Skip to content

Doi dintre experții în tot ceea ce numim parenting sunt dr. Daniel Siegel și dr. Tina Payne Bryson. Ambii sunt pasionați de neurobiologia interpersonală (NBIP) și au scris mai multe cărți împreună. Iar Inteligența parentalăCreierul copilului tăuPuterea de a fi prezent sunt doar câteva dintre ele.

Teoria din spatele metodei lor de parenting este aceea că nu există părinte perfect, ba mai mult, niciun copil nu are nevoie de un părinte perfect, dar fiecare copil are nevoie de un părinte prezent. A fi un părinte prezent, din perspectiva NBIP, înseamnă să fim alături de copiii din viața noastră, dând dovadă de o anumită calitate a prezenței. Una în care suntem implicați – atenți și conștienți – atunci când povestim, ne jucăm, ne plimbăm sau orice am face în ecuația părinte-copil. Fiind implicați atât mental, cât și emoțional.

Toate aceste explicații sunt dovedite științific, atât prin cercetările din sfera teoriei atașamentului, cât și a NBIP, care însumează un număr de peste 70 de manuale clinice și de specialitate. Neurobiologia interpersonală este un domeniu interdisciplinar care urmărește să identifice secretele bunăstării mintale și interpersonale. NBIP analizează felul în care funcționează mintea noastră (inclusiv emoțiile, gândurile, atenția și conștiința), creierul încorporat, relațiile interpersonale, dar și pe cele cu lumea din jur.

Cele patru nevoi pe care le respectă părintele prezent

Potrivit observațiilor realizate de dr. Siegel și cei peste 40 de oameni de știință și clinicieni din echipa de NBIP, prezența părintelui îl face pe copil să se simtă:

℗PUBLICITATE  1. Protejat – copilul se simte apărat și ocrotit;
  2. Văzut – copilul simte că părintelui îi pasă și că-i oferă atenție;
  3. Alinat – copilul știe că părintele îi va fi alături la greu;
  4. În siguranță – copilul știe că părintele îl va ajuta să se simtă în largul său în lume.

Pentru ca aceste nevoi de bază ale copilului să fie îndeplinite, sunt necesare două calități de bază din partea părintelui: consecvența și capacitatea de conectare emoțională.

Este dovedit științific că în funcție de trecutul nostru, în calitate de părinți și îngrijitori, ne va fi mai mult sau mai puțin ușor să fim prezenți alături de copiii din viața noastră. Studiile despre dezvoltarea copiilor ne arată că unul dintre cei mai buni predictori pentru ce va deveni un copil la maturitate este siguranța de a avea cel puțin o persoană care să-i fie alături. Atunci când părintele este cu adevărat prezent, copilul învață că persoana sa, emoțiile, gândurile și trăirile sale au sens și pot fi înțelese. Iar asta îl ajută să se dezvolte într-un mod optim, atât emoțional și relațional, cât și neurobiologic.

Atunci când în una dintre relațiile sale cele mai importante și definitorii – cum este relația cu părintele sau un alt îngrijitor – copilul se simte protejat, văzut, alinat și în siguranță, cel mic va avea un sistem nervos puternic, care nu va rămâne blocat într-un stres prelungit.

Nimeni nu poate fi un părinte sau un îngrijitor fără greșeală, dar nu despre asta este vorba, ci despre a le arăta copiilor că pot conta pe noi, că le vom fi alături și că ne vom strădui să-i vedem și să-i ajutăm să se simtă în siguranță alături de noi. Pentru mai multe informații utile despre cum putem fi părinți prezenți, vă recomandăm cărțile semnate de dr. Siegel și dr. Bryson.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0