are semne fizice ori vizibile. De fapt, mulți copii neglijați din punct de vedere emoțional au primit o îngrijire fizică excelentă. Mulți provin din familii care par ideale. Este puțin probabil ca cei pentru care scriu această carte să fi manifestat vreun semn exterior de neglijare și, de fapt, este puțin probabil să se fi constatat că au fost neglijați vreodată.
Extras din cartea Drama neglijării emoționale din copilărie.
Citește și: