fbpx
skip to Main Content

Nota 10 și pregătirea academică nu garantează calitatea vieții copiilor noștri – explică psihoterapeutul Diana Stănculeanu în cea de-a treia conferință online #EduCARE – ai grijă de familia ta! (un proiect dezvoltat de Mozaic Media și Pagina de Psihologie și susținut de Secom România), având ca temă inteligența emoțională. Prima generație de părinți care se ocupă de inteligența emoțională a copiilor începe să descopere că funcționarea emoțională și socială a celor mici este mai importantă decât progresele lor academice și că a-i feri pe copii de emoții dificile, precum furia, tristețea sau frica este o abordare cu multe costuri emoționale în viața adultă.

Suntem, lăudabil, prima generație de părinți care se preocupă de inteligența emoțională a copiilor, dar încă nu înțelegem foarte bine acest concept   explică Diana Stănculeanu la EduCARE – ai grijă de familia ta! Pentru că noi am crescut cu multe reguli și cu foarte multă critică, ne dorim foarte tare ca viața emoțională a copiilor noștri să fie extrem de lină. Le netezim drumul, avem grijă ca toate nevoile și dorințele lor să fie împlinite, iar ei să nu trăiască nicio clipă emoții grele. Nu aceasta este, însă, calea de a construi inteligența emoțională a copiilor noștri spune Diana.

„Name it, to tame it“ (recunoaște-o, ca să o îmblânzești) este un principiu de funcționare emoțională care ne arată că în momentul în care folosim corect o etichetă emoțională, trimitem deja un semnal către creier, care, identificând acea etichetă verbală, reduce din intensitatea emoției respective cu aproximativ 25-30%. Așadar, copiii noștri au nevoie să se întâlnească cu emoții grele, ca să învețe să le tolereze, să le gestioneze și apoi să le ducă în comportamente sănătoase, prin care să nu se rănească pe sine și pe cei din jur. 

„Un copil inteligent emoțional nu este un copil care nu simte niciodată furia, ci este un copil care atunci când simte furie, ajunge încet-încet să nu mai lovească sau să nu se mai lovească. Un copil inteligent emoțional nu este unul care nu simte niciodată tristețe, ci este un copil care atunci când simte tristețe se mobilizează și identifică resursele de care are nevoie să-l ajute să obțină obiectivul pe care și l-a propus.“ – explică Diana Stănculeanu.

℗PUBLICITATE


Autonomia, explorarea, identitatea de sine și primii muguri de competență personală sunt cele 4 obiective majore din viața copilului pe care se construiește ulterior ceea ce numim inteligență emoțională. Iar aceste obiective trebuie să fie atinse în etapa preșcolară. Din păcate, aceasta este perioada în care părinții și cadrele didactice acordă mai multă atenție progreselor academice și nu sunt atenți și la funcționarea emoțională și socială a copiilor. „Nu ne va ajuta cu nimic că juniorul nostru de 6 ani și jumătate intră în școală deja pregătit să scrie și să citească sau cunoscând adunarea și scăderea, dacă el nu poate iniția o conversație de bază cu un coleg de bancă, dacă nu poate să-și gestioneze frustrarea pe care o simte când învățătoarea îl numește al doilea sau îi dă un feedback negativ, dacă nu-și poate gestiona tristețea în momentul în care copiii sunt împărțiți pe grupuri în clasă și el rămâne ultimul, neales. Tot ce înseamnă funcționare academică a unui copil va fi extrem de «faultată» când el nu are prerechizitele sociale și emoționale, iar noi avem 3 ani la dispoziție pentru a le cultiva.“ – explică Diana Stănculeanu.

Urmărește videoclipul de mai jos, pentru a afla mai multe despre cele 4 mari capitole ale inteligenței emoționale și modul în care ne putem ajuta copiii să nu fugă de emoții, ci să le trăiască sănătos.

Dacă ai ratat primele 2 conferințe online #EDUCare – ai grijă de familia ta! – poți vedea aici episodul în care Gáspár György (psiholog, psihoterapeut și autor) ne vorbește despre „casa în care iubirea și-a făcut cuib“, iar aici pe cel în care Oana Moraru (consilier educațional) ne spune care sunt cele 4 tipologii de copii și nevoile lor de învățare.

Pagina de Psihologie

Informații utile, articole de psihologie, o agendă a activităților și evenimentelor din sfera psihologiei, magazin virtual. Împarte informația - sănătatea relațiilor noastre este cea mai importantă resursă pe care o avem.

Back To Top
×Close search
Caută
#ZiuaAutorului
🎂 Azi o aniversăm pe EDITH EVA EGER.
Cartea autoarei, „Alegerea“, are astăzi preț special, cu 25% discount față de prețul afișat.
La mulți ani!
x