Skip to content

Este psiholog, psihoterapeut relațional format în psihoterapia de familie, este curajoasă, vulnerabilă și gata de a da o mână de ajutor, atunci când cineva i-o cere. Prezentă atât online, cât și offline, Diana Lupu este unul dintre cei mai vocali specialiști în sănătate relațională și astăzi ne spune, pe paginadepsihologie.ro, #CeNuVreauSăȘtieLumeaDespreMine.

Care este partea cea mai provocatoare a meseriei de psiholog?

Pentru mine cea mai provocatoare parte este să reușesc să ies din mintea mea cu tendințe perfecționiste pentru a mă conecta într-un mod cât mai autentic cu povestea și nevoile clientului. Mai simplu spus e o provocare să mă detașez de teama de eșec și dezamăgire, însă cu cât conștientizez mai mult aceste gânduri și temeri, cu atât mai repede reușesc să gestionez această provocare a minții.

De ce e cool să mergi la psiholog?

Pentru că e o formă de conectare cu tine și pentru că exersezi curajul de a te descoperi și a te accepta atât cu plusuri cât și cu minusuri. Așa cum spune Brené Brown, intri în arenă, iar asta aduce adrenalină și curiozitate. Cum să nu fie asta cool?!

Cum arată o ceartă în cuplu din cabinetul tău?

Din experiența mea din terapia de cuplu am întâlnit două variante până acum: fie pline de vorbe și atitudini impulsive care „ajută“ ca esența mesajului să scape printre rânduri, fie pline de evitare și refuzul de a pune în cuvinte anumite subiecte de discuție. Însă în ambele situații rezultatul este același, partenerii nu se văd, nu se aud și mesajul cel mai important nu este transmis.

Care este cea mai neobișnuită solicitare de terapie?

Sinceră să fiu, au fost câteva pe care îmi este dificil să le pun în cuvinte, dar cred că cea mai neobișnuită a fost momentul în care persoana care m-a contactat nu a dorit să îmi împărtășească dorința sau motivul pentru care vrea să înceapă un proces de terapie deoarece eu ar trebui să știu să îi citesc gândurile. 

Multe persoane confundă terapia cu Facultatea de Psihologie și ajung, astfel, să realizeze că nu în acest mod își pot rezolva problemele. De ce crezi că există această confuzie?

Este exact ce am auzit în prima zi de facultate din partea unui profesor: „Dacă sunteți aici ca să vă faceți propria terapie, ați confundat clădirea“. Cred că se petrec astfel de confuzii pentru că încă nu avem suficient de multe informații despre ceea ce face un psiholog și ce înseamnă un proces individual de terapie. Mergem pe foarte multe supoziții și stereotipuri care ne împiedică să ne informăm corect.

Numește-ne un terapeut de talie internațională cu care rezonezi și alături de care ai vrea să porți o conversație autentică.

Chiar dacă în urmă cu câțiva ani am avut ocazia să o întâlnesc și să îi răpesc câteva minute, tot nu mi-a fost de ajuns, așa că alegerea mea rămâne Esther Perel. pentru mine este o inspirație atât ca profesionist, dar și ca energie și devotament.

Cum reacționezi atunci când clienții tăi nu își fac temele pe care le lași pentru acasă?

Ah! Încă mă chinui să găsesc un înlocuitor pentru sintagma „tema de casă“. Uite, am început cu asta tocmai ca să evit întrebarea, iar de aici se poate deduce că este o luptă interioară care nu are de-a face cu cealaltă persoană. Am fost un copil care și-a făcut mereu temele, iar a nu face asta e greu de dus pentru mine. La început m-am întrebat dacă ar trebui să insist sau dacă nu fac ceva bine și am realizat că eram această doamnă profesoară. Apoi, am trecut de la atitudinea asta și am ajuns în punctul în care aduc curiozitatea: întreb, evidențiez beneficiile și susțin ritmul propriu al fiecărei persoane.

View this post on Instagram

A post shared by Diana.Lupu (@dianalupu.psiholog)

℗PUBLICITATE



Cum arată din punctul tău de vedere o ședință de terapie reușită?

Pentru varianta terapeutului Diana de azi, cred că o ședință reușită de terapie este cea în care persoana din fața mea pleacă cu întrebări și emoții pe care este curios să le exploreze și după ce se încheie ședința de terapie. Poate într-o formulare mai puțin academică, acele ședințe în care simt că am apăsat niște butoane și am zgândărit emoțional pe ici pe colo.

Ce faci atunci când un client nu se arată foarte mulțumit de ședința ce abia s-a încheiat?

Respir. Mă observ. Mă consult cu câțiva colegi apropiați pentru a calma latura mea perfecționistă. Îmi reamintesc că încerc de fiecare dată să fiu un terapeut suficient de bun, iar asta mă face om.

Care este teoria din psihologie cu care nu rezonezi?

Interpretarea viselor.

Care sunt punctele tale de creștere ca terapeut?

Un mare punct de creștere a fost momentul în care mi-am dat voie să adaptez ideea de ce înseamnă să fii terapeut după propria mea personalitate. Multă vreme în viața mea am încercat să întâlnesc așteptări sau să îi mulțumesc pe ceilalți, iar asta m-a îndepărtat de a mă cunoaște și în special de a-mi da voie să fiu eu. Iar în procesul de terapie este un punct de creștere pentru că îmi permite să creez o relație mult mai autentică cu omul din fața mea.

Cum ai grijă de copilul tău interior?

Îl las să simtă și să exprime emoțiile fără teama că va fi judecat. Am învățat că e ok să spun că nu știu, că îmi este teamă sau că mă simt copleșită și îmi vine să plâng. 

Cum arată o ceartă în relația ta de cuplu?

Am noroc de un partener cu un simț al umorului bine dezvoltat (uneori prea bine dezvoltat pentru că de aici se nasc conflicte). Astfel, în relația mea de cuplu conflictul începe cu două persoane impulsive, apoi continuă cu puțină liniște, urmată de o glumă sau un „m-am liniștit, hai să vorbim“. Ne așezăm la masă și ne dăm cu rândul pe subiect. Apoi râdem de expresiile nervoase pe care le avem în momentele impulsive. E un adevărat show!

Anxietatea este una dintre cele mai des întâlnite emoții cu care ne confruntăm, în această perioadă. Ce instrumente avem la îndemână, pentru a nu escalada și a se generaliza?

Când vine vorba de anxietate, cred că e important să ne reamintim că avem la îndemână una dintre cele mai valoroase unelte: corpul și respirația noastră. Știu că poate să pară simplu însă ancora interioară a plămânilor noștri ne poate ajuta să ne readucem mintea în prezent printr-un exercițiu de respirație profundă.

Ce nu ar fi indicat să-i spunem, în niciun caz, unui psihoterapeut, pe parcursul unei ședințe?

Ne putem întâlni și la o cafea să povestim despre subiectul ăsta? 

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0