Larisa Petrini este Health Coach și ambasador Food Revolution (campanie inițiată de Jamie Oliver); este un om frumos și pe dinăuntru și pe dinafară care cu răbdare a răspuns tuturor întrebărilor mele curioase împărtăşind aspecte din viaţă şi din profesia ei, din viziunea, credinţele şi speranţele ei.
Oana Calnegru: Cum a fost călătoria vieții tale până în prezent? Care sunt cele mai pregnante amintiri ale copilăriei tale? Ce fel de adolescentă ai fost?
Larisa Petrini: Palpitantă. Cu bucurii, lecții, încercări repetate și oameni frumoși. Îmi amintesc cu drag de Brașov, fie că e vorba de plimbările de sub Tâmpa sau mersul la patinoar (cu unchiul meu), de concertele din Piața Sfatului sau prăjiturile bune de la Vatra Ardealului. Cu la fel de mult drag îmi amintesc de cele câteva persoane care mi-au marcat pozitiv copilăria. Mama, mereu frumoasă, cochetă și ambițioasă, mătușa mea (săsoaica) și lecțiile ei despre cărți, parfumuri și deserturi făcute în casa (găluștile cu prune printre favorite) și bunica mea, extraordinar de harnică, care făcea cozonaci pentru toți copiii de pe strada ei. Tot legat de copilărie îmi vin în minte vacanțele cu parfum deosebit, de la bunicii din partea tatălui. Excursiile făcute în pădure, la cules de fragi și zmeură, înțepăturile de albină (bunicul meu era apicultor) și prunii în care ne cățăram când ne jucam de-a v-ați ascunselea.
Oana: Dacă ar fi să privești acum, cu multă atenție, în oglinda ta interioară, cum te-ai descrie?
Larisa: Împăcată, norocoasă, vulnerabilă, curioasă, optimistă.
Oana: Spune-ne te rog, câteva cuvinte despre persoana care a avut cel mai mare impact, de-a lungul timpului sau doar într-un moment anume, și care a contribuit major la ceea ce ai devenit azi, ca om? În caz contrar, există vreo conversație, vreun gând, vreo experiență anume care te-a influențat radical, punct de la care ai început să vezi lucrurile altfel?
Larisa: Două sunt persoanele care au avut cel mai mare impact și mi-au influențat major parcursul: mama și una din mătușile din partea tatălui (Oma). O parte din lucrurile moștenite de la mama sunt ambiția, puterea de muncă și curajul. De la Oma, am moștenit pasiunea pentru citit, pentru frumos, feminitatea și discreția legată de spațiul privat, relații și familie.
Oana: Este cunoscut din cercetările cu privire la evenimentele dificile cu care se pot confrunta oamenii, că experimentarea unei adversități severe nu duce tot timpul la o situație imposibilă, fără ieșire, ci că adesea este şi o oportunitate extraordinară de creștere și de învățare. Te-am auzit vorbind în câteva interviuri despre viața ta, și cum aceasta a luat o turnură însemnată în momentul în care te-ai confruntat cu experiențe dificile pe mai multe planuri. Cum a fost pentru tine atunci?
Larisa: Revelator, după ce am depășit episoadele de „adevăr“, frică, neputință și confuzie. Anul 2010 a fost pentru mine un an de cotitură. Divorțul de fostul meu partener și diagnosticul pesimist legat de sănătatea mea fizică, primit la scurt timp după, m-au ajutat să mă uit cu adevărat în oglindă. Lucrul ăsta s-a întâmplat, în timpul unei luni sabatice, petrecute în Malaezia, departe de tehnologie și de cei dragi.
Oana: Ce a determinat nevoia ta de transformare, reinventare, și cum a fost acest proces pentru tine?
Larisa: Convingerea că o serie de decizii greșite m-au adus în acel punct și nevoia puternică de a trăi aliniată la propriile mele valori: iubire și respect față de semeni, educație și sănătate.
Oana: Dacă ai putea să te întorci în acel moment de răscruce ar fi lucruri pe care le-ai face mai bine? Ai alege altfel?
Larisa: M-aș uita cu onestitate în oglindă, mai repede de anul 2010.
Oana: Cum este să fii mama lui Răzvan și cum este relația ta cu el? Care este cea mai importantă valoare sau credință pe care dorești să i-o transmiți?
Larisa: Minunat și provocator în același timp. Răzvan mă ajută să îmi învăț sau revizuiesc lecțiile în fiecare zi. Cea mai importantă valoare sau credință pe care îmi doresc să i-o transmit, este aceea că e important să își fie fidel lui însuși și să nu se mintă niciodată de dragul opiniei sau părerii celor din jurul lui.
Oana: Cum este să fii partenera de viață a unui psihoterapeut care acordă o grijă aparte relațiilor? Este relația voastră de cuplu ferită de intemperii?
Larisa: Cel puțin interesant. Relația cu Gáspár este unul dintre cele mai frumoase cadouri primite de la viață și da, până acum, a fost ferită de intemperii. Avem amândoi multă grijă unul de altul. Eleganța dialogului și respectul față de celălalt sunt ingrediente care ne ajută să construim și să ne bucurăm de fiecare oportunitate de creștere și învățare. Nu cred că puteam face casa (la propriu) cu un partener mai potrivit decât el. Avem amândoi o atitudine matură, constructivă, optimistă și plină de respect. Toate astea fac călătoria plăcută.
Oana: Domeniul în care ai ales să îți desfășori activitatea odată cu reinventarea ta profesională, este unul nou pentru publicul țării noastre și asta presupune să îţi asumi un rol de deschizător de drumuri şi implicit de educator. Este acesta un drum în care întâmpini opreliști şi dificultăți? Cum reușești să rămâi pe drum?
Larisa: Am fost întotdeauna atrasă de parcursurile noi și nu mi-a fost teamă să îmi asum acest rol. Nu e ușor, mai ales că adesea vine la pachet cu provocări și presupune să depui efort dublu pentru a face în paralel educație. Mă ajută experiența celor 14 ani în comunicare și îmi spun tot timpul că dacă am făcut asta în trecut, pentru diferiți clienți și industrii, nu văd de ce nu aș face-o și acum. Opreliști și dificultăți întâmpinăm în toate profesiile. Rămân pe drum, împăcată că parcurg un drum aliniat la valorile mele personale, cu mult bine și respect pentru semeni.
Îmi amintesc cu bucurie cum a început tot acest parcurs. Observasem, încă de când am luat decizia de a schimba domeniul, faptul că, la fel ca în străinătate, e nevoie ca și în România să apară o nouă profesie în domeniul sănătății. România ocupă primul loc în top-ul legat de obezitate și boli asociate stilului de viață și tot primul loc în topul european legat de prevalența obezității la copii. Incidența obezității s-a triplat în ultimii 20 de ani, peste 50% din populația României este supraponderală în timp ce 1 din 2 copii au probleme de greutate.
Am luat decizia de a mă reîntoarce la școală, de data asta în Statele Unite. Astăzi sunt Health Coach certificat de 2 dintre cele mai importante școli de nutriție din lume: Institute for Integrative Nutrition și Cornell.
În ianuarie 2015, am fondat, reLife Wellness, prima platformă de Lifestyle Medicine din România. reLife oferă soluții integrate și personalizate de sănătate, atât pentru indivizi cât și pentru mediul corporate, combinând eficient tehnologia de ultimă oră cu instrumente din domenii precum medicină, genetică, psihologie, sociologie sau neuroștiință.
Anul trecut, reLife a devenit distribuitor exclusiv DNAfit, și a lansat în România, cea mai avansată analiză genetică pentru nutriție, sport și wellbeing. DNAFit revoluționează modul în care ne alimentăm și antrenăm, prin eficientizarea rezultatelor specifice managementului sănătații. Cu ajutorul acestei analize, experții în nutriție și fitness pot face recomandări dedicate dietei și strategiei sportive, în funcție de amprenta genetică a fiecărui individ în parte.
Oana: Ce te motivează să mergi mai departe?
Larisa: Credința că fac bine, speranța că voi contribui cât mai mult la o lume mai bună, misiunea personală potrivit căreia, un număr cât mai mare de oameni vor înțelege că pot fi sănătoși prin propria lor putere. Potrivit unui studiu făcut de Organizația Mondială a Sănătății, 80% din boli pot fi prevenite, dacă avem grijă de alimentație și felul în care trăim (mișcarea, stresul, somnul, hidratarea și respirația, fac și ele parte din ecuație).
Oana: Ce face un health coach? Cum te poate ajuta el să ai o viață mai bună?
