Vacanțele te ajută să-ți reîncarci bateriile, să fugi pentru scurt timp din viața ta aglomerată, să te reconectezi cu propria persoană, să te încarci cu energie vibrantă.
Miroase a vară și a „vacanța mare“, cum îmi place mie să spun, deoarece asociez această perioadă cu vacanța de vară de pe vremea școlii. Pe atunci nu aveam griji. Singurele preocupări erau cele legate de jocurile din fața blocului, de plecarea la bunici și de juliturile de la genunchi sau coate, care veneau, inevitabil, din prea mult elan în fața provocării de a ajunge prima la minge, de a sări de pe cea mai înaltă creangă sau de a fi cea mai sprintenă.
Astăzi, vacanța aduce alte lucruri prețioase, pierdute însă în vâltoarea provocărilor de zi cu zi. Alergi încoace și-ncolo, ai de rezolvat mai multe sarcini decât poți duce, vezi pe rețelele sociale că alții fac atât de multe (cel puțin aparent!) și ți se pare că ție nu-ți ajunge timpul. Vacanțele și călătoriile, în general, sunt cele care te ajută să-ți reîncarci bateriile, să fugi pentru scurt timp din viața ta aglomerată, să te reconectezi cu propria persoană, să te încarci cu energie vibrantă, să iei o pauză pentru tine și pentru sufletul tău.
ABONARE NEWSLETTER
Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.
Călătoriile vin cu foarte multe beneficii. Spun asta nu doar cei care călătoresc, ci și oamenii de știință, care au analizat impactul acestora asupra călătorilor. Chiar și o vacanță la 120 de kilometri de casă poate avea un efect pozitiv asupra vieții noastre, la fel și evadările scurte.
Organizația Mondială a Sănătății definește, încă din 1946, sănătatea ca fiind nu doar absența bolilor, ci și o stare pe deplin favorabilă pe plan fizic, mental și social. Or călătoriile fix asta ne aduc.
Este dovedit științific că vacanțele ne fac bine
Diferite studii arată impactul pozitiv al călătoriilor asupra stării personale de bine, dar și asupra sănătății generale.
1. Diminuează stresul și reduc anxietatea. Știm că stresul joacă un rol important în ceea ce privește starea de bine. După cum punctează Gabor Maté în Mitul Normalității, anumite boli au ca rădăcină stresul. Prin urmare relaxarea, conectarea la natură și la propria persoană te pot aduce pe calea cea bună, menținându-ți o stare optimă de sănătate.
2. Facilitează armonia interioară. Când reușești să te detașezi de la ce raport ai de pregătit pentru birou, ce facturi ai de plătit, ce programări ai de făcut și intri în fluxul de vacanță, sănătatea ta are numai de câștigat. Atenția conștientă la ce vizitezi, ce mănânci, ce oameni cunoști înseamnă că te ocupi de sănătatea ta mintală. Viața nu este doar despre a face, este și despre a fi. Indiferent că mergi în vacanță peste hotare sau într-un colț verde din România, important este să îndrăznești să fii.
3. Îmbunătățesc funcționarea creierului. Trăind experiențe noi, în locuri diferite de cele obișnuite și interacționând cu oameni care provin din alte culturi, îți pui creierul la treabă. Astfel, ești stimulat să te adaptezi noilor provocări și să înveți să fii mai creativ în trăirea vieții. Integrarea diferențelor reprezintă un context de creștere și de dezvoltare.
4. Devin sursa amintirilor pozitive. Cercetătorii au demonstrat că, atunci când oamenii călătoresc, experimentează același nivel de creștere a fericirii ca atunci când își achiziționează ceva nou. Spre deosebire de bucuria tranzitorie a cumpăratului compulsiv, în călătorii trăiești experiențe și creezi amintiri care te vor urma toată viața și care te pot ajuta să trăiești împlinire și sens. Care este prima amintire care-ți vine în minte din vacanță?
5. Îți pot schimba mentalitatea. După cum spune psihologa Carol S. Dweck, mentalitatea de creștere este sursa bunăstării psihologice. Atunci când ai acces la obiceiuri noi și la comportamente diferite de cele obișnuite, se schimbă realitatea socială în care trăiești. Călătoriile te ajută să îmbrățișezi diferențele culturale, sociale și să aduci bucăți mici din alte lumi și acasă. Nu-i așa că ți s-a întâmplat să ceri rețeta unui preparat mâncat în Portugalia sau Italia, de care te-ai îndrăgostit?
Una peste alta, orice călătorie aduce în viața ta ceva bun. Fie că vorbim de odihna atât de necesară, de reconectarea cu sine sau cu oamenii dragi, pe care de multe ori îi neglijezi și îi vezi prea rar. Vacanțele nu sunt un moft, sunt o sursă necesară de reîncărcare a bateriilor, de prevenție și de creștere psihologică.
Citește și: