Skip to content

„…Și au trăit fericiți, până la adânci bătrâneți.“ Așa se sfârșesc poveștile. În zilele noastre însă, poveștile de dragoste se încheie uneori la tribunal. În prezent, desfacerea unei căsătorii nu se mai poate face prin mediere. Fiind o problemă personală (în care este implicat statutul persoanei), aceasta trebuie să fie decisă în urma unui proces – au decis judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție. De acum înainte, doar judecătorii vor mai putea pronunța divorțul, acordul de mediere reprezentând doar o probă în cadrul procesului. Hotărârea a fost promulgată în Monitorul Oficial în cursul săptămânii trecute, sesizarea fiind făcută întrucât instanțele judecătorești au realizat că există interpretări diferite ale acestor prevederi legale, în jurisprudența românească.

Mai exact, ICCJ a decis că „instanța de judecată nu poate consfinți acordul de mediere referitor la înțelegerea părților privind desfacerea căsătoriei“.

Potrivit platformei de știri Digi 24, pe de-o parte, instanțele au apreciat că „nu se poate lua act de acordul de mediere cu privire la divorț, reținând că divorțul reprezintă o acțiune personală, ce privește statutul persoanei“. Astfel că, prin intermediul medierii, se pot stabili doar limitele neînțelegerilor dintre soți, respectiv continuarea căsătoriei, însă nu și divorțul.

Art. 64, alin. (2) din Legea nr. 192/2006 – în care se prevede „înțelegerea soților cu privire la desfacerea căsătoriei“ – face referire la consensul soților privind modalitatea prin care se realizează desfacerea acesteia, nu și pronunțarea divorțul în baza acordului de mediere.

De asemenea, „instanțele de judecată pot ține seama de acordul de mediere referitor la divorț, dar sub condiția ca instanța să pronunțe desfacerea căsătoriei prin acord, în urma verificării consimțământului liber exprimat al părților în acest sens în fața instanței de judecată“, în condițiile art. 931 alin. (1) din Codul de procedură civilă. Instanța de judecată are nevoie de consimțământul ambelor părți pentru desfacerea căsătoriei, în caz contrar neputând lua act de hotărârea de a divorța a celor două persoane în fața mediatorului.

℗PUBLICITATE



Păreri diferite au existat și asupra faptului că se poate lua act de acordul mediatorului în privința divorțului (art. 59, alin. (2) și art. 64, alin. (2) din legea nr. 192/2006), însă cu condiția ca înțelegerea părților să respecte interesul superior al minorului.

În concluzie, în prezent, soții vor putea, prin mediere, să-și soluționeze doar neînțelegerile legate de continuarea căsniciei. Totodată, ei mai pot încheia un acord de mediere și privind partajul bunurilor comune, drepturile părintești, stabilirea domiciliului copiilor, precum și contribuția soților la întreținerea copiilor.

Însă, potrivit comunicatului UNNPR (Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România), „singurele modalități de desfacere a căsătoriei avute în vedere în mod expres de legiuitor sunt cele reglementate de art. 374 și art. 375 din Codul Civil: în fața ofițerului Stării Civile sau a notarului public și în fața instanței de judecată“.

Desigur, nimeni nu se căsătorește cu gândul că într-o zi se va despărți. Dar dacă se ajunge în acest punct, este înțelept să știm că, înainte de a depune actele pentru divorț, am putea apela la un specialist în sănătate relațională, pentru a înțelege cât de șubredă a devenit legătura din cuplu, precum și eventualele soluții de revenire a mariajului.

Este important de știut că o căsnicie implică atât momente prielnice, cât și momente tensionate și că maturitatea, bunătatea, empatia și compasiunea fac parte din acest cocktail, în diverse concentrații. Totodată, este înțelept să ajungem să ne cunoaștem suficient de bine partenerul, dar și planurile lui de viitor – acestea numărându-se printre cele mai comune motive de separare, respectiv divorț. De asemenea, înainte de a face pasul spre despărțire, sănătos ar fi să nu întrerupem comunicarea – mai ales dacă la mijloc există și copii. Pentru o bună sănătate emoțională, nu trebuie să uităm de noi înșine și de valorile noastre de viață.

Bianca Sîrbu - contributor senior, jurnalist, lifestyle editor, om de bazã, pasionatã de comunicare, scris și materie cenușie.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0