Skip to content

Diana Cosmin este unul dintre cei mai de seamă jurnaliști români. A început să scrie temeinic începând cu vârsta de 12 ani, a studiat Diplomație și Relații Internaționale, a ocupat funcția de redactor-șef al revistei ForbesLife, dar și al UP by Forbes vreme de câțiva ani, a fost contributor pentru mai multe reviste glossy și este autoarea cărții Poveștile unei inimi. În prezent, deține site-ul finesociety.ro, unde ne încântă cu povești despre viață, oameni, dar și diverse destinații pe care le vizitează. Despre ce nu vrea să știe lumea despre ea, am reușit să o „descoasem“ în interviul de mai jos.

Care este, în această perioadă, comportamentul tău „dubios“ în cuplu – un comportament de care nu ești mândră, dar care este greu de schimbat?

Nu știu dacă e dubios, dar se întâmplă să mă pierd și cu orele în câte o carte, uit să mănânc, nu mi se face sete, nu scot o vorbă, parcă nu sunt în cameră. În rest, chiar nu s-a schimbat nimic. M-am gândit mult înainte să răspund, dar nu, chiar nimic. Cred că unul dintre cele mai frumoase lucruri din lume e să poți sta cu orele și să citești lângă o persoană dragă.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fine Society by Diana Cosmin (@finesocietycurator) on

Ce te irită, în mod vizibil, în online, în această perioadă?

Acel tip de liniștire care minimalizează situația: e „doar o gripă“, noi „SIGUR nu pățim nimic“, „DOAR cei în vârstă“ au un risc de îmbolnăvire. Nu cred în panică, dar nici în această relaxare care merge mână-n mână cu incapacitatea noastră structurală de a urma reguli. Mereu știm noi mai bine decât toată lumea și adaptăm regulile după bunul plac.

Care este acel gest repetitiv al tău, pe care te enervezi cel mai des?

Îmi „mănânc“ buzele când scriu și sunt concentrată. Încerc să mă debarasez de asta.

Care este reacția ta, când te privești în oglindă?

În unele zile, „Oh Doamne…“, în altele, „Ce tipă mișto sunt, și mie mi-ar plăcea de mine“! Scopul meu pe viitor e să le armonizez pe cele două undeva la mijloc.

Ultima glumă bună auzită…

Cel mai recent e un meme „de actualitate“. Doi bărbați vorbeau într-un bar, iar unul îi spune celuilalt, foarte abătut: „Am reușit cât de cât să trec peste durerea despărțirii de ea, dar încă îmi tresare inima când simt miros de dezinfectant de mâini cu aromă de levănțică.“

Care este relația ta cu greutatea corporală? Cât de mult te preocupă acest subiect?

Am o relație foarte „fair“ cu corpul meu: dacă mănânc puțin, se vede; dacă mănânc mult, se vede. Nu am un metabolism de tipul „mănânc orice și nu se pune nimic pe mine“, dar nici „mă îngraș din aer“. E o relație echitabilă. Așadar, îi dau atât cât îi trebuie și suntem în regulă. Și încerc să-l ascult cât pot de mult, fiindcă nu i-a fost ușor în ultimii ani cu sănătatea și cred că îi „datorez“ asta.

Ce tips & tricks folosești, pentru a trece mai ușor peste autoizolare?

Sunt o introvertită, așa că izolarea asta mi se potrivește mănușă. Ca să parafrazez un banc care circula online… noi, introvertiții, evitam oamenii încă de acum zece ani.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fine Society by Diana Cosmin (@finesocietycurator) on

℗PUBLICITATE



Ce faci, atunci când nu poți dormi?

O să sune ciudat, dar nu mi s-a întâmplat niciodată să nu pot să dorm. Mă așez cu capul pe pernă și, în maximum cinci minute, am adormit. Oricât de stresată, obosită, agitată aș fi, adorm instantaneu. Pot să beau acum o cafea și în cinci minute sunt în lumea viselor.

Ai apelat de-a lungul timpului la consiliere psihologică?

Da. De două ori. Prima oară „fizic“, la un cabinet, iar a doua oară prin videoconferință, pe o platformă online (cu mult înainte de pandemie), fiindcă îmi era mai simplu așa, din lipsă de timp. Între cele două experiențe au trecut cinci ani.

După două ore de discuții, cel de-al doilea psiholog mi-a spus un lucru foarte interesant, care m-a ajutat să înțeleg ceva despre mine: că eu nu caut un psiholog, ci caut un „cap limpede“. În ambele dăți am apelat la un psiholog într-un moment în care trebuia să iau o decizie radicală în viață și voiam să vorbesc cu cineva „din afară“. Aveam nevoie de cineva neimplicat, care doar… să mă asculte. Să mă aud vorbind și rostind cu voce tare dubiile și deciziile mele. Mi s-a părut interesant, pentru că avea dreptate.

Cum reacționezi, atunci când știrile sunt tot mai sumbre?

Nu sunt o fire care se panichează ușor, așa că nu pot să spun că am reacții emoționale puternice la știri. Încerc să fiu rațională. Dacă mă impresionează ceva foarte tare, încerc să îmi mut mintea în altă parte. Intru pe Instagram, pun niște muzică, mă joc cu cățelul…

Care crezi că este acel lucru care altora li se pare ciudat, dar ție, normal?

Să poți să stai singur într-o casă, tu cu tine însuți, și să nu te plictisești sau să te însingurezi. Acum nu mai e cazul, dar mulți ani așa a fost viața mea și niciodată nu m-am plictisit și nu m-am simțit singură. Sunt conștientă că sunt o excepție.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fine Society by Diana Cosmin (@finesocietycurator) on

Ce lecție dificilă ai învățat, în relația de cuplu?

Că unele experiențe sunt făcute ca să-ți dai seama ce NU ești dispus să accepți și ce NU îți dorești de la viața ta. Și că și aceea e o lecție necesară ca să poți evolua.

Dacă în aprilie ai avea șansa de a-ți fi îndeplinite două dorințe… care ar fi acestea?

Să fie familia mea sănătoasă și… să mă plimb prin parc.

Ce ai vrea să spună lumea despre tine?

Că scriu bine. Cred că e singurul „titlu de glorie“ pe care mi l-am dorit vreodată. Am făcut cândva un interviu cu o scriitoare britanică, Michela Wrong, și mi-a spus că și-ar dori ca pe piatra ei de mormânt să scrie „She was a damn good writer“. Cam așa ceva, și eu.

Cum ai descrie, în trei cuvinte, finesociety.ro?

„Scriu pentru oameni.“

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0