Skip to content

Datorită pasiunii mele pentru citit, m-am gândit că, poate, ar fi util să fac din când în când câte un review de carte și să împărtășesc cu voi descoperirile mele. Astfel, mi-am propus să scriu despre cărțile care mi se par relevante sau care au schimbat ceva în modul meu de a funcționa.

Cum ultimele cărți achiziționate au fost cele publicate recent de Editura Pagina de Psihologie a Paginii de Psihologie, inițial m-am gândit să vă povestesc despre Confesiunile unei mame imperfecte scrisă de una dintre cele mai bine văzute psihoterapeute din SUA – Harriet Lerner – și despre care toată lumea din jurul meu mi-a zis că este plină de umor și sensibilă și umană și vindecătoare. Însă, având în vedere că în ultimele 18 luni 90% din activitatea mea a constat în alăptat, schimbat scutece, autodiversificare, învățarea culorilor, a formelor și părților corpului, limbajul semnelor și altele din aceeași categorie, mi-a fost tare greu să abordez acest subiect. Nu mă înțelegeți greșit: ador mămicia și mă bucur de fiecare moment petrecut cu un sugar, dar simt nevoia să mai iau și câte o gură de aer. Așa se face că m-am pus pe citit Viața în doi când suntem trei. Primul gând a fost: „Ce-ți trebuie ție cartea asta, Nora? Ești în trei de opt ani și chiar și în patru de mai bine de un an…” Fiind însă vorba de soții Gottman, am luat-o ca pe o lectură necesară din punct de vedere profesional.

Cartea e destinată, în principal, tinerelor cupluri care urmează să aibă copii sau care au copii de puțin timp, oferindu-le 6 pași, pentru a-i ajuta să își cultive fericirea în cuplu.

Conform studiilor, după nașterea primului copil, satisfacția în cuplu scade semnificativ pentru 2/3 din cupluri. Conflictele și ostilitatea cresc, intimitatea emoțională scade. Nu doar relația are de suferit, ci și copilul însuși, deoarece bebelușii se dezvoltă armonios în sânul unei familii armonioase! În cuplurile nefericite, studiul Gottman a demonstrat deficiențe de dezvoltare ale copiilor – atât cognitive, cât și emoționale.

Cei 6 pași

Am rămas însărcinată după doar câteva luni de relație, astfel încât nu am avut parte de o viață în doi prea lungă. Cuplul nostru s-a consolidat în jurul lui „trei”. (O cheamă Maia pe fiica noastră cea mare, nu Trei!) Deci nu m-am gândit niciodată la noi din perspectiva „înainte și după copii”. Cu toate acestea, am conștientizat multe neajunsuri citind această carte, iar cei 6 pași mă ajută să rectific tirul.

Soții Gottman și-au rezumat în carte rezultatele cercetării și experiența de lucru cu cuplurile și consideră că, pentru a regăsi fericirea conjugală, este nevoie de următoarele:

  • Cultivarea prieteniei dintre parteneri și conștientizarea ingredientelor care mențin viața de cuplu sănătoasă.
  • Accentul pus pe bucuriile pe care le aduc copiii în viața de cuplu, nu pe neajunsuri (contează bucuria timpului petrecut împreună, importanța jocului).
  • Aplanarea conflictelor și ieșirea din blocaje.
  • Importanța vieții sexuale și a pasiunii în cuplu.
  • Rolul important al tatălui în viața copilului.
  • Crearea unei moșteniri spirituale și emoționale pentru copil.

Doi dintre acești pași au fost pentru cuplul meu de un mare impact: să nu mai consider că toate neajunsurile sunt din „vina partenerului” și să aplanez conflictele.

℗PUBLICITATE



Ador cărțile „practice” care mă pun la lucru, conțin exerciții și instrumente pe care să le testez eu însămi și să le propun și clienților. Exercițiul „Un tată cald și iubitor” mi-a deschis ochii asupra omului de lângă mine. A fost întotdeauna un tată implicat, care a schimbat scutece cot la cot cu mine, le-a făcut baie fetelor mai mult decât le voi face eu vreodată, a citit povestea de seară de sute de ori până la epuizare și așa mai departe. Și totuși, în ultima vreme, m-am surprins de multe ori nemulțumită că nu schimbă un bec sau că nu duce mașina la spălat. Însă citind lista celor 167 de itemuri din acest exercițiu, am realizat de fapt CÂT de multe face! (Nu mai multe decât mine… Dar, tare multe!) Și, pentru prima dată, m-am gândit cât de incomodă ar fi viața mea dacă nu le-ar mai face! Și atunci am înțeles cu adevărat expresia folosită de soții Gottman pentru primul principiu de viață în cuplu „suntem în aceeași oală”.

„Aplanați-vă conflictele și depășiți blocajele“ spune al doilea mare „uau” pentru mine, ca urmare a lecturării acestei cărți. După apariția celei de-a doua fiice, oboseala sarcinilor cotidiene ne-a făcut să fim mult mai reactivi unul față de celălalt. Cunoșteam teoria Celor 4 Călăreți ai Apocalipsei (din Cele 7 principii ale unei căsnicii fericite) și cu toate acestea nu mai reușeam să evităm disprețul, critica și ridicarea cortinei de fier… Mai mult, începuserăm să nu mai ținem cont de faptul că fetele erau de față uneori, atunci când ne certam… Acumulam frustrări după frustrări și făceam greșeli după greșeli. Până când am realizat, citind cartea, că noi nu mai aveam momentele noastre în doi, în care să discutăm. Nu mai exista organizare în niciun aspect al vieții noastre, nu știam unul de programul celuilalt și așa mai departe. Și astfel, am reluat practica „consiliului de familie” – un moment pe care îl folosim ca să ne organizăm săptămâna, să ridicăm problemele cu care ne-am confruntat și nemulțumirile, totul pe un ton calm și având convingerea că împreună găsim soluțiile.

Ce altceva mi-a mai plăcut în carte? Exercițiile de calmare a răspunsurilor fiziologice, listele cu întrebări deschise din chestionare și capitolul dedicat importanței remedierii.

Concluzia mea este că orice cuplu, indiferent de stadiul în care se regăsește – fie că așteaptă un bebeluș, fie că are un bebeluș sau doi de puțină vreme, fie că are copii de vârstă școlară – va beneficia de exercițiile și sfaturile practice din această carte.

Pentru mine, ca terapeut – această carte va fi pe picior de egalitate cu Împreună la bine și la greu a soților Harville Hendrix și Helen LaKelly Hunt (cei care mă cunosc, știu că se află în topul preferințelor mele), ca soție și mamă.

Și aceasta va fi o resursă la care să mă întorc, atunci când intru în pană de idei – și sunt convinsă că voi descoperi noi valențe la fiecare citire.

Nora Neghină este președinte și membru fondator al Asociației Mindsight România și expert în modelul de neurobiologie interpersonală dezvoltat de dr. Daniel J. Siegel.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0