Skip to content

Cathryn Taylor este licențiată în terapie familială și în terapia dependențelor. În timp, Cathryn Taylor și-a rafinat abordarea pentru a putea ajuta persoanele copleșite de experiențele trăite — fie incest, divorț, faliment, boală sau accident — și include mai mult decât munca cu copilul interior, pentru care este ea recunoscută.

Ghidul copilului interior este o carte de referință și a plasat-o pe Cathryn în primii cinci specialiști în domeniul copilului interior. Mai mult decât atât, Cathryn este singura care a dezvoltat în continuare acest concept și l-a aplicat în toate sferele personalității și sufletului. Doar așa, consideră ea, poate să se dezvolte pe plan personal și profesional. Datorită dăruirii cu care se implică în munca sa, a fost numită „mama lucrului cu copilul interior“. Cathryn susține seminare, prelegeri și cursuri de mai bine de trei decenii.

În continuare am ales câteva citate care ne-au plăcut mult, care ne ajută să ne întoarcem în copilărie și să ne explorăm durerea, pierderea, rușinea și vina:

● Copilul interior este purtătorul poveștilor noastre personale, vehiculul amintirilor noastre, atât ale copilului real, cât și ale unui copil idealizat din trecutul nostru. 

● Deși conceptul de copil interior pare să reprezinte o dezvoltare recentă în cadrul psihologiei vindecării, conceptul există de peste 2.000 de ani. Carl Jung îl numea copilul divin. 

● Cuvântul intimitate poate fi interpretat ca „a vedea în interiorul cuiva“. Pentru majoritatea, asta înseamnă „privește‐mi durerea, rușinea și teama“. 

● Pentru mulți, vindecarea copilului interior a început să fie sinonimă cu recuperarea. Înfrânarea comportamentelor distructive a devenit dependentă de confruntarea cu propriul trecut. 

● Copiii tăi interiori pot să‐ți apară în diferite moduri în viața de zi cu zi. Uneori sunt pozitive, precum bucuria copilărească pe care o simți atunci când înalți un zmeu sau încântarea pe care o trăiești în timpul unui meci. Pot să fie însă responsabili și pentru momentele în care te simți supărat, singur sau confuz.

● Pentru a ne vindeca durerea, trebuie să fim în primul rând dispuși să trăim acea durere. 

● Pentru a te vindeca, trebuie să conștientizezi ceea ce nu ai primit și să‐ți eliberezi sinele de la a‐și mai dori acest lucru. 

● Procesul vindecării interioare este incomplet dacă nu suntem dispuși să‐i oferim o formă simbolică și să‐l celebrăm. 

● Dacă nu te‐ai considerat în siguranță să spui ce simțeai, sau dacă nu ai avut abilitățile necesare să exprimi ce simțeai, aceste sentimente s‐au stocat în corp, pentru că trupul tău cuprinde tensiunea emoțională neexprimată. 

● Dacă a trebuit să te prefaci în copilărie că totul era în regulă, când în interior te simțeai de fapt speriat sau furios, atunci ai reprimat ceea ce simțeai. 

● Reprimarea și disocierea se întâmplă inconștient. O mică parte din persoane își aduc aminte că și‐au părăsit trupurile, dar majoritatea oamenilor suferă pur și simplu de o pierdere de memorie. 

℗PUBLICITATE



● Putem să devenim părinții care ne‐au rănit atunci când ne abuzăm, neglijăm sau molestăm trupul. 

● Nu‐ți reprimi doar durerea din perioada copilăriei, ci și bucuria și inspirația. Dacă vrei să‐ți recuperezi bucuria și să vindeci durerea, va trebui să retrăiești sentimentele de la fiecare vârstă în parte. 

● E mai ușor să dai o formă copilului interior dacă sentimentele sunt intense. Dacă sunt vagi, forma copilului tău interior va fi la rândul ei vagă. 

● Desprinde‐te de durere atunci când e necesar, dar nu evita să o simți. Nu poți să te vindeci dacă nu ești dispus să trăiești durerea rămasă din copilărie. 

● Concretizarea durerii tale înseamnă să te separi de sentimente și să le permiți să ia forma copiilor tăi interiori. Dacă nu te separi de durere, o să te afunzi în ea. 

● Vocea critică se manifestă prin afirmații ce încep cu „ar trebui“, „nu ar trebui“, sau „nu poți“. Aceste fraze repetă mesajele pe care le‐ai auzit în copilărie, iar fiecare stadiu de dezvoltare are propria voce critică. Unele dintre aceste mesaje au fost menite să te protejeze și să te ghideze, în timp ce altele au avut ca scop să te rușineze și restricționeze.

● Este imposibil să te separi de un sentiment pe care nu l‐ai simțit sau acceptat. Separarea de sentimentele tale, sau „concretizarea“, așa cum o numesc eu, devine importantă atunci când ești pregătit să începi procesul de vindecare. 

● De fiecare dată când simți panică sau teamă, probabil trăiești o pierdere, pentru că panica este prima etapă a doliului. Prin intermediul panicii te desprinzi de negare și te eliberezi pentru a simți frica. 

● Furia este singura emoție ce poate să ne dea puterea de a trece dincolo de panică, ca să putem să ne înfruntăm și să întrerupem comportamentul nostru de negociere. 

● Relațiile romantice sunt incitante. Nicio altă zonă nu‐ți oferă mai multe oportunități de a te dezvolta. Dar puțini dintre noi știm cum să le facem să funcționeze. 

● Relațiile sunt dificile. Te determină să‐ți examinezi acele părți din tine care sunt rănite. Să fii intim cu alte persoane înseamnă să‐ți împărtășești durerea și să riști să fii rănit. 

● Dacă ți‐ai văzut în copilărie tatăl că are mai multe aventuri extraconjugale, e posibil să existe un copil interior care să se teamă de apropiere, pentru că aceasta presupune și infidelitatea.

Nu ai timp să citești? Atunci ascultă! (Articolul audio este produs cu generator de voce AI.)

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0