#DoveditȘtiințific – Femeile nu sunt mai vorbărețe decât bărbații, ambele sexe folosesc aproximativ 16.000 de cuvinte pe zi – Pagina de Psihologie
skip to Main Content

În ciuda faptului că s-a răspândit extrem de mult mitul potrivit căruia femeile vorbesc mai mult decât bărbații, este dovedit științific că la nivel transcultural, bărbații domină majoritatea conversațiilor, întrerup mult mai des și părerile acestora sunt luate mult mai repede în serios decât ideile sau teoriile femeilor – iar acest fapt este valabil inclusiv în rândul femeilor (femeile acceptă mai ușor părerile bărbaților decât pe cele ale altor femei). 

Psihologia relațiilor ne arată și existența unor diferențe majore de interpretare în ceea ce privește comportamentele în care se implică cele două sexe tradiționale. Dacă o femeie manifestă o purtare asertivă, cei din jur o pot percepe ca „făcând pe șefa“ sau „fiind lipsită de umanitate“, în timp ce bărbații care au același comportament sunt considerați drept „hotărâți“, „siguri pe sine“ și „asertivi“. Unii autointitulați guru sau atotștiutori spun că aceste diferențe apar deoarece femeile rostesc mai multe cuvinte în comparație cu bărbații și că limbajul acestora este mai feminin (folosind mai des nuanțe afectuoase în discurs). În timp ce o serie de cercetări obiective ne arată că atât bărbații, cât și femeile rostesc, în medie, 16.000 de cuvinte pe zi, iar blândețea și empatia se pot regăsi și în limbajul bărbaților. 

De ce se implică, totuși, mai des bărbații în comportamente de tip buldozer în plan profesional? Este dovedit științific că în spatele acestor comportamente se află percepțiile sociale asupra diferențelor dintre cele două sexe tradiționale. Societatea consideră bărbații ca având o mai mare autoritate și mai mult control, în timp ce femeile sunt percepute mai pasive și cu specific casnic. Repartiția de roluri s-a conturat acum mai bine de 10.000 de ani și fie că ne place ori nu, aceste roluri s-au solidificat în inconștientul colectiv și în psihicul uman. Cu toate acestea, este de reținut că s-a dovedit științific că cele mai eficiente echipe de lucru sunt cele mixte, iar o mai mare prezență a femeilor în poziții de leadership poate duce la o deconstrucție a stereotipurilor și la o modificare a inconștientului colectiv. 

℗PUBLICITATECum putem transforma lumea într-un mediu cultural mai sănătos: 

  1. Educând fetele cu privire la faptul că au drepturi egale cu ale bărbaților; 
  2. Educând băieții în spiritul inteligenței relaționale și al compasiunii față de semeni; 
  3. Evitând să perpetuăm stereotipiile de genul – femeile sunt mai guralive decât bărbații; bărbații gândesc mai rațional; conducerea este masculină, execuția este feminină; 
  4. Încurajând cât mai multe femei să-și asume rolul de lider și facilitând accesul acestora în funcțiile de conducere; 
  5. Intervenind atunci când vedem nedreptăți de gen. În multe companii accesul femeilor la conversațiile importante respectă raportul de un bărbat la patru femei. Cu alte cuvinte, multe organizații au o cultură relațională în care patru femei au același timp de expunere a opiniei care-i revine unui sigur bărbat.

Pagina de Psihologie

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută