Skip to content

Cel de-al patrulea invitat în podcastul lui Vasi Rădulescu, unul dintre cei mai populari medici din România și formator de opinie în domeniul educației pentru sănătate, a fost psihoterapeutul relațional Gáspár György. Cei doi se cunoșteau din spațiul virtual, ba chiar au și colaborat la câteva proiecte, dar aceasta a fost prima lor întâlnire în carne și oase. 

La fel ca majoritatea conversațiilor din ultima vreme, și discuția lor a debutat cu subiectul efectelor psihologice ale pandemiei însă, în scurt timp, au virat către subiectul principal al podcastului, și anume construirea de relații sănătoase cu cei din jur. În viziunea lui Gáspár, care și-a făcut o misiune din a promova importanța spațiului psihologic dintre oameni, de calitatea relațiilor noastre depinde calitatea și durata vieții noastre.

Primul pas către o schimbare dezirabilă este acela de-a conștientiza locul și rolul pe care le îndeplinesc aceste legături invizibile, numite relații, în viețile noastre, ale tuturor. Apoi, avem de analizat bagajul psihologic cu care am pornit de acasă pentru că, așa cum spune Gáspár, din copilărie nimeni nu vine cu mâna goală. Cu toții cărăm în suflet o moștenire invizibilă care ne spune cine suntem, ce putem face, cum este lumea și la ce ne putem aștepta din partea celor din jur; ceea ce face ca trecutul să pună mai multă stăpânire asupra prezentului decât am fi dispuși să credem. 

Cei doi au mai discutat și despre importanța atașamentului părinte-copil, despre nevoia celor mici de explorare și despre conturarea identității, sau nașterea psihologică. Dar au încercat să răspundă și la întrebări precum: Care este sensul vieții? Dar cel mai bun sfat pentru părinți? Când știm că suntem pregătiți să devenim părinți? 

℗PUBLICITATE



Înainte de final, Vasi a fost curios să afle ce înseamnă pentru Gáspár fericirea, care este relația lui cu sănătatea, cât de mult și mai ales cum anume meditează, cum se vede la bătrânețe și ce valoare are lectura în viața unui om. 

În conversație au fost amintite și câteva cărți, ca fiind recomandări pentru publicul larg: Omul în căutarea sensului viețiiArta de-a iubiAlegerea și, desigur, cărțile publicate de Gáspár.

Întreaga conversație, care a durat peste două ore, poate fi vizionată mai jos.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0