Dacă o inundație își urmează cursul neabătut și nu este oprită, efectele vor fi dezastruoase. Ei bine, inundarea cu emoții negative e forța motrice ascunsă în amonte și precede Cascada Distanțării și a Izolării. Această cascadă e compusă din patru trepte (patru pași) – pe care oamenii în parcurg atunci când bat în retragere dintr-o căsnicie. Pornind de la munca de cercetare a renumitului expert în relații dr. John Gottman, distanțarea în cuplu nu se produce peste noapte, este un proces în care suntem implicați fără a fi conștienți de direcția în care ne îndreptăm.
Pentru a avea parte de o relație împlinită de cuplu, avem nevoie de o stare de prezență conștientă, să știm ce se întâmplă cu noi și de-o potrivă să putem recunoaște care sunt pașii periculoși care ne apropie de prăpastia durerii. Vă prezentăm mai jos cei patru pași periculoși, așa cum sunt aceștia descriși în munca lui John Gottman.
Pasul unu: Vă considerați problemele conjugale ca fiind severe
Cele mai multe cupluri vor admite, probabil, că uniunea lor e departe de perfecțiune. Însă, odată ce ți-ai fixat în minte ideea că problemele voastre sunt, practic, niște obstacole imposibil de trecut, ai pășit într-o zonă periculoasă. A ajuns mariajul vostru în acest regretabil stadiu? Pentru a descoperi răspunsul la această întrebare completează chestionarele din cartea – Căsnicia, pe roate sau pe butuci?, p. 153. Tot în această carte sunt prezentate instrumente de evaluare și ale următorilor trei pași.
Al doilea pas: Vi se pare inutil să vorbiți în cuplu despre necazurile voastre
Nu doar că vă percepeți căsnicia ca fiind la mare ananghie, dar simțiți și o mare neputință de a o salva comunicând cu partenerul de viață. În schimb, căutați o soluție pe cont propriu: „Voi încerca să fiu mai drăguță cu el“ sau „Îi voi ignora insultele“. E posibil să încercați chiar să vă feriți de anumite interacțiuni cu celălalt sau să vă convingeți că nu vă supără diversele fapte ale partenerului (când, de fapt, vă deranjează foarte tare).
Al treilea pas: Începeți să trăiți vieți paralele
Noi toți cunoaștem cel puțin un cuplu de felul acesta: trăiesc amândoi în aceeași casă, dar nu și în același univers. Amintiți-vă de Prințul Charles și Prințesa Diana, chiar și înainte ca separarea lor să devină oficială. Asemenea mariaje seamănă mai mult cu niște aranjamente de afaceri, decât cu niște relații intime. Deși cuplul e posibil să mai stea împreună, partenerii arareori intră în contact unul cu altul.
Al patrulea pas: Singurătatea
Oficial, încă mai sunteți căsătoriți. Dar fiecare dintre voi se simte atât de izolat, încât există doar o mică diferență între mariajul vostru și traiul de unul singur. Numai că singurătatea este una dintre cele mai dureroase condiții umane. E o tragică ironie să te simți așa într-o căsnicie, despre care se presupune că oferă iubirea și compania cuiva. Oamenii care ajung în acest punct nu divorțează neapărat. Dar dacă nu se caută unul pe altul (și, în general, dacă nu cer ajutor de specialitate), mariajul lor e, practic, terminat. Din nou, întrebările care urmează sunt destul de evidente, dar testul vă poate arăta cu claritate cât de singuri sunteți.
Material extras din cartea Căsnicia, pe roate sau pe butuci?.