skip to Main Content

Capacitatea de a detecta pericolul în postura celorlalți a fost studiată de cercetătoarea în neuroștiințe Beatrice Gelder. Cercetările sale au demonstrat cum creierul unui observator reacționează mai puternic la limbajul corporal al unei persoane aflate într-o postură care denotă frică, decât o face chiar și la o expresie facială de frică. Asemenea Gorgonei Medusa, privirile pline de frică pot paraliza sau, cel puțin, pot evoca propriile noastre reacții puternice bazate pe frică. Cu toate acestea, oricât de puternice ar fi expresiile faciale în transmiterea pericolului, postura crispată a unei persoane și mișcările furtive ne fac să ne simțim și mai inconfortabil. Nu v-ați speria și voi văzând tresărirea bruscă a drumețului din fața voastră, cu o fracțiune de secundă înainte de a auzi șuieratul și zornăitul unui șarpe cu clopoței? Acest tip de comportament imitativ apare în întreaga lume animală. Dacă, de exemplu, o pasăre dintr-un stol aflat la sol își ia brusc zborul, toate celelalte păsări o vor urma imediat după aceea; ele nu trebuie să știe de ce. Este posibil ca pasărea care rămâne în urmă să nu trăiască pentru a-și transmite genele către următoarea generație.

Combinate, o față înfricoșătoare, hipervigilența și o postură înțepenită și contractată sunt puternic convingătoare. Ele ne determină să ne pregătim corpul pentru acțiune, să localizăm sursa amenințării și apoi să răspundem imediat. Poate că o amenințare percepută provine de la o persoană „încordată“ care se pregătește să lovească din cauza fricii agravate. În viața de zi cu zi, cei mai mulți dintre noi evită persoanele temătoare sau furioase. Pe de altă parte, persoanele a căror postură exprimă grație și acceptare ne liniștesc prin dezinvoltura lor. Astfel, suntem atinși în mod deosebit de seninătatea, compasiunea și liniștea profundă a unor oameni precum Nelson Mandela, Thích Nhất HạnhDalai Lama sau o mamă iubitoare care își alăptează liniștită copilul.

Rezonanța posturală ocolește mintea conștientă

Cercetările lui Gelder arată puterea posturilor înfricoșătoare de a activa anumite zone specifice ale creierului unui observator – zone pe care posturile fericite și neutre le lasă inactive. În plus, aceste regiuni ale creierului, stimulate de recunoașterea posturilor corporale înfricoșătoare, se diferențiază și mai mult de regiunile implicate în citirea fețelor înfricoșătoare. Centrele de recunoaștere a posturii includ mai multe regiuni ale creierului, unele care procesează emoțiile și altele care ne pregătesc în primul rând pentru acțiune. Potrivit lui Gelder, „Aproape că se poate spune că atunci când vezi un corp înfricoșător reacționezi cu tot corpul“. Această observație susține principiul darwinist de bază conform căruia capacitatea umană de a citi rapid corpurile și de a răspunde atât fără echivoc, cât și instantaneu, este extrem de avantajoasă. Citirea corpurilor celorlalți ne predispune la acțiuni care ne sporesc șansele de supraviețuire. Pentru a fi eficientă și imediată, o astfel de rezonanță posturală ocolește mintea conștientă. Deliberarea rațională ar putea compromite supraviețuirea prin confuzie și încetinirea noastră. Reacțiile de supraviețuire în circumstanțe amenințătoare trebuie, în general, să fie rapide și sigure, nu cântărite. Potrivit cercetătorilor Rizzolatti și Sinigaglia, „percepțiile noastre asupra actelor motorii și a reacțiilor emoționale ale altora par să fie unite de un mecanism de oglindire care permite creierului nostru să înțeleagă imediat ceea ce vedem, simțim sau ne imaginăm că fac ceilalți, deoarece declanșează aceleași structuri neuronale care sunt responsabile de propriile noastre acțiuni și emoții .“

Procesarea de „jos în sus” și supraviețuirea noastră

Dacă creierul nostru neocortical (cel care gândește) ar avea prioritate în fața reacțiilor instinctuale inferioare (bazate pe acțiune), ați putea avea un dialog interior cam așa: „Maxilarul și umerii acelui tip transmit încordare și furie pe măsură ce se apropie. Ochii îi sunt șovăielnici… dar cămașa lui – ei bine, are o culoare plăcută și seamănă cu cea pe care aproape am cumpărat-o de la Macy’s.“ Centrul de procesare „de jos în sus“ al supraviețuirii vă alertează corpul (Evită această persoană, fără discuții!), procesarea „de sus în jos“ șerpuiește printr-o analiză mult mai lentă, bazată pe limbaj.

Alte cercetări confirmă pertinența citirii instantanee a corpului. Un studiu recent realizat de armata americană sugerează că viteza cu care creierul citește emoțiile din limbajul corporal al celorlalți și interpretează senzațiile din propriul corp este esențială pentru a evita amenințările iminente, cum ar fi capcanele ascunse, cine ar putea avea o bombă ascunsă sau cine a îngropat recent una.

℗PUBLICITATEÎn același articol, neurologul Antonio Damasio adaugă că „emoțiile sunt programe de acțiuni practice care lucrează pentru a rezolva o problemă, adesea înainte de a fi conștienți de ea . Aceste procese sunt la lucru în permanență, la piloți, la conducătorii de expediții, la părinți, la noi toți.“

Abordările terapeutice care neglijează corpul, concentrându-se în principal pe gânduri (procesare de sus în jos), vor fi în consecință limitate. Cu alte cuvinte, abordarea mai întâi a „limbajului corporal“ al unui client și apoi, treptat, înregistrarea emoțiilor, percepției și cogniției acestuia nu este doar valoroasă, ci esențială. „Cura de vorbire“ pentru supraviețuitorii traumei ar trebui să facă loc glasului tainic al expresiilor corporale tăcute, dar izbitor de puternice, pe măsură ce acestea ies la suprafață pentru a vorbi în numele înțelepciunii sinelui profund.

Extras din cartea Într-o voce nerostită.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0