Skip to content

În lumea științifică, cercetătorii au demonstrat că noi, oamenii, avem capacitatea de-a învăța și de a ne antrena creierul pe parcursul întregii vieți. Iar această capacitatea este mai mare și mai importantă decât ne-am fi imaginat vreodată. Psihologi precum Carol Dweck au realizat studii amănunțite și au ajuns la concluzia că părerea pe care o avem despre noi înșine ne influențează puternic viața. Dincolo de moștenirea genetică, care este indiscutabilă, experiența, practica și strădania pot face adevărate miracole în modul nostru de funcționare. Însă, după cum descrie dr. Dweck și în cartea Mindset, totul depinde de mentalitatea noastră. 

Cele două mentalități: rigidă vs. flexibilă 

Mentalitățile se referă la o constelație anume de credințe și gânduri care ne guvernează viața, alegerile și, în cea mai mare parte, comportamentele. Din acest punct de vedere, în literatura de specialitate oamenii sunt împărțiți în două categorii: cei cu mentalitate rigidă și cei cu mentalitate flexibilă. 

Persoanele din prima categorie, trăiesc cu convingerea că abilitățile lor sunt bătute în cuie, că unii oameni se nasc deștepți și inteligenți, în timp ce alții sunt mai modești și limitați din fire. Iar persoanele cu o bună înzestrare biologică ar trebui să-și dovedească în mod continuu capacitățile și supremația. Dacă faci parte din categoria oamenilor cu mentalitate rigidă s-ar putea să fii un perfecționist, care se așteaptă ca totul să funcționeze într-un anumit fel, drept urmare greșelile și erorile nu sunt acceptate sau permise. Credința de bază este aceea că inteligența și aptitudinile reprezintă un dat și nu pot fi modificate. Și chiar dacă ești capabil să înveți lucruri noi, acestea nu te vor face mai deștept. 

În timp ce persoanele din a doua categorie, cele cu mentalitatea flexibilă, cred că prin efort se pot dezvolta însușiri fundamentale. Deși oamenii sunt diferiți între ei, fiecare ființă umană se poate schimba și poate evolua, prin strădanie și cunoaștere. Persoanele cu acest tip de mentalitate consideră că oricine ar putea ajunge orice, dacă există motivație și o educație corespunzătoare. Atunci când avem această credință, că ființa umană se poate schimba, găsim și motivația necesară pentru a învăța și a ne dezvolta. Tot observațiile și descoperirile oamenilor de știință ne spun că dorința de-a ne depăși limitele în permanență, chiar și atunci când nu ne merge bine, este esențială pentru a ne păstra flexibilitatea mintală. Această mentalitatea poate face ca ființa umană să fie înfloritoare chiar și în cele mai complicate și grele momente din viață. Credința de bază este aceea că oricât de inteligenți ne-am fi născut, putem oricând să îmbunătățim acest aspect; și că prin ceea ce învățăm să facem, contribuim la dezvoltarea nivelului personal de inteligență.      

℗PUBLICITATE



Mentalitatea rigidă umbrește dorința de a învăța 

Tot echipa de cercetători condusă de dr. Dweck a descoperit că atunci când ne schimbăm mentalitatea, ne putem schimba la modul cel mai serios lumea. Într-una dintre lumi, în cea a trăsăturilor rigide, să ai succes presupune să-ți dovedești inteligența și talentul. În lumea oamenilor cu calități transformabile, succesul presupune să ne autodepășim, continuu, pentru a învăța câte ceva nou. Înseamnă să ne lăsăm purtați de energia dezvoltării. 

Dacă acceptăm faptul că mentalitățile sunt, în fapt, niște convingeri, putem spune și că acestea sunt concepții care există doar în mintea noastră și pe care le putem schimba. Însă, mentalitatea rigidă poate să blocheze, într-o primă fază, dorința de învățare și posibilitatea de schimbare. În timp ce persoanele cu mentalitate flexibilă știu că orice schimbare este un proces care necesită timp, exercițiu și multă implicare; cele cu mentalitatea rigidă se așteaptă ca totul să se petreacă peste noapte, iar dacă nu este așa, înseamnă că schimbarea nu este pentru ei. 

Tipologia mentalității afectează în mod semnificativ și relația de cuplu

Este dovedit științific că persoanele cu mentalitate rigidă se așteaptă ca partenerii să-i pună pe un piedestal, să-i facă să se simtă perfecți și să-i venereze. Cu alte cuvinte, partenerul nu ar trebui să intervină sub nicio formă asupra calităților lor de neschimbat. În timp ce partenerii cu mentalitate flexibilă spun că partenerul ideal este cel care le vede defectele și-i ajută să le corecteze, care-i determină să fie mai buni și care-i încurajează să învețe în mod continuu. Nu este vorba nici în cazul lor de parteneri care să-i critice sau să le facă reproșuri în mod constant, vor doar o relație cu cineva care să-i ajute să se dezvolte. Aceștia nu pleacă de la premisa că sunt perfecți, fără de cusur și că nu au nimic de schimbat sau de învățat. 

Un alt aspect interesant este și cel potrivit căruia partenerii cu mentalitate flexibilă nu sunt orbiți de obsesia față de stima de sine și încrederea în propria persoană. Chiar și atunci când încrederea acestora în propria persoană sau stima de sine este fluctuantă, ei își permit să se apuce de treabă cu maximă implicare și aleg să se țină de acel lucru, ajungând uneori să facă un anumit lucru tocmai pentru că nu sunt buni la acesta. 

În concluzie: 

  • Toți oamenii se nasc cu plăcerea de-a învăța lucruri noi, dar mentalitatea rigidă ne poate sabota și diminua această plăcere. 
  • Este tentant să ne imaginăm o lume în care suntem perfecți, dar dezvoltarea continuă este o dovadă de sănătate mintală și spirituală. 
  • Fiecare experiență dificilă, dacă este analizată în profunzime, poate genera anumite lecții de viață. 
  • Orice ne dorim poate deveni realitate, dacă credem că suntem în stare să facem schimbări și dacă avem un plan privind realizarea acelui obiectiv. 

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0