Larisa: Un health coach este un antrenor pentru sănătate și un partener de drum pe termen mediu și lung. Lucrează independent sau împreună cu un medic nutriționist și/sau antrenor personal. Te ajută să înțelegi unde te afli și mai apoi să navighezi pas cu pas spre obiectivele pe care ți le-ai propus, în relație cu sănătatea ta. Preocuparea lui principală este legată de schimbări durabile, nu soluții „miraculoase” cu rezultate rapide. Nu susține și încurajează curele de slăbire, nu scrie rețete și nu recomandă medicamente. Te ajută să descoperi și rezolvi cauza, pentru a putea preveni și în viitor probleme de sănătate care pot deveni recurente. Cel mai scurt proces de health coaching durează 6 luni.
Oana: Cine poate apela la serviciile unui health coach?
Larisa: Oricine vrea să facă prevenție și este preocupat de managementul propriei sănătăți fizice, fie că e vorba de hrană, hidratare, mișcare, respirație sau somn.
Oana: Cum crezi că vor evolua lucrurile în domeniul în care activezi azi?
Larisa: Din păcate pentru noi toți, sistemul actual de sănătate nu permite doctorilor să aloce timpul și resursele necesare pentru a-și susține pacienții să facă prevenție și schimbări pe termen lung, legate de stilul de viață.
Daca piața din România va urma modelul Statelor Unite sau al țărilor din Vest, vom vedea cât mai multe exemple de colaborări multidisciplinare între medici și health coachi. De asemenea, vom avea șanse să îi întâlnim în școli, grădinițe, spa-uri și săli de sport.
Oana: Uitându-ne printre noi, unii oameni trăiesc viața într-un mod de acceptare a ceea ce li se întâmplă, având credința unui destin just; alții, aleg să își construiască în mod conștient destinul, fiind activi în luarea deciziilor și punerea în practică a acestora. Unde te afli tu pe acest continuum și care sunt credințele care îți ghidează viața?
Larisa: Îmi place să îmi construiesc parcursul profesional și cel personal în mod conștient și cred că fac asta în majoritatea timpului, chiar dacă pentru apropiați, par uneori hiper-rațională și calculată. Există însă situații sau întâmplări, care au un final diferit de ce îmi imaginam și în relație cu care, am nevoie să accept că am făcut tot ceea ce a depins de mine, pentru a merge mai departe. Cred în mine mai mult decât o fac ceilalți, cred că nimic nu este permanent, devastator sau iremediabil. Cred în noi începuturi și nu mă uit la eșec decât la pachet cu lecția, care vine negreșit, de fiecare dată.
Oana: Astăzi, joci mai multe roluri, toate reale, importante și solicitante în viața ta de zi cu zi: rolul de mama, cel de partener de viață în relația de cuplu, cel de partener de afaceri, coleg, antreprenor, prieten, etc. Cum reușești să păstrezi un echilibru jonglând zilnic cu responsabilitățile pe care le presupune fiecare dintre aceste roluri?
Larisa: Sincer, nu știu dacă reușesc să păstrez un echilibru pentru că nu cred în echilibru perfect. Viața mi-a arătat că exită perioade de echilibru și dezechilibru, zile bune și zile mai puțin bune. Cer des ajutorul pentru că am nevoie de el și aici sunt recunoscătoare pentru părinții săritori pe care îi am, pentru partenerul de viață harnic și înțelegător și pentru copilul răbdător cu mama lui, uneori vulnerabilă și imperfectă.
Oana: Ce îți aduce bucurie în viața ta de zi cu zi? Ce te face să te simți împlinită ca femeie?
Larisa: Cafeaua de dimineață, care are cel mai bun gust, când o beau cu iubitul meu, relațiile cu cei dragi, fie că sunt părinți sau prieteni, cărțile bune, masajul de duminică, cele câteva prietene minunate pe care viața mi le-a oferit, conversațiile cu mama, filmele bune, plimbările în parc și soarele.
Oana: Care ar fi cele mai importante recomandări ale tale în ceea ce privește un stil de viață echilibrat?
Larisa: Dieta Mediteraneană în 80% din timp, să ne permitem să „greșim” în restul de 20%, multă apă, soare, somn și vitamina L (love) din abundență (relații cultivate cu multă grijă).
Oana: Dacă ai avea o baghetă magică pe care ai putea să o folosești o singură dată, direcționată spre tine, spre cei apropiați sau spre lume în general, cum ai alege să o folosești și care ar fi „formula ta magică“?
Larisa: Dacă aș avea o baghetă magică, aș arăta celor din jur cât de frumoasă și „bogată“ ar fi lumea, dacă ne-am iubi și ne-am ierta mai mult decât o facem astăzi.