fbpx
skip to Main Content

Momentele de criză ne pot scoate la suprafață punctele slabe, dar și punctele tari. Suntem diferiți, iar, prin unicitatea noastră, reacționăm în variate moduri și este perfect normal să fie așa. Uneori, fără să ne dăm seama, ajungem să nu fim în stare să ne gestionăm emoțiile așa cum ne-am dori și să avem ieșiri comportamentale pe care nici noi înșine să nu le înțelegem și pentru care să ne căim ulterior.

Și totuși, pandemia Covid-19 pare să fi scos la suprafață și umanitatea, bunătatea și compasiunea din noi. Am ales în mod intenționat să nu fac referire și la toată lipsa de respect interpersonal pe care o vedem în diferite manifestări ale oamenilor, pentru că sunt de părere că avem mai multă nevoie să vorbim despre cine și ce face bine. Astfel că vă prezint povestea Liei Rubel (originară din Barre, Vermont și studentă la Universitatea Emory) care, potrivit site-ului goodnewsnetwork.org, a ajuns să schimbe în bine traiul unor seniori, întrucât carantina i-a anulat un stagiu pe care îl avea programat pe perioada verii. 

A fost contactată de către un prieten cu privire la o nouă inițiativă organizată de câțiva studenți de la Universitatea Yale (aceștia identificaseră o nevoie stringentă pentru persoanele ce aveau nevoie de îngrijiri medicale, dar care nu puteau părăsi locuințele pentru a se deplasa, de frică să nu se infecteze), și, fără să stea pe gânduri, Lia s-a alăturat proiectului de îndată, astfel luând naștere „Telehealth Access“, un serviciu destinat seniorilor cărora le lipseau diverse gadget-uri de care aveau mare nevoie.

Știm că tabletele și smartphone-urile căpătaseră o importanță vitală la începutul lunii martie, întrucât persoanele aflate la o vârstă venerabilă nu își mai puteau întâlni copiii, nepoții, nici măcar medicii; practic, izolarea era conform definiției din dicționar. 

Și, deși opțiunile de telemedicină au devenit destul de cunoscute odată cu dezvoltarea tehnologiei, acestea nu sunt atât de bine implementate și utilizate de către populație, din lipsa dispozitivelor necesare. 

În Vermont, spre exemplu, un segment de aproximativ 19% din populație are peste 65 ani (comparativ cu 15% față de restul Statelor Unite ale Americii), iar 10% din rezidenții statului nu au acces la internet.

Astfel, prin implicarea nelimitată a peste cincizeci de voluntari din douăzeci și șase de state, s-au acumulat 38.000 de dolari și 825 de dispozitive donate.

℗PUBLICITATE


Așa se face că, dintre acestea, 50 de dispozitive și 800 de dolari au fost colectați de către tânăra Lia Rubel pentru Vermont și merită evidențiat că în spatele cifrelor exprimate anterior se află beneficiarii care s-au putut bucura de o perioadă de izolare mai blândă, în care au fost posibile „vizitele“ online cu membrii familiei, cu prietenii, cu medicii. 

Faptul că acești tineri au „scurtat“ drumul către sufletele greu încercate ale seniorilor, aducând o rază de speranță în viețile lor, înseamnă că există speranță în rândul generațiilor ce urmează.

Să nu uităm că studiile de specialitate au arătat că singurătatea duce la o creștere a mortalității. Nimeni nu merită să se simtă respins, uitat, marginalizat, mai ales când putem împiedica, realmente, acest lucru.

Și da, de multe ori auzim cuvinte dure la adresa tinerilor, prognozând vremuri grele, însă merită precizat că umanitatea, educația și comunicarea fac să anticipăm viitorul luminos grație acestor exemple și să investim încredere în aceștia. 

Conflictele inter-generaționale ar putea fi stinse dacă am găsi puncte comune și elemente ce pot transforma o situație neprielnică într-una fructuoasă. 

De pildă, să învățăm unii de la ceilalți (tinerii de la seniori, din înțelepciunea acestora, iar seniorii de la tineri, cum să țină pasul cu tehnologia, spre exemplu) și să facem din fiecare zi un moment oportun pentru ceva nou. Niciodată nu este prea târziu pentru a da o mână de ajutor, dar nici pentru a deprinde lucruri noi; este necesar și suficient să avem mintea și spiritul deschise la orice provocări pentru că, în definitiv, viața este un carnaval.

Bianca Sîrbu

Bianca Sîrbu - jurnalist, lifestyle editor, om de bazã, pasionatã de comunicare, scris și materie cenușie.

Back To Top
×Close search
Caută