Despre efectele adverse ale vaccinului împotriva COVID–19. Experimentul lui Kristen Choi – Pagina de Psihologie
skip to Main Content

Perioada incertă pe care o traversăm vine la pachet cu o fărâmă de speranță pe care o nutrim odată cu apariția pe piață a unui vaccin care să ne ajute în lupta împotriva coronavirusului. 

Cu toate acestea, deși se discută despre acest subiect, nu se știu prea multe despre reacțiile adverse ale vaccinului.

În acest sens, potrivit site-ului newsroom.ucla.edu, prof. Kristen Choi (Universitatea California – UCLA) apreciază importanța iminentă a testării unuia dintre noile vaccinuri COVID-19, motiv pentru care menționează că s-a oferit voluntar în studiul pentru vaccinul dezvoltat de Pfizer și BioNtech.

Un alt punct atins de către Choi este chiar necesitatea pregătirii pacienților față de modul în care funcționează vaccinul, în pofida reacțiilor adverse. Pe scurt, potrivit acesteia, chiar dacă efectele adverse își pot face apariția deodată, este necesar să știm că ele sunt tranzitorii și, în egală măsură, reactogenicitatea reprezintă un răspuns imun eficient.

Choi a spus că a scris despre participarea sa la cercetare „pentru a ajuta furnizorii de servicii medicale în conversațiile lor cu pacienții despre noile vaccinuri COVID-19“.

Cefaleea, durerile musculare, febra, frisoanele sunt catalogate ca răspunsuri imune firești și, chiar dacă se aseamănă simptomelor specifice COVID-19, ele denotă faptul că vaccinul reacționează. După cum știm, vaccinul se administrează în două doze, la distanță de aproximativ o lună de zile. 

Choi susține că la prima injecție a simțit dureri minore la nivelul brațului, dar la a doua injecție, senzația a fost ceva mai acută, și la ea s-au adăugat în următoarele douăzeci și patru de ore simptome precum greață, febră crescută, amețeală și durere de cap, însă toate acestea din urmă au dispărut a doua zi.

Însă nimic nu este neobișnuit, după părerea lui Choi, de vreme ce într-un studiu în faza inițială, 1,75% dintre subiecții cu vârste cuprinse între 18-55 ani au subliniat că s-au simțit obosiți, 67% au avut dureri de cap, 33% au raportat frisoane, 25% au avut dureri musculare, 17% au raportat febră și tot atâția au simțit dureri musculare.

℗PUBLICITATEEste importat să luăm aminte că reacțiile adverse pe care le au vaccinurile împotriva COVID-19 sunt reacții normale, de care ar fi bine să nu ne temem. După cum precizează și Choi, făcând cunoscute toate aspectele acestui antidot putem nutri încrederea de care avem mare nevoie pentru a putea pune punct pandemiei cu care ne confruntăm.

Primordial este răspunsul imun pe care îl au participanții, acesta fiind și argumentul principal care ar ajuta la mărirea numărului celor ce nu renunță la ideea de vaccinare. 

Este firesc ca scepticismul să facă parte din viața noastră în acest moment, întrucât speranța abia își face simțită prezența.

Cu toate acestea, potrivit unui sondaj Pew Research Center, în momentul actual doar 51% dintre americani s-ar imuniza împotriva COVID-19 față de luna mai, când 72% dintre subiecți erau pro vaccinare. Motivul principal al celor ce nu mai au încredere în serurile imunizante îl reprezintă efectele secundare. Pe de altă parte, la fel de real este și faptul că autoritățile încă nu au dat direcții clare în acest sens. Lipsa unei comunicări transparente face ca oamenii să prefere să aștepte, ba chiar să riște infectarea, în loc să se vaccineze.

Avem nevoie de un protocol clar (care să conțină răspunsuri pentru toate întrebările) și care să fie accesibil publicului larg. Din păcate, încrederea în autorități nu mai este la fel de pregnantă, de aceea o „resuscitare“ a aparatului de stat, care este responsabil de politicile sanitare publice, ar fi mai mult decât binevenită.

Pagina de Psihologie

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută