Skip to content

Suntem asaltați, zilnic, de vești negative, restricții, bilanțuri și scenarii sumbre asupra viitorului apropiat. Ne gândim de două ori înainte să plecăm de acasă, ca să nu mai amintesc de amânarea deciziei de a pleca în vacanță.

Oamenii se împart în două categorii: cei care ignoră, cu desăvârșire, sfaturile autorităților și ale medicilor, respectiv cei ce își iau toate măsurile de protecție, în așa fel încât să se protejeze pe sine, dar și pe cei din jurul lor. 

Oricare dintre aceste categorii au, la bază, o temere, o frică față de efectele adverse ale Covid-19, fie că le verbalizează, fie că le neagă și își induc ideea de calmitate. Și totuși, respectarea unor reguli precum distanțarea socială, igiena sporită, precum și purtarea măștii de protecție sunt elemente pe care le-am interiorizat, deja, mulți dintre noi, ajungând să fie un stil de viață – chiar dacă, inconștient sau din greșeală, fiecare dintre noi mai are și câte o mică scăpare.

ABONARE NEWSLETTER


Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.


În tot acest cerc vicios, anxietatea, depresia și neputința de a ne crea și a trasa viitorul își fac ușor, ușor apariția. Lucru nedorit, de altfel, întrucât odată instalate este nevoie de un timp apreciabil și de suport susținut pentru a le putea surmonta.

Și totuși, din acest scenariu negativ în care ne aflăm, este important să găsim și lucruri pozitive. Pare greu de crezut, sau, mai ales de pus în practică, însă, specialiștii ne încurajează să găsim, zilnic, motive pentru care să ne păstrăm optimismul la un nivel optim.

Prof. Joseph G. Allen (Universitatea Harvard și co-autor al lucrării Healthy Buildings: How indoor spaces drive performance and productivity), ne ajută în acest demers incomod de a găsi, cel puțin, șase motive pentru care să putem spune că există speranță în această criză fără precedent.

1. Tratamentele terapeutice

Existența acestor tratamente terapeutice, dincolo de protocoalele folosite de către suferinzi, vor apărea înaintea vaccinurilor. Dr. Allen susține că în momentul în care ne infectăm cu Covid-19, sistemul nostru imunitar încearcă să se apere (producând anticorpi capabili să ajute la identificarea celulelor infecțioase și oferind o protecție împotriva infecțiilor viitoare, însă fără a se cunoaște temporalitatea acestora).

Cercetătorii și-au îndreptat atenția în această zonă, creând clone ale acestor anticorpi, în vederea distrugerii proteinei spike a coronavirusului (aceasta fiind modalitatea prin care virusul își face apariția la nivelul celulelor noastre). Scopul acestor anticorpi monoclonali este tocmai acela de a opri modalitatea de propagare a virusului, fără a mai exista posibilitatea replicării acestuia în interiorul organismului uman.

2. Apariția testelor rapide 

Asemeni testelor de sarcină, testele rapide de salivă sunt, nu numai la un preț acceptabil, ci și (potrivit specialiștilor Michael Mina și Laurence J. Kotlikoff), deschizătoare de noi drumuri. Astfel, pentru un preț de 1-5 dolari, dar și într-un timp relativ scurt, putem afla răspunsul privind existența sau inexistența coronavirusului. De asemenea, folosirea acestora ar putea avea capacitatea de a detecta focare, dar ar putea fi și adevărate ajutoare atunci când ne dorim să revenim la normalitatea pe care o știam, odinioară. 

Prof. Allen susține că dacă în prezent, concertele, evenimentele sunt anulate, în viitor, utilizarea acestor teste ar putea fi soluția pentru participarea la o astfel de întrunire. 

Este foarte adevărat că acuratețea lor nu este una exactă, dar mai important de atât ar trebui să fie frecvența utilizării, precum și viteza acestora.

3. Purtarea măștii de protecție 

℗PUBLICITATE



Cu siguranță, temperatura crescută din termometre face ca purtarea măștii să devină din ce în ce mai greu de suportat, dar, merită menționat că ea ne poate feri de contactarea acestui virus nemilos. Dincolo de convingerile conform cărora rolul acestora este pur decorativ, specialiștii indică, încă de la izbucnirea pandemiei, importanța purtării măștii. Desigur, este important de știut că modalitatea prin care o folosim, igienizarea, sau depozitarea acesteia, fac diferența, fără îndoială.

În egală măsură, materialul din care este confecționată este la fel de important. Vedem pe stradă foarte multe persoane care poartă măști din material textil, însă, este necesar să facem paranteza și să precizăm foarte clar că acestea nu beneficiază de filtrele de protecție pe care le dețin cele medicinale. Chiar și așa, folosirea măștilor textile reprezintă un semn de respect și protecție pentru cei din jur.

4. Folosirea unor aparate de ventilație sigure

Covid-19 are capacitatea de răspândire și pe cale aeriană, după cum relatează OMS, motiv pentru care atât Organizația Mondială a Sănătății (în urma scrisorii trimise de 239 oameni de știință), cât și alte organizații au recomandat populației să își schimbe strategiile și setul de instrumente pe care le utilizează, atunci când se află în spații închise. 

Dr. Allen susține că, cu toate acestea, nici Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor nu recunoșteau existența acestei evidente realități. Astfel, fie că vorbim de curățarea filtrelor, de o ventilație mai bună, de construcții sănătoase necesare pentru a asigura o calitate superioară a aerului, orice astfel de inițiativă este binevenită, în așa manieră încât să ne poată ajuta să traversăm perioadele caniculare, în cele mai sigure modalități.

5. Expunerea la coronavirusurile anterioare, un scut de apărare

Ne dorim, cu orice preț, să găsim o soluție salvatoare de apărare a organismului împotriva Covid -19. Au trecut mai multe luni de când ne adaptăm noii vieți și, încă nu știm la ce să ne așteptăm, cu exactitate, în viitor. Temerea capătă cote maxime atunci când ne îndreptăm atenția spre anotimpul friguros și, implicit, valul doi ce se preconizează, odată cu venirea toamnei.

Totuși, speranța își face apariția chiar și în aceste momente grele, prin apariția unor studii ce atestă că expunerea la răcelile comune ar putea avea un rol protector pentru anumiți pacienți. Mai multe cercetări subliniază că între 20 și 50% dintre cei ce nu au fost niciodată expuși la noul coronavirus au, în organism, celule imune (sau celule T de memorie). Motivul ar fi infectările repetate, în perioadele reci la diverse forme de coronavirus. Totodată, această explicație ar fi corelată și amplitudinii răspândirii virusului comunitar, în proporție mai mică, sau mai mare. Nu există un adevăr absolut, în acest moment, dar, aceste supoziții pot oferi răspunsuri posibile multitudinii de întrebări pe care le avem.

6. Stadiul galopant al vaccinului anti Covid-19

Ne dorim, încă de la izbucnirea pandemiei, să auzim vești despre vaccinul care ne-ar putea reda viața pe care o aveam în urma cu câteva luni. Și ne bucurăm ori de câte ori aflăm de la cercetători că stadiul acestuia este unul cât se poate de avansat, producătorii de medicamente spunând că ar urma să se administreze doze încă din octombrie ale anului curent. Realizarea unui vaccin, în condițiile în care nu cunoaștem toate efectele adverse ale virusului este o luptă contra cronometru, poate cea mai rapidă dintre toate cele existente până în prezent, în istorie.

Odată existent antidotul, drumul până la pacienți este condiționat doar de producători și distribuitori. De altfel, Prof. Adden reliefează un lucru extrem de important, și anume o remarcă făcută de către o colegă de-a sa, dr. Juliette Kayyem, care susține că nu „vaccinurile fac diferența, ci vaccinările“.

Cu fiecare zi suntem mai aproape de găsirea vaccinului anti-covid

Astfel, am putea spune că făgașul până la apariția unei posibile soluții în lupta cu acest inamic invizibil este unul din ce în ce mai scurt, tot ce ne rămâne fiind să respectăm și să ne protejăm întocmai, pentru a evita infectarea unui număr mai mare, decât cel pe care îl avem în prezent. 

Este important să fim conștienți că o blocare a sistemului medical înseamnă nu numai un scenariu tragic pentru posibilele victime ale Covid-19, cât și pentru cei care suferă de alte comorbidități ori chiar cei sănătoși (lipsiți de antecedente medicale), dar care, la un moment dat, au nevoie să meargă la un consult medical. Conștientizarea, maturitatea și responsabilitatea sunt apanajul unei societăți mult prea încercate.

Stă în puterea noastră să putem încetini acest val al îmbolnăvirilor, prin simpla respectare a minimelor recomandări instituite. Viața are prioritate și este necesar, atât pentru fizic, cât și pentru psihic să privim cu optimism și speranță către viitor. Cu toate acestea, este necesar să ne implicăm activ în această luptă, fără a aștepta ca protecția să vină doar din partea autorităților și a medicilor, ori chiar să arătăm cu degetul atunci când posibilitățile sale sunt limitate. Așadar, merită să ne concentrăm atenția asupra încetinirii propagării în masă, prin respectarea recomandărilor primite, în așa fel încât să putem oferi cercetătorilor timpul necesar pentru a pune în aplicare scenariile optimiste pe care le studiază. În definitiv, având grijă de noi, avem grijă și de cei din jurul nostru.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0
Livrare gratuită în România la achiziții de peste 149,00 lei
0%